Her reiser du uten rad 13

Flere flyselskap har valgt å droppe seterad 13 for å berolige overtroiske passasjerer. Les listen over flyselskaper her. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Flere flyselskap har valgt å droppe seterad 13 for å berolige overtroiske passasjerer. Les listen over flyselskaper her. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Flere flyselskaper har droppet seterad 13 på sine fly. Ikke fordi de er overtroiske, men fordi passasjerene er det. Sjekk listen her!

(ABC Nyheter): Du har kanskje lagt merke til det allerede. Om du teller seteradene om bord i flere flyselskaper, vil rekkefølgen være 10-11-12-14. Seterad 13 finnes ikke, på grunn av passasjerenes overtro.

Flyselskapet SAS er blant de flyselskapene som har valgt å kvitte seg med den belastede seteraden.

- Det er ikke SAS som er overtroisk, det er av hensyn til passasjerer som har reagert på rad 13, fortalte informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS til avisen DN.no da de vedtok også å fjerne rad 13 i alle de tidligere Braathens-flyene i 2005.

Rad 13 hos Norwegian

Flyselskapet Norwegian har imidlertid valgt å beholde seterad 13.

– Ja, dette er en helt vanlig rad på linje med de andre radene, og vi opplever heller ikke at passasjerene opplever noen frykt knyttet til raden, forteller pressekontakt Åsa Larsson i Norwegian til ABC Nyheter.

Også i USA har de nasjonale flyselskapene forskjellig praksis. For eksempel har Americal Airlines og Delta begge valgt å beholde seterad 13. Mens det tredje store selskapet, Continental, har valgt å droppe raden.

Fryktet ny logo

Flyselskapet Brussels Airlines tok overtroen til nye høyder da de i 2007 valgte å gjøre om på logoen sin for å imøtekomme overtroiske passasjerer. Den opprinnelige logoen bestod av en b formet av 13 prikker og førte til en strøm av klager fra folk over hele verden som ga uttrykk for at designet var uheldig.

Ledelsen i Brussels Airlines ble overveldet av de massive tilbakemeldingene og følte seg nødt til å bøye av for presset. De drøftet saken med designere, som brukte kort tid på å komme opp med en ny og mindre kontroversiell versjon av logoen.

De løste problemet ved å, hold deg fast nå ... legge til en ekstra prikk!

Men skulle du være av den overtroiske typen, som misliker fly med sorte katter og seterader mellom 12 og 14, kan du trøste deg med at Tripadvisors SeatGuru har laget en oversikt over hvilke flyselskap som har valgt å beholde seterad nummer 13. Og hvilke som ikke har det.

Disse flyselskapene har rad nummer 13


Aeroflot
Air Canada
Air China
Air New Zealand
American Airlines
British Airways
Delta Airlines
easyJet
Finnair
Icelandair
LOT - Polish Airlines
Norwegian
Qantas United
Airlines Virgin America

Disse flyselskapene har ikke rad 13


Air France
Austrian Continental
Emirates
Lufthansa
KLM
Ryanair
SAS
Singapore Airlines
SWISS
Thai Airways International
Turkish Airlines
Virgin Atlantic
Widerøe

ABC Nyheter kjenner til at det i minst ett av overnevnte flyselskap ofte drives gjøn med rad 13 overfor nyansatt kabinpersonale. Den nyansatte får da et brett fullt av drikkevarer og blir bedt om å levere det til en passasjer på rad 13. En rad som altså ikke eksisterer ...

Er du overtroisk? Skriv inn din kommentar i feltet under.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden