Meny

Fra Oslo til USA med tog

Planene om å knytte Russland og Amerika sammen gjennom en forbindelse over det islagte Beringstredet har eksistert i over hundre år. Med forrige ukes grønne lys fra Kreml, er man et steg nærmere å realisere de gamle planene. Illustrasjon: ABC Nyheter.

Russiske styresmakter gir grønt lys til planene om å bygge en tunnel under det islagte Beringstredet. Det kan åpne opp for tog fra Europa til USA.

Fakta om Beringsstredet

Det 85 kilometer brede og rundt 50 meter dype Beringsstredet forbinder Nordishavet med Beringshavet og skiller Asia og Nord Amerika.

Stredet er oppkalt etter den danske sjøfareren Vitus Bering som krysset stredet i 1728.

(ABC Nyheter): Om et par tiår kan du kanskje gå om bord på toget på Oslo S før du noen dager senere går ut igjen midt på Manhattan i New York.

Det som kan bli verdens mest episke togreise vil ta passasjerene med over Sibirs endeløse sletter, mot Russlands fjerne østen, før toget dukker ned i en tunnel under det isbelagte Beringstredet, og dukker opp igjen i Alaska etter å ha krysset den internasjonale datolinjen.

Planene om å knytte Russland og Amerika sammen gjennom en forbindelse over det islagte Beringstredet har eksistert i over hundre år.

Med forrige ukes grønne lys fra Kreml, er man et steg nærmere å realisere de gamle planene.

Les også: bin Laden vil bygge gigantbro

Den mulige togforbindelsen fra Russland til USA var temaet på en tredagers konferanse som nylig ble avholdt i den russiske byen Jakutsk.

Konferansen samlet delegater fra både Russland, USA, Kina og Storbritannia, og ble ledet av statsministeren i den østrussiske republikken Sakha, Jegor Borisov og en representant fra Kreml, Aleksander Levinthal, skriver den britiske avisen The Times.

Kartutsnitt som viser et mulig framtidig tognett med viktige knutepunkter. Illustrasjon: worldarchitecturenews.com.Kartutsnitt som viser et mulig framtidig tognett med viktige knutepunkter. Illustrasjon: worldarchitecturenews.com.

– Utbygging av infrastruktur som vei og tog og en større satsning på investeringer bør være et av våre hovedmål, forteller Levinthal til avisen.

Les også: - Som et superfly på skinner

Byggingen av en togforbindelse mellom Russland og USA vil kreve enorme ressurser og summer.

I 2007 hevdet Viktor Razbegin ved det russiske handelsdepartmenetet, at kostnadene for det ambisiøse prosjektet ville ligge et sted mellom 55 milliarder og 67 milliarder dollar, noe som tilsvarer 409 milliarder norske 2007-kroner.

Denne gang opererer man med en prislapp tilsvarende 540 milliarder norske kroner.

Les også: Kuwait vil bygge stooort

Den 106 kilometer lange tunnelen under Beringstredet er alene anslått til å koste mellom 10 og 12 milliarder amerikanske dollar (i 2007).

I august 2008 krysset Steve Burgess og Dan Evans Beringstredet i en amfibiebil. Det var første gang en bil krysset det 85 kilometer brede stredet. Foto: capetocape.org.uk.I august 2008 krysset Steve Burgess og Dan Evans Beringstredet i en amfibiebil. Det var første gang en bil krysset det 85 kilometer brede stredet. Foto: capetocape.org.uk.

Men den kanskje største utfordringen forbundet med gjennomføringen av prosjektet, er å få bygget lange togforbindelser på hver side av stredet.

På russisk side er man allerede i gang med å bygge en 800 kilometer lang forlengelse av Den transsibirske jernbanen til den russiske byen Jakutsk.

Prosjektet, som koster rundt 8 milliarder norske kroner, skal etter planen være ferdig i 2013.

Les også: Sør-Korea vurderer tunneler til Kina og Japan

Forlengelsen til Jakutsk er en del den russiske drømmen om å utvide jernbanenettet opp til nordøst-spissen av Sibir innen 2030.

Det kan igjen åpne opp byggingen av tunnelen under Beringstredet - et prosjekt som er forventet å ta ytterligere 15 år.

Diomedesøyene er to øyer i Beringstredet. De ligger tre km fra hverandre midt i sundets smaleste stred. Den vestre og største øya tilhører Russland. Den østre tilhører USA og delstaten Alaska. Her et satellittfoto av Beringstredet.Diomedesøyene er to øyer i Beringstredet. De ligger tre km fra hverandre midt i sundets smaleste stred. Den vestre og største øya tilhører Russland. Den østre tilhører USA og delstaten Alaska. Her et satellittfoto av Beringstredet.

På amerikansk side må 370 mil ny jernbane bygges fra Beringstredet gjennom Alaska og til Vancouver på vestkysten av Canada.


Skulle planene bli gjennomført, har man da verdens lengste togtunnel - samt en 600 mil lang transportkorridor fra Jakutsk, via byene Magadan og Anadyr i østlige Russland - til Alaska og Nord-Amerika.

Les også: Ville skape europeisk superkontinent

Russerne ser for seg at Russland, USA og Canada skal ha overoppsynet med å gjennomføre planene om å knytte sammen de to tidligere erkefiendene. Finansieringen skal skje gjennom et samarbeid mellom offentlige og private virksomheter.

 Et tog fra Russland til USA vil trolig gå innom byen Nome i Alaska. Byen har ca 3500 innbyggere. Foto: Wikimedia Commons.Et tog fra Russland til USA vil trolig gå innom byen Nome i Alaska. Byen har ca 3500 innbyggere. Foto: Wikimedia Commons.

Ifølge eksperter vil togforbindelsen kunne stå for 3 prosent av all godstrafikk i verden, og ha en fortjeneste på rundt 62 milliarder kroner hvert år. Det kan bety at prosjektet vil gå i pluss etter syv-åtte år.

Beringprosjektet ser også på muligheten for å legge rør og kabler mellom kontinentene, slik at Russland skal kunne selge olje, gass og elektrisitet til Nord- Amerika.

Som en kuriositet kan det nevnes at USA kjøpte Alaska fra Russland for 7,2 millioner dollar våren 1867.

Omregnet til dagens kurs, vil det si omlag 134 millioner dollar.

Les flere nyheter her

Planene om å knytte Russland og Amerika sammen gjennom en forbindelse over det islagte Beringstredet har eksistert i over hundre år. Nå ønsker russiske tjenestemenn å børste støv av de gamle planene.

I en konferanse onsdag gav russiske tjenestemenn uttrykk for at en togtunnel under det 85 kilometer brede Beringstredet kan være en realitet i løpet av et par tiår, skriver The Moscow Times.

Byggingen av en togforbindelse mellom de to kontinentene vil kreve enorme ressurser og summer. Ifølge Viktor Razbegin ved det russiske handelsdepartmenetet, vil kostnadene for det ambisiøse prosjektet ligge et sted mellom 55 milliarder og 67 milliarder dollar, noe som tilsvarer 409 milliarder norske 2007-kroner.

Krever tusen mil ny jernbane
Tunnelen alene er anslått til å koste mellom 10 og 12 milliarder amerikanske dollar. Men den kanskje største utfordringen forbundet med gjennomføringen av prosjektet, er å få bygget lange togforbindelser på hver side av stredet.

På russisk side er den transsibirske jernbanen over 600 mil unna. Området hvor den eventuelt må forlenges regnes attpåtil som det minst fruktbare og gjestmilde området i Nord-Asia. Så tøff er denne delen av Asia, at mange av innbyggerne begikk selvmord i fjor, bare for å unngå en smertefull sultedød.

På amerikansk side må 370 mil ny jernbane bygges fra Beringstredet gjennom Alaska og til Vancouver på vestkysten av Canada.

Skulle planene bli gjennomført, har man da verdens lengste togtunnel - samt en 600 mil lang transportkorridor fra Yakutsk, via byene Magadan og Anadyr i østlige Russland - til Alaska og Nord-Amerika, hevder Viktor Razbegin.

Bare på planleggingsstadiet

Ifølge Razbegin eksisterer prosjektet fortsatt bare på planleggingsstadiet.

– Foreløpig gjør vi bare en detaljert forprosjektering for å se om disse planene er gjennomførbare og kan ha noe for seg, sier Razbegin til The Moscow Times.

Russerne ser for seg at Russland, USA og Canada skal ha overoppsynet med å gjennomføre planene om å knytte sammen de to tidligere erkefiendene. Finansieringen skal skje gjennom et samarbeid mellom offentlige og private virksomheter. Det skal ta mellom 15 og 20 år å gjennomføre planene, skriver avisen.

Ikke et politisk prosjekt
På gårsdagens konferanse der planene ble lagt fram, uttrykte Razbegin stor begeistring over hvor raskt en togforbindelse mellom øst og vest kan lages.

– Tunnelen vil ta mellom ni og tolv år å fullføre og vil ha betalt seg innen tretten til femten år, mener Razbegin.

Beringprosjektet ser også på muligheten for å legge rør og kabler mellom kontinentene, slik at Russland skal kunne selge olje, gass og elektrisitet til Nord- Amerika.

– Dette er først og fremst et handelsprosjekt og ikke et politisk prosjekt, uttaler Maxim Bystrov ved det føderale byrået for håndtering av spesielle økonomiske områder.

Som en kuriositet kan det nevnes at USA kjøpte Alaska fra Russland for 7,2 millioner dollar våren 1867. Omregnet til dagens kurs, vil det si omlag 134 millioner dollar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris
Siste nytt
08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris
Populært