Slik leier du bil i utlandet

GA OPP: Kate og Petter Wik ga opp å få leiebilen de hadde bestilt hos Dollar Rent a Car. Foto: Privat
GA OPP: Kate og Petter Wik ga opp å få leiebilen de hadde bestilt hos Dollar Rent a Car. Foto: Privat

Det er lett å snuble når du leier bil. Her er hva du bør passe på.

Bestilte biler du ikke får, forsinkelser, krangling om skader på bilen, pengesummer som trekkes fra kredittkort, svinedyr etterfylling av drivstoff, tekniske mangler – det er mange ting du kan snuble i som leiebilkunde.

Kate Wik fra Oslo, for eksempel, opplevde en klassiker da hun og familien ganske nylig landet på John F. Kennedy-flyplassen i New York i USA.

- Vi hadde bestilt og forhåndsbetalt en bil hos Dollar Rent a Car, men da vi kom dit hadde de ikke bilen vi skulle ha.

Familien ble møtt med likegyldighet og – på toppen av det hele – elendig service. Til slutt ble de forespeilet en VW Polo som de kunne ta med til hotellet, og så kunne de få den bestilte leiebilen dagen etterpå.

- En Polo! Vi var fem stykker med diverse kofferter og bagasje, og det skulle vi få inn i en Polo? Da måtte den hatt tilhenger, sier Kate Wik – som til slutt kansellerte hele avtalen, og tok kontakt med et nytt selskap.

- Så nå venter vi på å få refundert pengene vi hadde betalt.

Opplevelsen er på ingen måte unik. Forsinkelser og bestilte biler som av en eller annen grunn likevel ikke kan utleveres, er gjengangere – men resulterer sjelden i formelle klagesaker. Man svelger irritasjonen, og finner andre utveier.

Verre er det når man får leiebiler med alvorlige tekniske feil, noe som nok sjelden forekommer hos de store firmaene, men gjerne i forbindelse med eldre biler hos små lokale bakgårdsfirmaer, særlig i den tredje verden.

SPAR PENGER: Du kan spare tusenlapper på å gå ned i størrelse på leiebilen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noSPAR PENGER: Du kan spare tusenlapper på å gå ned i størrelse på leiebilen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Men generelt sett kan de dårlige opplevelsene like gjerne komme hos en stor og kjent aktør, som hos et lite lokalt firma på en solfylt øy. Opplevelsene har bare gjerne litt forskjellig karakter.

Leif Nybø i Norges Bilutleieforbund er klar på hvilke saker som oftest oppstår mellom utleier og kunder.

- De fleste sakene vi behandler i Norge oppstår i forbindelse med skader på leiebiler, der utleier og kunde er uenige om hvem som har ansvaret. Derfor er det viktig at du sjekker bilen for skader før du kjører av sted, og gjerne tar noen bilder av karosseriet for å kunne bevise dine påstander i ettertid.

- Hvor oppstår de fleste klagesakene i utlandet?

- I det sydlige Europa, i Middelhavs-landene. Dit reiser det mange nordmenn, og det er vanlig å ha leiebil. For det første er leiebilen ukjent, og så er veiene ukjente og trange. Det kan være fort gjort å bulke.

I følge Nybø er det forbrukermyndighetene i det landet hvor kontrakten inngås, og leiebilen hentes ut, som skal behandle eventuelle klagesaker. Som en hjelp for forbrukeren finnes Forbruker Europa i de fleste europeiske land, Norge inkludert. De bidrar når det oppstår tvister i forbindelse med kjøp og salg mellom landegrensene.

Bruk kredittkort

Vi møter Kirsti Pamphlett hos Forbruker Europa , som bekrefter at skader på bil er et hyppig tema.

- En typisk klagesak er at en kunde har fått kredittkortet belastet for skader kunden mener ikke å være ansvarlig for. Det kan være vanskelig å dokumentere at bilen ble levert tilbake uskadet, om du ikke har bilder, eller har fått signert på at den ble levert uskadet.

- Hvilke råd vil du gi nordmenn som vurderer leiebil?

- Det viktigste er at du bruker kredittkort når du bestiller bilen. Da kan du gå rett på kredittyter om noe skjer, siden regelen er at du kan rette samme krav mot kredittyter som mot næringsdrivende. Ofte er det enklere og raskere å få igjen penger hos kredittyter.

En annen viktig ting å være oppmerksom på, er at reiseforsikringen som er innbakt i kredittkortet ikke dekker alt.

- Reiseforsikringen dekker ofte ikke medisinsk behandling og skader på tredjeperson. Tyveri av leiebilen er normalt heller ikke dekket, og heller ikke diverse typer skader på den. Så man bør absolutt vurdere å betale litt ekstra for en forsikring utover standard reiseforsikring. Tenk på hvilke områder du leier bilen i, og hvordan den skal stå parkert. Og vurder nøye hvor stor egenandel du vil ha.

Mange har opplevd at penger er blitt trukket fra kredittkortet i ettertid, utenom det som er avtalt, noe som i utgangspunktet ikke er lovlig.

- Når et beløp reserveres på kredittkortet ditt, er ikke det til alt mulig. Utleier kan for eksempel ikke trekke deg for tusenvis av kroner etter en reparasjon. Likevel skjer dette av og til, og da bør du ta kontakt med oss, forteller Pamphlett.

KREDITTKORT: Bruk kredittkort når du bestiller leiebil, er rådet fra Kirsti Pamphlett i Forbruker Europa. © Geir SvardalKREDITTKORT: Bruk kredittkort når du bestiller leiebil, er rådet fra Kirsti Pamphlett i Forbruker Europa. © Geir Svardal

Forbruker Europas sjekkliste (www.forbrukereuropa.no):

* Pass på at du har den forsikringen du trenger.

* Ta deg tid til å lese liten skrift, og unngå doble forsikringer.

* Skaff dokumentasjon:

Ta bilder ved overtagelse for å påvise at en eventuell skade var der fra før. Sørg også for bilder ved innlevering for å bevise at du ikke har påført bilden skader. Gjør det samme hvis en skade oppstår, så du ikke blir lastet for et større omfang enn du har ansvar for.

* Sjekk om det er lurt å kjøre leiebilen hele veien.

Det kan være restriksjoner på å krysse landegrenser. Kanskje du må, eller kommer bedre ut, ved å leie ny bil ved grensen.

* Før uhellet er ute; sett deg inn hva du i så fall skal gjøre.

Utleier har egne rutiner og faste verksteder. Går du utenom disse, kan det koste deg dyrt.

* Bestem hvor langt du skal.

Du kan få mye spenning av ta ting på sparket, men kjører du lengre enn avtalt med utleier, kan det bli for mye av det gode. Det koster, nemlig.

* Spar der du kan.

Du kan knipe inn noen kroner ved å levere bilen med full tank, betale på forhånd, og ikke velge raskere bil enn du trenger. Er du under 25 år, bør du luke vekk selskap som tar ekstra betalt for alderen din.

* Sett deg inn i trafikkreglene der du er.

I dag er mange land iherdige når det gjelder å inndrive bøter over landegrensene.

PRISSAMMENLIGNING:

Prisene på leiebil kan variere sterkt mellom forskjellige selskap, og innenfor samme selskap i forskjellige perioder. Vær oppmerksom på eventuelle kampanjer, og bruk gjerne formidlere/meglere som ut i fra valgte kriterier finner det beste tilbudet for en gitt periode. Vær klar over at det kan være penger å spare på å bestille og forhåndsbetale bil via utleieselskapenes hjemmesider. Disse priseksemplene gjelder biler i kategorien flere kaller Gruppe D (Renault Laguna/Citroën C5/VW Passat), med standardkontrakt og fri kilometer, hentet på flyplassen i franske Nice kl. 10.00 1. august og levert samme sted til samme tid formiddagen søndag 7. august.

SelskapTelefonOnline
Hertz5634 kroner4688 kroner
Avis4440 kroner4440 kroner
Budget4649 kroner4198 kroner
Europcar3672 kroner3547 kroner
Sixt4150 kroner4150 kroner
Auto Europe3046 kroner3046 kroner

PRISSAMMENLINGING:

Det er verdt å merke seg at du sparer en god del på å velge bil i en lavere klasse. Ved et søk på Kelkoo fikk vi følgende tilbud på leiebil i Nice, 1.8-7-8.:

Ford Focus: 2622 kroner

VW Passat : 3007 kroner

Citroën C5: 3208 kroner

Renault Laguna: 3309 kroner

Opel Insignia: 3527 kroner

Mercedes-Benz E-klasse: 6772 kroner

VW Tiguan: 6696 kroner

Citroën C6: 8331 kroner

Les også:

Fire ukjente veiperler

Dingsene som gjør bilferien bedre

Her blir du sittende i kø

Her er de beste grillpølsene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 PFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger02:22 Over 1.000 virussmittede i Sør-Korea02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 Tusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket
Siste nytt
02:30NorgePFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger02:22VerdenOver 1.000 virussmittede i Sør-Korea02:18VerdenAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46VerdenDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23NorgeFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenStudie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50ReiseTusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket
Populært