Meny

Yngre på boligjakt i utlandet

Et eksempel på en feriebolig i Grasse-området.
Glem hytte på fjellet. Nå investerer de unge i feriebolig utenfor Norges grenser.

Samboerparet Knut Henderson (43) og Bente Gundersen (43) fra Haugesund var relativt unge da de kjøpte sin første fritidsbolig i Frankrike for over ti år siden. Nå er de på utkikk etter sin tredje utenlandsbolig.

- Vi ser på det som en god investering, og nå som vi har mulighet ønsker vi å kjøpe noe større, sier Henderson, som er eier og daglig leder ved flere hotell i hjembyen.

- Stadig flere unge og ressurssterke melder seg på markedet i utlandet. De som kjøper er de som har spart eller arvet, sier daglig leder og eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling, som har solgt ferieboliger i utlandet i over 30 år.

Også den norske eiendomsmegleren Kristin Johansen Schiano, som holder til i Sør-Frankrike, merker økt interesse fra yngre boligkjøpere (se undersak).

- Antall nordmenn i området har ikke endret seg så mye, men de som er på utkikk etter bolig her er yngre og yngre, sier hun.

I en undersøkelse fra Prognosesenteret kommer det frem at det er rekordmange som vil kjøpe feriebolig i utlandet. På ett år har antall husstander med konkrete planer om å kjøpe feriebolig økt med 22 prosent.

Boligverdi firedoblet

Haugesunds-paret er på visning i Chateauneuf de Grasse, en halvtimes kjøretur fra Nice. Det typiske franske huset på 230 kvadratmeter har flott utsikt, og inneholder fire soverom, kjøkken og en stor stue. På den 4,5 mål store tomten ligger det også et svømmebasseng omringet av en naturlig opparbeidet hage.

Eiendommen ligger ute til 1.590.000 euro, eller nærmere 12,5 millioner kroner.

- For oss er beliggenhet, trivsel og tanke på videresalg viktig. Det er viktig at man kjenner til de mest relevante reglene for kjøp av fast eiendom i landet. Det å mestre språket og kjenne til kulturen, forhandlingsskikker og regelverket i Frankrike er alltid en fordel i en kjøpsprosess, sier Henderson.

Den første leiligheten de kjøpte er en toroms med balkong i hjertet av gamlebyen i Antibes. Den kjøpte de i 2001. Henderson vil ikke fortelle hvor mye de måtte gi for boligen den gang, men verdien er nå firedoblet. Noen år senere investerte de i en litt større leilighet, den også i Antibes-området. Dette er en moderne leilighet med alle fasiliteter, stor balkong, garasje, felles basseng og en stor hage.

Dropper hytten, drar til utlandet

Ifølge Carlsen er det en ny trend at de yngre nå kaster seg tidligere på eiendomskarusellen i utlandet.

- Det er nytt at veldig unge investerer på denne måten. De yngste jeg har solgt til er en gjeng med 23 år gamle gutter som kjøpte seg en feriebolig utenfor St. Maxim i Frankrike. De spleiset på en leilighet til 800.000 kroner. Det var i 2001, og nå er en antatt verdi på den boligen rundt 2,2 millioner kroner.

- Det er godt investerte konfirmasjonspenger, sier eiendomsmegleren.

Carlsen mener mange unge prioriterer å investere i fritidsbolig i utlandet fremfor å kjøpe seg hytte på fjellet.

- I stedet for å kjøpe en dyr hytte, velger de å skaffe seg en bolig som kan brukes stort sett hele året.

Vanskelig å finne det «perfekte» huset

Større brukstid var også en av grunnene til at Haugesunds-paret valgte å investere i Frankrike.

- Det er viktig å kunne bruke boligen når det passer. Dessuten øker det muligheten for å leie ut om man har en bolig som kan brukes hele året, sier Henderson.

I tillegg til større brukstid, trekker han frem den franske «sjelen», en stor tomt, utbyggingsmuligheter og ikke minst beliggenhet i nærheten av havet som viktig for deres neste boligkjøp.

- Man vil gjerne ha alt; huset, beliggenheten, tilgjengeligheten, den franske sjelen. Vi vil ikke ha noe striglet hus, men noe med sjel. Det er ikke alltid så lett, men her har man stor tomt og mulighet til å bygge på, og man kan sette sitt eget preg på boligen, sier Henderson.

Samboeren er enig. Hun mener den 30 år gamle boligen er et unikt objekt.

Inngangsbillett til boligmarkedet

Samboerparet innrømmer at de har blitt mer selektive etter å ha vært lenge i markedet.

- Vi var nok mindre kresne den gang vi kjøpte første gang, men det er naturlig når man ser på det som en inngangsbillett på markedet. Da vi kjøpte leiligheten i Antibes, måtte vi gå ned noen hakk på kvalitet, etter hva vi hadde tenkt i forhold til pris, sier Henderson.

Ifølge Carlsen går boligkjøperne etter destinasjoner som er populære, gjerne i nærhet til en flyplass slik at man kan ta direktefly. Henderson mener også det er viktig, og sier det derfor er uaktuelt å kjøpe noe som ligger langt inn i Provence.

- Beliggenhet er alt. Du må være sikker på at du kommer til å trives der. Derfor er det viktig å bruke tid på å finne det rette objektet, sier han, og trekker frem et eksempel hvor en bekjent kjøpte leilighet for raskt.

- En venninne kom ned en sommer og ville finne leilighet mens hun var der. Nå selger hun leiligheten etter å ha hatt den kun en kort periode fordi det ikke var riktig sted.

Likevel mener Henderson det er mange gode investeringsmuligheter i Sør-Frankrike.

- Bare ikke stresskjøp. Eiendomsmarkedet her er noe eget. Skal du plassere pengene dine et sted, kjøp deg et objekt på rivieraen. Det er alltid noen som kommer hit for å kjøpe, sier han.

Les også:

Rekordmange vil ha feriebolig i utlandet

Vil selge til nordmenn, men får ikke lov

Flere må regne med skatt på hytte og bolig

Krever 9 millioner for feil på hytteluksus

Børsturbulens truer daft hyttemarked

Les flere nyheter

Sjekkliste før boligkjøp i utlandet:

Garanti. Betal aldri ut penger til noen med mindre du har en garanti for beløpet gjennom en megler, advokat eller notar. Ta vare på bevis for innbetalt beløp til selger.

Regulering. Sjekk reguleringsbestemmelsene i området, så du unngår at du plutselig får en høyblokk rett foran deg.

Krav. Hva ville du tenkt på hvis du skal kjøpe eiendom i Norge? Hva ville du stilt som krav?

Prøv først. Det er lurt å leie før du kjøper for å se hvordan du trives i området. Det kan være verdt det selv om du risikerer at prisene stiger mens du leier.

Norsk megler. Bruk en norsk eiendomsmegler. Da skal det være stilt sikkerhet og meglerens rolle er lovregulert. Finanstilsynet har oversikt over hvilke firmaer som har stilt sikkerhet.

Sjekk hatten. Husk at agenter som selger på vegne av utbygger ikke har samme ansvar som en eiendomsmegler! Ifølge ny lov om eiendomsmegling kan ingen megler lenger opptre som agenter. Det er imidlertid gitt overgangsregler som gjelder ut året – sjekk derfor hvilken hatt formidleren av eiendommen har. (Se også sidebar)

Mange av aktørene på markedet er annonsører eller agenter. Virksomheten deres faller utenfor den beskyttelsen som eiendomsmeglingsloven gir. Agenten er selgers mann og ivaretar utelukkende hans interesser. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling.

Hjemmel. Forsikre deg om at selgeren av eiendommen har hjemmel til eiendommen.

Rennomè? Sjekk renommeet til selger. Be om dokumentasjon og sjekk referanser. Ved boliger under oppføring er det spesielt viktig å sjekke entreprenøren.

Lover og regler. Sett deg inn i lover og regler knyttet til kjøp av fast eiendom i landet du vurderer å kjøpe i. Snakk med folk som har erfaring.

Skatt og arv. Tenk gjennom de skattemessige konsekvensene av å kjøpe eiendom i utlandet. Må du betale eiendomsskatt eller skatt i forbindelse med selve kjøpet? Hvilken skatteavtale har landet med Norge? Hva med arveregler?

Ikke misbruk ditt navn. Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig. Banksikkerhet er da nødvendig for å unngå å tape alt.

Kilde: Agnar D. Carlsen i Norsk Megling AS, Forbrukerrådet, Finanstilsynet

Reise
Populært