Ikke la utenlandsturen gå i dass

DIARÉ: Ikke tilbring ferien på toalettet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
DIARÉ: Ikke tilbring ferien på toalettet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Mat fra gatevogner kan være bedre enn mat på fine hoteller.

Hva er turistdiaré?

Turistdiaré er en samlebenevnelse for diaré som erverves på utenlandsreiser, uten sammenlikning den hyppigste helseplagen blant turister.

Det vanlige forløpet er løse avføringer, magesmerter og varierende grad av feber noen få dager etter smittetidspunkt. Det hele går vanligvis over i løpet av 3–4 døgn, men sykdomsbildet kan hos noen være langt alvorligere og mer langvarig. Hos enkelte personer med alvorlige grunnsykdommer kan turistdiaré få et alvorlig forløp.

Årsaken til denne vanlige formen for turistdiaré er som oftest en bakteriell tarminfeksjon. Hyppigst er toksinproduserende E. coli (Escherichia coli) den ansvarlige bakterien, noe sjeldnere salmonella-, campylobacter- eller shigellabakterier.

Turister kan også bli infisert med protozoer, oftest Giardia lamblia (se giardiasis), men da er inkubasjonstiden lengre og sykdomsbildet annerledes.

Matforgiftning (akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré få timer etter inntak av mat som inneholder bakterielle gifter/toksiner) er heller ikke ukjent blant turister. Sykdomsvarigheten ved matforgiftning er kort – fra timer til 1–2 døgn.

Smitten ved turistdiaré skjer gjennom inntak av kontaminert mat og drikke.

Kilde: Store Norske Leksikon

- Det er ikke vesentlig mer farlig å spise mat fra en gatevogn enn fra en fin restaurant, hvis bare maten er helt nystekt og rykende varm, sier lege Gunnar Hasle.

Det man må passe på, er at maten er helt gjennomstekt.

80 grader

- Bakterier og virus blir nemlig drept ved 80 grader. Det eneste som ikke dør ved koking og steking, er giftstoffer som forårsaker akutt matforgiftning, forteller Hasle.

Han oppfordrer nordmenn på ferie til å bruke sansene aktivt når de får servert mat.

- Mat som lukter godt, ser bra ut og smaker bra, er som regel også det, sier han.

- Jeg har hørt mange som ble syke, si at de vet hvilket måltid de ble syke av. Det betyr at det var noe ved maten som gjorde at de skjønte at den ikke var helt bra. Så hold sansene åpne, råder Hasle.

Her blir vi syke

De aller fleste nordmenn som reiser til sydligere strøk, reiser til middelhavsland som Spania, Italia og Hellas. Her er det relativt få som blir syke med turistdiaré, ifølge Hasle.

- I Tyrkia, India, Mexico, Egypt og andre land i Nord-Afrika er risikoen langt høyere, sier han.

Latin-Amerika, Afrika og Asia (utenom Japan) gir høy risiko for turistdiaré. Ifølge Reiseklinikken er det omtrent 30 prosent av de som drar hit som blir syke i løpet av en to ukers ferie.

Noen typer mat er den sikre veien til å bli syk

Frukt og grønnsaker

Frukt og grønt hører med til måltidet, ute som hjemme. På reise bør du imidlertid huske noen grunnregler:

 • Du kan spise frukt og grønnsaker med skall, som epler, agurk eller paprika, som du selv vasker godt i flaskevann.
 • Grønnsaker som er kokt eller stekt, kan du trygt spise hvis det er nylaget.

Styr unna:

 • Salat. Selv om den er vasket, kan den godt være vasket i springvann. Gravide bør være særlig forsiktige, for salat kan gi smitte av toksoplasmose.
 • Det er fristende å kjøpe fra bugnende grønnsaksmarkeder og frukttorg. Men gå forbi hvis du ikke kan vaske eller skrelle.

Kjøtt og fisk

 • Fisk, kjøtt og alle farseprodukter som hamburger, kjøttdeig, kjøttboller og så videre må være helt gjennomstekt eller kokt. Får du kylling som er rød ved benet, så send den ut igjen.

- Kylling skal alltid være gjennomstekt, også i Norge. Det samme gjelder farseprodukter. På biffkjøtt sitter de fleste bakteriene derimot på overflaten. Så hvis du vil at biffen skal være rød inni, vil det være ok de fleste steder. Men vil du være sikker, bør du få den gjennomstekt, sier Hasle.

- Gravide bør uansett ikke spise rått kjøtt på grunn av faren for toksoplasmose, advarer han.

 • Ikke spis lunken mat, eller mat fra buffeter som har stått ute lenge.

- Også på fine restauranter kan dette føre til at du blir syk, sier Hasle.

Ikke alle som blir syke får diaré, noen opplever å bli plaget av det motsatte, nemlig forstoppelse i ferien

Skalldyr og egg

 • Vær generelt forsiktig med skalldyr. Det skal lite til før de blir dårlige.

- Østers er verstingen blant matvarer. Selv i Europa er det risiko for å få Hepatitt A fra østers, sier Hasle.

 • Spis kun hardkokte egg. Bløtkokte egg kan være kilde til magetrøbbel.
 • Majones, som aioli, og mange desserter og glasurer er laget av rå egg.

SKALLDYR: Vær forsiktig med skalldyr. Østers er verst.

SKALLDYR: Vær forsiktig med skalldyr. Østers er verst. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Drikke

Du kan trygt drikke:

 • Vann eller mineralvann fra nyåpnede flasker.
 • Alkohol fra flasker/bokser som du selv åpner eller ser at blir åpnet.
 • Vann fra springen som du koker i minst fem minutter.

Hold deg unna:

 • Vann rett fra springen.
 • Isbiter. De er ofte laget av springvann.

- Generelt er mat farligere enn vann. Men vann fra springen vil ofte smake såpass mye klor at man ikke har særlig lyst på det uansett, sier Hasle.

Melk og meieriprodukter

 • Drikk bare pasteurisert melk. I noen land er upasteurisert melk vanlig. Dette kan gi trøbbel for norske mager. Pasteurisering betyr varmebehandling for å drepe bakterier og virus.
 • Vær obs på oster og yoghurter laget av upasteurisert melk. Dette er vanlig i mange middelhavsland. Disse bør holde høy kvalitet hvis du skal spise dem.
 • Iskrem fra isbarer kan være bakteriebomber. Både selve isen og beholderen for isskjeen kan flomme over av bakterier.
 • Is som er ferdigpakket fra meieriet er derimot helt greit.

Lokal mat

 • Lokalt bakverk i form av brød, rundstykker, pita eller nan er som regel greit hvis det er nystekt.
 • Styr unna kaker med fyll og krem.
 • Skal du på typisk lokale restauranter, så undersøk om det virker rent og ordentlig der. Hvis ikke, gå et annet sted.
 • Se etter lokale etablissementer med mye folk. Det er et godt utgangspunkt.

Hygiene

 • Har du ikke tilgang på vann og såpe, bruk et alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.

Vaksine

Dukoral er en drikkevaksine mot kolera som også beskytter mot den vanligste formen for turistdiaré. Vaksinen skal tas i to doser med minst en ukes mellomrom. Den virker først en uke etter siste dose, så her gjelder det å planlegge i litt god tid. Du må ha resept av legen for å få kjøpt Dukoral. Vaksinen beskytter mot 60 prosent av alle infeksjoner forårsaket av enterotoksinproduserende E.coli (ETEC), opplyser Folkehelseinstituttet.

På noen reisemål er denne typen bakterier svært vanlig, andre steder er den mer sjelden.

- Vaksinen kan ha noe for seg når man reiser til India, Egypt eller Mexico, sier Hasle.

Når uhellet er ute

 • Har du først fått i deg noe du ikke tåler, er det lite annet å gjøre enn å vente til det går over. Men noen ting kan gjøre plagen litt mildere.
 • Sørg for å få i deg nok væske. Varer ubehaget bare kort tid, så kan du drikke flaskevann, brus eller lignende. Varer det flere dager, bør du fylle på med både salt, sukker og væske. Du kan blande ut eplemost i mineralvann (som farris). Eller du kan kjøpe ORS (oral rehydration salts), som skal blandes ut i vann. Dette er et pulver som opprettholder en god balanse mellom salt og sukker.
 • Det kan være lurt å ha med seg noe som stopper en diaré, som Imodium. Men dette vil også hindre at bakteriene kommer ut, og bør derfor bare brukes til flyturer eller andre lange transportetapper.
 • Har du blodig diaré, høy feber eller svært nedsatt allmenntilstand, må du oppsøke lege.

DO: Pass på så toalettet ikke er det eneste du får oppleve på turen.

DO: Pass på så toalettet ikke er det eneste du får oppleve på turen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Hver tiende nordmann

Forsikringsbransjen anslår at hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia, får diaré. Dette er også den hyppigste årsak til sykehusinnleggelser av norske turister, ifølge Europeiske Reiseforsikring. Reisende til Tyrkia utgjorde i 2010 den største gruppen henvendelser til Europeiske om diaré.

Kan få igjen ferie

Blir du syk i minst seks dager i ferien, kan du kreve å få disse feriedagene igjen senere i år, i henhold til Ferieloven. Da trenger du legeerklæring som viser at du har vært syk.

Har du reiseforsikring, vil du få dekket utgifter til behandling, og du kan få hjelp til å finne lege eller sykehus. Det er også mulig å søke om erstatning for ødelagte feriedager.

- Om man får slik erstatning, er imidlertid noe som blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Det kommer helt an på hvilken infeksjon det er snakk om og hvor syk man har vært, sier medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring, Anders Gulbrandsen.

LES OGSÅ:

Avføringen avslører deg

Åtte tegn på at du har et helseproblem

Stor test av sandaler

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan
Siste nytt
16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan
Populært