Meny

Hurra for høstfestivalene

Oktoberfesten i München er høstfestivalen over alle høstfestivaler.
Det finnes en rekke festivaler å oppsøke i høst – både for ølhunder, matnytere, humorister, filmfrelste og «gåseplagere».
Andre høstfestivaler

Bergen matfestival: Norges største lokalmatfestival. Over 90 utstillere viser fram sine spesialiteter, veteranbåter ved Bryggen gjøres om til kafeer og restaurantene i byen setter lokalmat på menyene. Fra 9. til 11. september.

Nordkapp filmfestival: Verdens nordligste filmfestival er liten og intim med filmer for alle aldrer, samt utflukter, filmquiz og workshops. Honningsvåg, 15.–19. sep.

Kaleidoscope: En alternativ og økovennlig festival med musikk, sirkus, burleskteater, kabaret, trash fashionparade, flammeshow og oppvisning i graffiti og gatekunst. St. Andrews i Skottland, 30. sep.–2. okt.

 

Oktoberfest UK: med Volkswagen-show. I ostebyen Cheddar (Somerset i England) er det familievennlig festival med gamle VW-biler, campingliv, turgåing, barneaktiviteter og turer i en gammel VW-buss. 7.–9. okt.

Musikkfestivaler:

End of the Road Festival, Dorset i England, 2.–4. sep.

Iceland Airwaves, Reykjavik, 12.–16. okt.

House of Fun Weekender, med popgruppa Madness som festivalkurator. Minehead, Somerset i England, 25.–27. nov.

Nyttige linker:

festivalmagasinet.com

efestivals.co.uk

aktivioslo.no/festivaloversiktdato.php

festivalinfo.se

2camels.com

Les også The Observers oversikt over 20 høstlige og europeiske matfestivaler på Guardian.co.uk. Kort link:

http://bit.ly/nUwL9P

Oktoberfesten i München er rett rundt hjørnet. Verdens største folkefest starter 17. september, og det drikkes millioner av liter med bayerøl i den bayerske hovedstaden fram til 3. oktober.

I fjor hadde Oktoberfesten 200-årsjubileum. Da var 6,4 millioner mennesker innom festplassen Theresienwiese. Mange nordmenn har vært der, blant dem den bereiste forfatteren, programlederen og konsernsjefen Arne Hjeltnes.

– Jeg var der sammen med venner, og vi hadde det veldig morsomt. Som ung student tidlig i 20-årene fikk vi jo oppleve alle klisjeene, først og fremst barmfagre jenter med lange lyse fletter og øl i gigantiske krus, mimrer Hjeltnes.

Norske ølfester

Hvis du synes München er for langt unna, er det fullt mulig å delta på en høstlig ølfest her til lands. Oslo, Bergen, Trondheim, Sandefjord, Egersund, Stryn og Andebu er blant stedene som i september eller oktober arrangerer norske varianter av den tyske festen.

Tyskfødte Norbert Kühn innførte oktoberfesten til Norge. Det var i 2000 – på Kühns bosted, Leira i Valdres. Han er fortsatt med i selskapet Oktoberfest.no, som i år setter opp festtelt i tre byer her til lands.

– Vi kaller det ekte, tysk oktoberfest fordi vi blant annet har tyske artister, servitører i lederhosen og dirndl-drakter, tysk øl – og mat som sauerkraut, bratwurst, svinestek og svineknoker. Med andre ord kraftig tysk kost, som smaker best med et par øl til, forteller Ketil Aamodt, arrangør i Oktoberfest.no.

Eller du kan stelle i stand din helt private oktoberfest.

– En venn av meg arrangerte en slik temafest, med tyske folkedrakter, tyrolerhatter, tyrolermusikk og tysk mat. Det er en av de morsomste festene jeg har vært med på. Jeg synes det er en god idé for andre som vil finne på noe spesielt når høstmørket kommer. Vi mennesker liker jo å komme sammen og hygge oss, understreker Arne Hjeltnes.

Fest for maten

Over hele landet – og hele året rundt – arrangeres det matfestivaler. Også om høsten er det festivaler hvor lokale spesialiteter står i sentrum.

For eksempel har Risør hummerfestival i oktober. Oppdal har fårikålfestival i oktober. Oslo har matstreif i september (og whiskyfestival i november). Vikedal i Rogaland har hjortefestival i oktober. Dagali i Buskerud har fjellmatfestival i november. Og Leknes og Mosjøen arrangerer henholdsvis Lofoten matfestival og Helgeland matfestival i september.

Vossingen Hjeltnes anbefaler naturlig nok Smalahovesleppet på Voss, som i år finner sted fra 30. september til 2. oktober.

– Ellers er Norsk Rakfiskfestival i Valdres og Norsk Eplefest på Gvarv i Telemark to flotte festivaler. Det er vel snart en festival for hver ingrediens, er det ikke? Jeg tenkte på det en dag da jeg ringte til Jørn Hoel, la om stemmen og spurte ham om han kunne tenke seg å opptre på Soyasausfestivalen i Honningsvåg. Han skjønte dessverre fort at det var jeg som ringte, ler Hjeltnes.

Det er en rekke matfestivaler ellers i Europa, og mange av dem er knyttet til innhøstingen. Bare for å nevne to: Vindruer feires med festival i Logroño i Spania 21. september, mens Kalocsa i Ungarn feirer paprika i mange dager i strekk i midten av september.

Dra hodet av gåsa

For mange hører musikkfestivaler sommeren til. Men det er fortsatt festivaler igjen for dem som ikke har fått nok i år: UKA i Trondheim, Døgnvill i Tromsø, Rått og Råde i Stavanger, Punktfestivalen i Kristiansand, EKKO i Bergen, Dark Season Blues i Longyearbyen, Blues in Hell i Stjørdal, GranittRock i Oslo, Verket i Mo i Rana og Bob Dylan-festivalen på Beitostølen.

Filmfestivalen i Bergen (BIFF) er også en høstlig begivenhet. Det samme er tegneseriefestivalen Raptus i samme by, samt Film fra Sør i Oslo og Fjellfilmfestivalen på Turtagrø i Jotunheimen.

Den store norske Humorfestivalen i Stavanger er blitt en høstfest. Fra 5. til 9. oktober invaderes byen av smilende komikere.

– I år har vi et litt bredere program – med teater for barn, musikk og film i tillegg til stand up og revyer – men alltid med humor som utgangspunkt. Årets største navn er nok Jarred Christmas, en veldig morsom newzealander bosatt i London, forteller festivalsjef Chi Ton.

Vil du oppleve en festival helt utenom det vanlige, kan du dra til Lekeitio i Nord-Spania hvor gåsedagen (eller «Antzar eguna» på baskisk) feires 5. september. For lokalbefolkningen er festivalens høydepunkt når de mest dristige skal konkurrere om å dra hodet av en død gås. Gåsa er oljet og henger i et tau over byens havn.

Les flere nyheter her

Reise
Populært