Bad Gastein:Gull, radon, varme kilder og ski

Fordums prakt: - Dette badehotellet fra 1700-tallet ligger brakk og er stengt nå, får en turgruppe høre av en guide fra STS Alpereiser. Foto: Thomas Vermes
Fordums prakt: - Dette badehotellet fra 1700-tallet ligger brakk og er stengt nå, får en turgruppe høre av en guide fra STS Alpereiser. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først fant jegere i 680 helsebringende varme kilder i høyfjellet. Så ble fjell og daler et gulleldorado, keiserlig kurbadsted og paradis for alpinister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik kommer du til Bad Gastein:

Fly til Salzburg eller München.

Tog eller buss fra Salzburg.

Pakketur arrangeres fra Norge av STS Alpereiser.

Klimaet er varmere enn i norske fjell:

Maksimumstemperaturen i løpet av dagen ligger på 24 grader i gjennomsnitt i juni og juli, minimimumstemperaturen på 15. Også her kan været være ustadig.

BAD GASTEIN, ØSTERRIKE (ABC NYHETER):

Bad Gastein i de østerrikske Alper har litt av en historie, men er først og fremst kjent i Norge for sine fantastiske alpinbakker, fra i sommer av også som pakketurmål for fot- og gourmetturister.

Det hele begynte som sentrum for gullgruvedrift i Tauern-Alpene. Bare det ene året 1557 ble det utvunnet 800 kilo rent gull i dalen.

Deretter ble Bad Gastein, som bade-navnet tilsier, boltreplass for helsesøkende fiff som kurerte seg i de mange varme kildene høyt oppe i fjellene.

Les også: Nå er Bad Gastein også blitt pakketurmål for sommerturister.

Kursted for keisere

På slutten av 1700-tallet begynte keisere og adelige å valfarte til stedet. De bygde opp kurbad og slott.

I 1807 åpnet Keiser Franz I ett av Bad Gasteins sentrale bygninger, Badschloss (Badeslottet), for allmennheten. Det var opprinnelig bygget på slutten av 1700-tallet av en erkebiskop da finfolket oppdaget stedet og kildevannet – både kokende hett og kaldt – som skulle være helsebringende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottet ble omgjort til hotell der blant annet Schubert, diverse keisere, arabiske sjeiker og annet fintfolk har bodd.

Utrolig nok ligger dette bygget brakk, sammen med andre vakre men etter hvert slitne bygg i det opprinnelige senteret.

Ski-boomen trakk opp

Elv og dal: Keiserne visste hva de gjorde da de slo seg til her. Foto: Thomas VermesElv og dal: Keiserne visste hva de gjorde da de slo seg til her. Foto: Thomas Vermes

Derimot har det vokst fram nye og flotte hoteller høyere opp i dalen, idet alpinbakkene overtok rollen som Bad Gasteins trekkplaster fra kurbadene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De forfalne praktbygningene eies av en person i Wien, mens stadig mer av det framvoksende Bad Gastein rundt skitrekket drives fram av den svenske familien som eier STS Alpereiser.

Før ski-boomen kom i forrige århundre, hadde Bad Gastein sin storhetstid på 1820-1830-tallet, da de flotte byggene ble reist.

Fra Strauss til Bismarck

I 1855 besøkte komponisten Johan Strauss stedet. Her komponerte han «Gedanken auf dem Alpen» (Tanker på Alpene) og en Gastein-vals.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den østerrikske keiseren Franz Josef I som regjerte i 60 år, fram til 1. verdenskrig, spaserte ofte i Bad Gastein sammen med sin venn Keiser Wilhelm.

Keiser Franz Josef skal ifølge en historie ha irritert seg over at folk stadig henvendte seg til dem når de ruslet rundt. Da skal hans tyske venn ha ledd og sagt:

- Uro Dem ikke, om noen dager kommer Bismarck og da kommer ingen til å bry seg om oss to lenger!

Varmtvann i vei og bad

Deilig varmt kildevann i fjellet. Foto: Thomas VermesDeilig varmt kildevann i fjellet. Foto: Thomas Vermes

Men vannet renner som før, blant annet 5 millioner liter glovarmt vann daglig. Det gjør blant annet at bratte sentrumsgater holdes snøfrie om vinteren takket være rør under gata.

Det gjør også at du kan skvulpe i glovarmt vann i det kombinerte utendørs- og innendørsbadet oppe i fjellheimen.

Helsebringende radon?

En annen spesialitet er noe som oppsto på 40-tallet. Da gjorde østerrikerne forsøk på å finne mer gull i fjellene. Det ble oppdaget at i deler av berget var temperaturen opptil 44 grader, og luftfuktigheten veldig høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere gruvearbeidere som jobbet i gruvegangene meldte fra om at deres revmatisme, betennelser og leddsmerter ble dempet eller forsvant.

Eksperter kom fram til at det var et relativt høyt innhold av den radioaktive gassen radon, som her hjemme betraktes som helsefarlig, var helsebringende.

Et gruvetog av helsejegere

Varm velkomst: Også dagens hotell Salzburger Hof tar godt imot gjestene. Foto: Thomas VermesVarm velkomst: Også dagens hotell Salzburger Hof tar godt imot gjestene. Foto: Thomas Vermes

Så her ble det bygd en helsestasjon for radonterapi, Gasteiner Heilstollen, som i seg selv er litt av en opplevelse enten man tror på virkningen eller ikke.

Etter en legesjekk, og legen forsikrer om at radonkonsentrasjonen er så lav at den ikke er skadelig men tvert imot til beste for deg, bringes kurgjestene et par kilometer inn i gruvegangene med et lite tog.

Så slipper man ut i dampende varme, til halvmørke gruveganger der man blir liggende og pruste avslappet en snau time - mens svetten renner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høydepunkter i Bad Gasteins historie:

680: Jegere finner varme kilder på fjelltoppen Graukogel.

1300-tallet: Det blir funnet gull og gruvedrift tar fart. Badene opplever sin første blomstringstid.

1887: Som en av Europas første byer får Bad Gastein elektrisk lys.

1901-1905: Det blir bygd jernbane gjennom dalen. Deretter blir en 8550 meter lang togtunnel borret gjennom Tauern-massivet og munner ut i sør, i Kärnten.

1946: Østerrikes første taubane blir anlagt i Bad Gastein.

1958: VM i utforkjøring blir arrangert på fjellet Graukogel og dalen endrer for godt karakter fra rolig kurby til et livlig vintersportssted.

Kilde: STS Alpereiser og Gasteiner Heilstollen.