Slutt for Malta-ikon

For nordmenn på ferie til Malta har en reise med de gul-oransje bussene nesten vært synonymt med å reise tilbake flere tiår i tid. Men nå er det straks over og ut med øynasjonens karakteristiske busser. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
For nordmenn på ferie til Malta har en reise med de gul-oransje bussene nesten vært synonymt med å reise tilbake flere tiår i tid. Men nå er det straks over og ut med øynasjonens karakteristiske busser. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I juli er det slutt for de kjente gul-oransje bussene på Malta.

For nordmenn på ferie til Malta har en reise med de gul-oransje bussene nesten vært synonymt med å reise tilbake flere tiår i tid. Men nå er det straks over og ut med øynasjonens karakteristiske busser.

Tredje juli byttes de gamle traverne ut med en moderne bussflåte som skal være mer miljøvennlig, kostnadseffektiv, bedre - og ikke minst - i en helt annen farge.

Gjennomsnittsalderen på den bussflåten som nå erstattes er hele 35 år. Skjønt, flere av bussene har vært på hjul i både 50 og 60 år.

Ifølge BBC skyldes den høye alderen at mange maltesere rett etter andre verdenskrig gikk til anskaffelse av gamle, utrangerte militærkjøretøyer som de strippet ned til understellet, før de satte et busskarosseri på toppen.

Les flere reise-saker her

Disse bussene har deretter gått i arv fra far til sønn som har påtatt seg ansvaret for både å kjøre bussen og å vedlikeholde den.

Siden 1995 har bussene på Malta hatt den karakteristiske fargen de er kjent for i dag. På åttitallet var de derimot grønne - og før det var de fargelagt etter hvilken rute de kjørte.

Når de 5-600 bussene som fortsatt kjører rundt i øyriket byttes ut med det europeiske transportselskapet Arrivas moderne busser neste uke, vil de nye bussene igjen bli malt etter hvilken rute de kjører.

Håpet er at dette skal gjøre det lettere både for regulære passasjerer og turister å finne fram til riktig buss.

Planen er også å bevare noen av de best bevarte gamle bussene som turistbusser.

Les flere nyheter her