Den perfekte stranda er nærmere enn du tror

ORRESTRANDA: Kilometer etter kilometer med myk sand, sanddyner, bølger og saltvann. FOTO: Frithjof Fure/www.visitnorway.com
ORRESTRANDA: Kilometer etter kilometer med myk sand, sanddyner, bølger og saltvann. FOTO: Frithjof Fure/www.visitnorway.com

Ta med barna hit!

I fjor sommer hadde Foreldre & Barn en kåring av Norges fineste strand.

I år er vi alt annet enn objektive – og deler derfor våre favorittstrender i innland og utland med dere lesere.

Det er lov å være uenig, så si gjerne meningen din og fortell om din egen favorittstrand eller favorittbadeplass i kommentarfeltet.

Strendene i Mandal

Som sørlending er jeg ikke i tvil: Strendene i Mandal er de beste i landet.

Tjodunn Dyrnes, redaktør og mamma til Storm (6):

De er mange. De er lett tilgjengelige. Her finnes det en strand i le for enhver vindretning. Du kan enkelt sykle eller spasere fra strand til strand, gjennom det svale friområdet Furulunden, til du finner din egen favoritt.

Den største og mest kjente er selvfølgelig Sjøsanden. Nesten en kilometer med gylden sand. Ellers heter de mandalske stoltheter: Lordens, Stumpestranda, Kanelstranda, Spidsbo, Banken og Lille Banken.

Mine personlige favoritter er den hvite Lordens eller Kanelstranda, som har fått navn etter sin mørkere sandfarge. På vei til stranda sykler vi alltid innom torget for å få med oss en jordbærkurv. Vi må også innom bakeren og kjøpe frøhorn med ost og skinke og ekte sørlandske skillings. Kanskje ikke den sunneste sommerkosten, men den absolutt deiligste!

Les mer om Norges sydspiss her.

Les også: Familieparker på Sørlandet

LORDENS: I Mandal finnes en strand for hver vindretning. FOTO: Tjodunn Dyrnes

LORDENS: I Mandal finnes en strand for hver vindretning. FOTO: Tjodunn Dyrnes

Hauklandsstranda i Lofoten

Glem de flotte strendene i Thailand. Hauklandstranda i Lofoten slår dem alle.

Line Fredheim Storvik, redaksjonssjef og mamma til Morten (7), Mathias (5) og Markus (2):

Min favorittstrand er Hauklandstanda i Vestvågøy i Lofoten, som vi besøker hver sommer Her kan barna bygge sandslott i den hvite finkornede stranden, klatre på svabergene og lete etter skjell i strandkanten. De kan titte nysgjerrig på nisene (små hvaler) som dukker opp i havoverflaten og se opp på de flotte irrgrønne fjellene. Og tøffe småbarn lar seg ikke stoppe av det 13 grader kalde vannet, men dupper både tær og hele kropper i skrekkblandet fryd.

Hauklandstranda på yttersida av Lofoten er tidligere kåret til Norges vakreste badestrand.

Dette er Vestvågøys mest populære badestrand, og et attraktivt utfartsområde. Det er både en badestrand, et flott sted for piknik og utgangspunkt for fotturer. Denne stranden er så populær at den til og med har fått sin egen facebookside.

Kjører du videre gjennom tunnelen til Uttakleiv (som er i fjellet du ser på bildet) finner du enda en vakker strand, kåret til "Europas mest romantiske" av Time magazine. Her kan du overnatte i telt og se midnattssola i sommerhalvåret.

Her kan du lese mer om hva som er moro for barn i Lofoten.

Les også: Barnevennlige feriefavoritter: Lofoten og Kystriksveien

HAUKLANDSTRAND: Stranda i Lofoten er et paradis for lekne barn. FOTO: Line Fredheim Storvik

HAUKLANDSTRAND: Stranda i Lofoten er et paradis for lekne barn. FOTO: Line Fredheim Storvik

Orrestranda på Jæren

Jærstrendene er minst like imponerende som dem du finner langs vestkysten av Danmark.

Linn Hanssen, journalist og mamma til Emil (2):

Langs kysten sør for Stavanger finner du sandstrender som er minst like imponerende dem du finner langs vestkysten av Danmark. Solastranda er kjent for de fleste, men langt færre har hørt om Borestranda og Orrestranda . Min favoritt er Orrestranda, som visstnok skal være Norges lengste sandstrand, som som kom på tredjeplass da vi i fjor kåret Norges fineste strand. Denne stranda var et paradis i min egen barndom, og da vi flyttet fra Jæren til Oslo-området da jeg var 10 år, var det en stor nedtur å finne ut at det ikke fantes slike strender i indre Oslofjord...

Det skal sies at temperaturen i vannet ikke alltid er like fristende, men det hindrer verken små eller store i å ha en kjempefin dag på stranda. Det er alltid nok av tumleplass, og de store sanddynene innbyr til mye løping, hopping, graving og annen moro. Ved Orrestranda er det også et rikt fugle- og planteliv – som i deler av området er fredet.

Ta gjerne en tur på Orrestranda om høsten også. Storm og store bølger fascinerer de fleste av oss.

Du kommer til stranda fra Rv. 507, også kalt Nordsjøvegen. Parkering ved Orreparken eller Friluftshuset, hvor det også er toalett og salg av mat.

Les mer om Orrestranda og de andre jærstrendene her.

Les også: Frilufsferie i Norge: Natur og matopplevelser i Rogaland

ORRESTRANDA: Kilometer etter kilometer med myk sand, sanddyner, bølger og saltvann. FOTO: Frithjof Fure/www.visitnorway.com

ORRESTRANDA: Kilometer etter kilometer med myk sand, sanddyner, bølger og saltvann. FOTO: Frithjof Fure/www.visitnorway.com

Binz i Tyskland

Hvem skulle vel tro at Tyskland har strender som slår knock-out på nabolandene. En hemmelig perle!

Hege K. Fosser Pedersen, journalist og mamma til Dina (8), Birk (5) og Idun (2).

Jeg gir min strandstemme til Tysklands paradisstrand i badebyen Binz, mitt "hemmelige" Sydensted i nord. Den gamle badebyen Binz på øya Rügen ved Østersjøen har en fantastisk strand som strekker seg så langt øyet kan se. Omkring 6 km lang og mange steder minst 50 meter bred. Den er oppdelt i familiestrender, hundestrender, sportsstrender og nudiststrender som ligger side om side. Det selges selvfølgelig pølser (gode!), øl, vin og is fra egne strandkiosker. Man kan leie en strandkurv for å sitte i le og slikke sol hele dagen, eller ligge langflat på et teppe. Stranda egner seg ypperlig til å lage strandslott, jogge og ikke minst er den langgrunn til glede for de minste.

Stranda er ren, finkornet og innbydende!

I Binz er det liten risiko for å møte naboen, selv om byen kun ligger en kjøretur gjennom Sverige (til Trelleborg) og en fergetur (Trelleborg - Sassnitz) unna Østlandet. Det finnes også supre familieanlegg bare 100 meter fra stranda. Ikke si det videre!

Her kan du se flere bilder fra strendene i Binz.

Les også: Barnas Berlin

BINZ: Badebyen Binz i Tyskland kan måle seg med det meste. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen

BINZ: Badebyen Binz i Tyskland kan måle seg med det meste. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen

Pinnö i Sverige

Denne stranden har alt: Svaberg, sandstrand og gode fortøyningsmuligheter.

Gunnar Bleness, ansvarlig redaktør/direktør og pappa til Henrietta (18) og Embla (7):

Min favorittstrand finner du på Pinnö like utenfor Grebbestad på den svenske Vestkysten. En flott uthavn med gode fortøyningsmuligheter, skjermet for vind fra de fleste retninger, med god dybde for seilbåter, muligheter for bading fra svabergene, og en fin, lang strand å kose seg og leke på.

Stranden er perfekt for å drive med svømmetrening.

Her kan du lese mer om Sveriges vestkyst.

Les også: Grebbestad havn: Svensk sommerperle

PINNÖ: Fin strand for lek og svømmetrening. Her er det også gode fortøyningsmuligheter. FOTO: Gunnar Bleness

PINNÖ: Fin strand for lek og svømmetrening. Her er det også gode fortøyningsmuligheter. FOTO: Gunnar Bleness

Siljansbadet i Sverige

Lev campinglivet rett på stranden.

Erlend Lans Pedersen, redigerer:

En av mine sommerfavoritter er den fine og store sandstranden midt i Rättvik sentrum, et tettsted ved innsjøen Siljan i Dalarna i Sverige. Stranden er veldig langgrunn og passer derfor godt til barn i alle aldre – og vanntemperaturen kryper godt oppover på 20-tallet utover sommeren.

Et tips er å leie seg inn på Siljansbadet Camping, som strekker seg helt ned til stranden. Da behøver dere ikke å gå mange meterne før dere står med tærne i vann.

For en litt mer utfordrende dag i vannet, kan du også ta turen til Leksand, som ligger en kort kjøretur fra Rättvik. Her finner du Leksand Sommarland, en fornøyelsespark som blant annet har et kjempestort badeanlegg med vannsklier i alle størrelser. Herlig vannmoro for alle – og ekstra stas for de litt eldre barna, for her kan det gå fort i svingene!

Her kan du lese mer om hva området har å tilby besøkende.

Les også: Familieopplevelse i Bohuslän: Tett på dyrene i Nordens Ark

SILJANSBADET: Langgrunn sandstrand med gode campingmuligheter. FOTO: Siljan Turism

SILJANSBADET: Langgrunn sandstrand med gode campingmuligheter. FOTO: Siljan Turism

Storøyodden i Bærum

Hemmelig strandidyll der rullebanen til Fornebu flyplass en gang lå.

Marianne C. Kristiansen, redigerer og mamma til Josefine (5):

Ytterst på Fornebulandet, der rullebanen til Fornebu flyplass en gang lå, finnes vår lille strandhemmelighet, nemilig Storøyodden badeplass. Stranden er bare to år gammel, og i motsetning til mange av Oslos strender, kan vi her fremdeles velge oss en plass uten å måtte ligge klistret oppå familien ved siden av. Som Oslo-områdets eneste strand med Blått Flagg er Storøya super for oss med badeglade barn.

Vi koser oss på det store området med langgrunn sandstrand, der Josefine både kan løpe opp og ned til vannkanten som hun vil, eller hoppe tau i gresset. Som mamma er det lett å ha oversikt selv om området er stort. I tillegg til sandstrand finnes store grøntområder, kiosk, volleyballbaner, grill, utedusj og toaletter. Det er tilrettelagt for handicappede med baderampe og toalett.

Her selges også kald drikke, kaffe, vafler og pølser, og man kan låne fluktstoler og spill. Området er bilfritt, så du må parkere et stykke fra stranden. Det kan derfor være lurt å ta med vogn til de minste. Sykler dere, er det sykkelparkering ved stranden.

Les mer om badeplassen her.

Les også: Disse bygningene må du se i Oslo

STORØYODDEN: En barnevennlig strand med blått flagg og god plass. FOTO: Marianne C. Kristiansen

STORØYODDEN: En barnevennlig strand med blått flagg og god plass. FOTO: Marianne C. Kristiansen

Hvervenbukta i Oslo

Alle føler seg hjemme i Hvervenbukta, som ligger bare en kort busstur fra Oslo sentrum.

Marte Dorothea Heidel Røren, journalist:

Hvervenbukta øst i Oslo er et avslappende alternativ til ”se og bli sett”-stranden Huk på Bygdøy. Her er rom for alle og enhver, være seg store mager, blomstrete badekåper eller høylytte barn. Velg mellom strand, gress eller svaberg.

Buss 76 og 87 tar deg fra Oslo sentrum til Hvervenbukta, men det er også fint å sykle utover. For deg som ønsker en dose sommerstillhet er det best å ta turen tidlig om morgenen. Ingenting er som et morgenbad før resten av byen har stått opp. Stranden er barnevennlig og oversiktelig og kiosken med is en sommerhit år etter år. Fra 26. juni til 8. august er det livreddere på plass alle dager fra 12.00 til 20.00.

Her kan du lese mer om Hvervenbukta og de ande badeplassene i Oslo.

Les også:

Verdens 10 beste strender

Barnefamilienes ferieperler

Drømmeferie med barn i magen

Slik overlever du å fly med barn

Denne saken ble skrevet for Foreldre og Barn av klikk.no.

Les flere nyheter her

HVERVENBUKTA: Avslappende sommeridyll i Oslo. Stranden som passer for alle. FOTO: Scanpix

HVERVENBUKTA: Avslappende sommeridyll i Oslo. Stranden som passer for alle. FOTO: Scanpix

Personvernpolicy