Meny

De grønne vikingøyene

Forskerne vet ikke hvorfor Ring of Brodgar på Orknøyene ble reist, men har slått fast at steinsirkelen er rundt 4500 år gammel. (FOTO: Helene Lundgren)
Få steder kjennes forfedrenes historie mer nærværende enn på Orknøyene.

Det første som slår oss når vi ankommer Orknøyene, er følelsen av levende fortid. De norske vikingene hersket her fram til 1231, og mange steder har fortsatt sine gamle, norrøne navn i behold. Men øyene har vært bebodd i over 5000 år, og det er mange spor her ulike sivilisasjoner – både fra den tidlige steinalderen, kelterne og pikterne – sistnevnte var en skotsk folkegruppe i sen jernalder. Den historieinteresserte kan utforske rundt 200 arkeologiske funn.

En fantastisk overlevning fra fortiden er Ring of Brodgar, som står midt ute på en blomstrende lynghede. Steinsirkelen er en av Skottlands største, med 27 store steinblokker. For rundt 4500 år siden ble den satt opp. Det gir en magisk følelse å gå rundt blant de eldgamle steinkolossene og fundere over hvilke mennesker som reiste dem – og hvorfor.

Les flere reisesaker her

Hoppet av

I dag er det mange engelskmenn på øyene. Mange av dem har flyttet fra de engelske storbyene på jakt etter et sted med lavere tempo og mer natur.

– «Ferry loupers» kaller vi dem som har hoppet av ferja fra England og bosatt seg her, forteller Victoria Whitworth, som for noen år siden tok med seg familien og flyttet fra England til øygruppa.

Rachel og Malcolm Handoll har også flyttet fra England til Orknøyene, og bor i et hus utenfor Stromness. Malcolm holder overlevelseskurs i naturen, der han blant annet lærer bort hvordan man kan gjøre opp ild uten fyrstikker. Ved hjelp av en trepinne, et lite rep og litt høy viser han hvordan man lager glød. Med litt mannlig styrke og kvinnelig tålmodighet lykkes vi faktisk i å tenne opp et bål, noe som gir en følelse av urgammel makt over ilden.

– Orknøyene har det beste av to verdener: Frihet til å vandre rundt på landsbygda, kombinert med sosial omgang og kultur, sier Malcolm Handoll.

Enkel bostandard

Det er mye levende landsbygd og natur på Orknøyene. Den nest største øya, Hoy, er et populært utfluktsmål med et vakkert landskap av heder og fjell.

Fra Stromness går det en passasjerferje hit – perfekt om man vil gå tur på øya. Mange turgåere, klatrere og fuglekikkere kommer hit for å vandre langs kysten til sandstranden ved Rackwick. Her ligger et gammel, hvitkalket steinhus der man kan få enkel innkvartering som betales gjennom frivillig donasjon. «Bothy» er det lokale navnet på slike enkle gjestehus.

Herfra kan man vandre til den kjente klatreklippen Old Man of Hoy, som er de britiske øyenes høyeste havklippe. Utenfor kysten ved Scapa Flow er det også populært å dykke ved de gamle tyske skipsvrakene fra første verdenskrig.

Kort tur

På Orknøyene kan man også ta en av verdens korteste flyturer. To og et halvt minutt i lufta er alt det lille åttepassasjersflyet bruker mellom øyene Papa Westrey og Westrey.

– Noen har klart flygingen på ett minutt, forteller piloten Colin Mc Allister.

Det trengs ikke boardingkort, pass eller sikkerhetskontroll på disse flyturene, og vi hopper inn rett bak piloten. Han snur seg for å gå gjennom sikkerhetsforskriftene, og spør om alle har spent fast beltene. De fleste på om bord er lokale øyboere som skal hjem.

– Man kjenner nesten alle på disse flyturene, forteller Colin Mc Allister.

Les flere nyheter

Reise
Populært