Ta øl-drikkingen til et nytt nivå

SKÅL: Adele Fletcher (til venstre) og Kay Parnell skåler i Somerset-brygget Old Freddie Walker på ølfestival i Dalston.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På «ale festival» i London handler det om lystig lag og overgjæret øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
«Ale»
«Ale»: Engelsk uttrykk for et øl som er brygget ved såkalt overgjæringsteknikk. Overgjærede øl kjennetegnes av en fruktig og kompleks smak. Kjente overgjærede øltyper er engelske «pale ales» og bittere, tyske og belgiske hveteøl, portere og «stouts».

(Kilde: Vinmonopolet)

Ølfestivaler i Storbritannia

18.–21. august: Ipswich Beer Festival

23.–27. august: 34th Peterborough Beer Festival

24.–27. august: 16th Clacton-on-Sea Real Ale & Cider Festival

25.–27. august: Swansea Bay Beer Festival

26.–27. august: Overton (Hampshire Downs) Beer Festival

27.–29. august: 3rd Altrincham Bottle & Cask Beer Festival

(Mer informasjon på camra.org.uk)

LONDON, ENGLAND: – «Ale» er ti ganger bedre enn pils, hevder 25-årige Liam Hart.

– Du trodde kanskje at det var noe som er forbeholdt gamle menn, men det er ikke tilfelle. Det blir stadig mer populært.

Venninnen Nicky Smiles nikker ivrig bak solbrillene.

– Jeg er ferdig med lyst øl, erklærer hun. – Hvis jeg besøker en pub, og den ikke har noe annet i kranene, blir jeg skikkelig skuffet.

Sørengelsk

Heldigvis for dem arrangeres større og mindre «ale festivals» med jevne mellomrom i London. Akkurat i dag er det The Duke of Wellington i hipsterkvarteret Dalston som har invitert til «South by South-West», med søkelys på sørengelske bryggerier fra Hopdaemon i Kent til Arbor i Bristol.

Les også: Øl-flommen i 1814

– Ideen er å gi folk sjansen til å prøve noe de kanskje ikke har smakt før, forteller innehaver Ben Taylor, som er rundhåndet med smaksprøvene før gjestene bestemmer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil gi dem forståelsen av hvor mye forskjellig det faktisk er mulig å brygge med så å si samme ingredienser. Du vet, før i tida inngikk denne drikken i kostholdet vårt. Det var like vanlig som brød og smør.

Under radaren

«Ale» er tilberedt ved såkalt overgjæringsteknikk, og inkluderer øltypene «bitters», «milds», «stouts», «porters» og «barley wines». Når pilsnerøl dominerer det moderne utelivet, skyldes det først og fremst at det er enklere å oppbevare, ifølge Taylor.

– Det har gjort det lettere å tjene penger på. Men etter hvert som interessen for mat har bredd om seg i Storbritannia, har noe av den smittet over på drikkevarer. Etter å ha vært nærmest borte fra radaren i 30–40 år, er det «ordentlige» ølet tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekreftelsen kommer fra Campaign for Real Ale, en organisasjon som nå teller over 100.000 medlemmer. CAMRA ser det som sin oppgave å kjempe for forbrukerrettigheter og kvalitet, og for pubens sosiale funksjon i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en fruktbar tid for Londons ølelskere, mener redaktør Des de Moor.

– En ny generasjon entusiastiske bransjefolk tiltrekker seg en mer sammensatt og kunnskapsrik kundegruppe via nye skjenkesteder så vel som veldig forbedrede eldre sådanne.

Vær forsiktig

Det er klart, enkelte fyller glasset etter høyst tvilsomme kriterier.

– Det ser bra ut, og alkoholprosenten ligger på over åtte, melder Evo Evans, vokalist i bandet The Screaming Kicks, over en Devil’s Device.

Ben Taylor oppfordrer ferskinger til å ta det desto mer piano.

– Start med noe som er lavt både i styrke og humleinnhold, formaner han. – Går du for høyt ut, er det fort gjort å sette smaksløkene ut av spill.