Rekordmange vil ha feriebolig i utlandet

Det er flest som vil kjøpe feriebolig i Spania. Av dem som har planer om å kjøpe i utlandet vil 32 prosent kjøpe der.
Det er flest som vil kjøpe feriebolig i Spania. Av dem som har planer om å kjøpe i utlandet vil 32 prosent kjøpe der.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det spanske ferieparadiset Costa Blanca og svenske sommerstuer får nordmenn til å drømme om fritidsbolig utenfor Norges grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Antall boliger og interesse øker

Ifølge tall fra Finn.no er det publisert 6917 annonser for bolig til salgs i utlandet hittil i år. Det er en økning på 34 prosent fra samme periode i fjor.

De har også registrert en solid interesseøkning blant nettsurferne.

- Så langt i år har det gjennomsnittlig vært 46.240 unike brukere per uke innom bolig til salgs i utlandet på Finn. Det er økning på 26 prosent fra samme periode i fjor, sier pr-ansvarlig Lene Kallum i Finn.no.

De mest populære stedene å søke på i juli:

1. Sverige

2. Strømstad

3. Spania

4. Albir

5. Marbella

6. Torrevieja

7. Alanya

8. Tyrkia

9. Altea

10. Gran Canaria

De mest populære landene:

1. Spania 32%

2. Sverige 20%

3. Italia 7%

4. Frankrike 5%

5. USA 5%

6. Thailand 5%

Øvrige land 20 %

Kilde: Prognosesenteret

- Det er tydelig at det er mange som har en drøm om å skaffe seg bolig i utlandet, for i år er det 55.000 har konkrete planer om å skaffe seg fritidsbolig i løpet av de nærmeste tre årene. Det er det høyeste noen gang, sier Bjørn Erik Øye fra Prognosesenteret.

De undersøker hvert år hvor mange som planlegger og hvor mange som realiserer å kjøpe eiendom i utlandet. På ett år har antall husstander med konkrete planer om å kjøpe feriebolig økt med 22 prosent. Ifølge undersøkelsen Prognosesenterets har utført hadde 45.600 husstander planer om kjøp i fjor, mot årets 55.000 husstander.

Til tross for økt interesse forventer ikke Øye at mer enn nærmere 5.000 husstander realiserer drømmen om kjøp av feriebolig kommende år.

- Selv om det er mange som har konkrete planer om å skaffe seg fritidsbolig, må man sette det i forhold til de som kommer til å kjøpe. Det er et økende antall folk som drømmer om det, og ønsker å kjøpe, men mange som ikke realiserer. Vi har nå et oppsamlingsheat fra 2008, 2009 og 2010, så jeg ser for meg at 4.000-5.000 kommer til å kjøpe i år. Dette er fortsatt kun 1 av 10 av de som sier de har konkrete planer om å skaffe seg bolig i utlandet, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagt bunnår bak seg

Daglig leder og eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling har solgt ferieboliger til solglade nordmenn i over 30 år. Han tror på noe større salg grunnet en lav euro og en sterk krone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette betyr en del for kjøpekraften, så markedet er bra nå. På grunn av finanskrisen holdt folk seg rolige ett års tid, men markedet begynte å komme tilbake i 2010, og jeg regner med at det vil være tilbake for fullt igjen i år, sier han.

Med det forventede oppsvinget regner Carlsen med at det blir solgt 6.000-8.000 boliger i løpet av 2011.

I løpet av 2010 var det under 3000 som skaffet seg fritidsbolig utenfor Norges grenser. Øye mener vi nå har lagt bunnivået bak oss.

- I fjor ble det solgt under en tredjedel av det som ble solgt i toppåret 2006/2007, hvor det var nærmere 10.000 som kjøpte fritidsbolig i utlandet. Etter dette stupte markedet. Nå er vi i en svakt oppadgående trend, og vi tror at 2010 har vært et desidert bunnår, sier Øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpers marked i Spania

Når markedet nå tar seg opp igjen, er det Spania og Sverige som topper listen. Blant dem som har planer om kjøp av bolig i utlandet, ønsker 32 prosent å kjøpe seg en «casa del sol» i Spania, mens 20 prosent vil gjerne ha en «sommarstugo» i Sverige. Dette er de desidert mest populære landene. Etterfulgt av 7 prosent som ønsker å kjøpe fritidsbolig i Italia og 5 prosent som ønsker å kjøpe i Frankrike, 5 prosent i USA og 5 prosent i Thailand.

Generelt er popularitetskurven for disse landene ganske stabil, men ifølge Øye blir den påvirket av svingninger i markedet.

- I Sverige får du nå mindre for pengene enn det du fikk før. Svensk økonomi går bedre og derfor stiger prisene. I Spania derimot får du nå mer for pengene. Der har det vært et prisfall i de fleste delene av landet, sier prognoseeksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er en gunstig tid for å gjøre et godt kjøp i nordmenns mest populære ferieboligparadis.

- Det er rundt 8.000-9.000 boliger for salg i markedet i utlandet. Av disse er det 2827 boliger til salgs i Spania. Det er absolutt kjøpers marked.

- Lur betyr ikke alltid billigst

Carlsen fra Norsk Megling deler Øyes oppfatning av markedet.

- Spania selger utrolig mye nå. Det kommer av at mange engelskmenn selger fordi pundet er lavt. Der selger vi fire til fem eiendommer hver uke. Det er her du får de billigste boligene, sier han.

Dyrest er det i Frankrike og Italia. I Spania kan du kjøpe en leilighet med to soverom for én million kroner. For tilsvarende leilighet i Frankrike og Italia, må man ifølge Carlsen opp i to millioner kroner. Noe av årsaken mener han er for lite nyproduksjon.

- For lite nybygging gjør at det finnes for lite boliger i forhold til etterspørsel i Frankrike og Italia, mens det i Spania har blitt bygget mye nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for gunstige priser og mange boliger på markedet påpeker både Carlsen og Øye at man skal være forsiktig ved kjøp av bolig i utlandet.

- Det er forskjell på feriebolig og investorbolig. Man bør ikke prøve å være lurere enn markedet. Ikke tro at du kjapt skal gjøre deg rik på salg og kjøp av boliger i Spania. Husk å se på de samme kriteriene som du ville gjort ved kjøp av bolig her hjemme. Lur betyr ikke alltid billigst. Husk at boligen skal selges igjen. Er du alene om å vise interesse vil du kanskje stå alene når du skal selge den igjen også, sier Øye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ønsker seg til andre land

Stadig flere land dukker opp i statistikkene, noe man ser av at 20 prosent av de som ønsker å kjøpe bolig i utlandet havner i kategorien «Øvrige land». Ifølge Øye sier denne spredningen noe om globaliseringen.

- Det er ikke nødvendigvis fordi vi har blitt så enormt reiseglade at folk kjøper eiendommer i for eksempel Pakistan, USA, Australia og New Zealand, men fordi mange har bånd i disse landene. Flere av de som kjøper i Sverige er også svensker som bor her i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øye tror denne trenden vil fortsette, og mener markedet vil bli mer globalisert. Carlsen ser også at folk velger å kjøpe utenfor Europa, og trekker frem USAs østkyst som et kommende marked.

- Lavere dollarkurs og gode muligheter for utleie har gjort at flere kjøper i Florida.

Han mener også markedet for salg av fritidsboliger i utlandet har et mindre luksuspreg nå enn tidligere.

- Folk kjøper mindre boliger, og det har blitt vanligere for «hvermannsen» å skaffe seg bolig i utlandet.

Les også:

Sug etter feriebolig i utlandet

Vil selge til nordmenn, men får ikke lov

Slik kupper du drømmehytten

Svensk gigantherregård til norsk rekkehuspris