For første gang i sommer:

På pakketur til keisernes kurbad-fjell

Sommertur: I terreng der offpist-kjørerne suser utfor om vinteren, kan man såvisst ha det fint sommerstid også. Foto: Thomas Vermes
Sommertur: I terreng der offpist-kjørerne suser utfor om vinteren, kan man såvisst ha det fint sommerstid også. Foto: Thomas Vermes

Nå kan du gasse deg i gourmetmat og så gå av deg kaloriene på guidet fjellvandring - i østerrikske Alper.

Slik kommer du til Bad Gastein:

Fly til Salzburg eller München.

Tog eller buss fra Salzburg.

Pakketurer arrangeres fra Norge av STS Alpereiser.

Klimaet er varmere enn i norske fjell:

Maksimumstemperaturen i løpet av dagen ligger på 24 grader i gjennomsnitt i juni og juli, minimimumstemperaturen på 15. Også her kan været være ustadig.

BAD GASTEIN, ØSTERRIKE (ABC NYHETER): Keisernes historiske kurbad-sted Bad Gastein i Alpene er godt kjent for skiglade norske vinterturister.

Fra og med denne sommeren får nordmenn tilbud om å nyte de samme, ville fjellene uten snø på. Nå går det pakketurer til Bad Gastein som kombinerer sporty tilbud med gourmetmat og -drikke.

Også nå møter vi utsikt som tar pusten fra en, men denne gangen med irrgrønt gress og blomsterenger i alle farger (floraen skal bestå av 600 ulike høyfjellsplanter her!).

Ellers kan du fra landsbyens utendørsbad betrakte fjellkjedene rundt i glovarmt vann fra fjellets indre.

Les også: Bad Gastein - gull, radon, keisere og vintersport.

Sommerfjell: Du kan oppleve 600 høyfjellsplanter på turen. Foto: Thomas VermesSommerfjell: Du kan oppleve 600 høyfjellsplanter på turen. Foto: Thomas Vermes

Gåstav eller klatring

Løypene er fra slake til de bratteste bratte.

Noen turer passer for pensjonister med gåstav. Andre for sprekinger som ønsker seg krevende turer i høyfjellet.


Og innimellom kan du være med på klatrekurs, en dagstur til Venezia eller slovenske Bled, på konsert i Mozarts by Salzburg, vinsmaking, rafting, minigolf eller ligge i radondamp i en gammel gullguve. Det siste skal visstnok bedre helsa.

Dame-debut på pakketur

Uka starter med et informasjonsmøte på ett av de smakfullt innredede hotellene i Bad Gastein.

Der spisser tre av de første norske sommergjestene ørene. Studievenninnene Eva A. Norheim (Narvik), Wenche Olsen (Stavanger) og Laila Skorge (Bergen) har hvert år siden skoledagene tatt seg en ferietur sammen.

I år valgte de en mai-uke på pakketur i Alpene, og lurer på hvordan det skal bli.

- Vi har ikke vært på pakketur før, sier Laila, som til daglig driver en restaurant.

- Nordmenn er sosiale!

Men ærlig talt, passer det nordmenns lynne å gå fjellturer i flokk?

Overraskende om nordmenn: - Dere er mest sosiale, påstår Johan Persson. Foto: Thomas VermesOverraskende om nordmenn: - Dere er mest sosiale, påstår Johan Persson. Foto: Thomas Vermes

Reiseleder Johan Persson har flere sesongers erfaring fra vinteren, og kommer med en overraskende påstand som svar:

- Ja, jeg tror det å gå sammen passer bra for dere norske.

- Om vinteren er i hvert fall nordmenn de mest sosiale av alle våre nordiske gjester, sier han når vi litt uti uka har tatt heisen opp til Stubnerkogel på 2246 moh, og har lagt ut på vandring.

- Natur har dere jo også i Norge. Men her er en annen kultur, mat og drikke, legger han til.

- Uvant og deilig

Litt etter møter vi en annen flokk, «Rød gruppe», og får øye på Eva, Laila og Wenche.

- Joda, litt uvant har det foreløpig vært å gå i flokk. Men man møter hyggelige folk og får god guiding, smiler Laila.

- Jeg er vant til å gå alene. Men dette er bedre enn en vanlig pakketur. Alt er sørget for. Og det er deilig, syns hun.

- De reklamerte med god mat, godt hotell og trim, skyter Eva inn, mens Wenche har vært fornøyd med et besøk i hotellets spa.

Første gang: - Alt er sørget for. Det er deilig, syns Wenche, Laila og Eva. Foto: Thomas VermesFørste gang: - Alt er sørget for. Det er deilig, syns Wenche, Laila og Eva. Foto: Thomas Vermes

Herlige seterlunsjer underveis

Seterkost: Bondens røkte svinekjøtt. Foto: Thomas VermesSeterkost: Bondens røkte svinekjøtt. Foto: Thomas Vermes

På turene er det lagt inn besøk på setre i god tid før det for alvor murrer i magen.

Utenfor tømmerhuset til setra Pottinger Alm på 2200 meters høyde, venter den frodige bondekona Karin Röck med nydelig pådekning. I midten troner et utstoppet eksemplar av et typisk alpe-dyr, murmeldyret.

- Her er røykt skinke fra våre egne griser. Den osten er blanding av ku- og geitemelk, også av egen produksjon, sier hun og peker ut de forskjellige lunsjrettene pyntet med fjellblomster.

Så strekker hun fram små, blanke glass til turgruppa. I Østerrike får bøndene produsere og servere noe som er forbudt i norske bygder, sprit.

- Denne er laget på bitre røtter av høyfjellblomsten enzianr, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seterlunsj i 2200 meters høyde: Karin Röck serverer. Foto: Thomas VermesSeterlunsj i 2200 meters høyde: Karin Röck serverer. Foto: Thomas Vermes

Hva med oppskriftene?

- På disse turene får gjestene etterpå oppskriftene, hvis de vil ha, forteller reiseleder Johan Persson.

Vel nede på hotell Salzburger Hof får man andre kulinariske opplevelser om kvelden, med femretters middag og gode østerrikske viner.

Men vi rekker også en kveldsvisitt til en annen seter, Astenalm, der Manuela og Michael Salzmann skaper stemning med trekkspill, hjemmelaget Kãsespätzli, real bondekost med ost, poteter og flesk, og ikke minst husets spesielle Zirben-schnaps, dram smakssatt med kongler.

Halloi i Astenalm: Michael Salzmann (i midten) drar gjerne med seg gjester når han trår til med trekkspillet. Foto: Thomas VermesHalloi i Astenalm: Michael Salzmann (i midten) drar gjerne med seg gjester når han trår til med trekkspillet. Foto: Thomas Vermes

ABC Nyheter var invitert av STS Alpereiser på dette reisetilbudet.

Personvernpolicy