Meny

Den ultimate bilferien

LEGENDARISK: The Mother Road – selve symbolet på klassisk roadtrip i USA. Foto: Colourbox.com
Har du alltid drømt om å dra på roadtrip i USA? Så hvorfor ikke realisere drømmen i sommer?

Tips for bilferien:

Bil

Glem å kjøpe bil til turen (mange drømmer faktisk om det), med mindre du har venner eller familie i USA som er villige til å stå som eier av bilen og kan forsikre den for deg. Leiebil er enkelt, trygt og relativt rimelig. Velger du et anerkjent utleiebyrå, får du nesten alltid en relativt ny bil. Sjekk hvilke forsikringer som tilbys, og kryss av for det du trenger. Registrer alle som skal kjøre bilen. Skal du levere bilen et annet sted enn der du hentet den, må du betale et gebyr. Leiebiler i USA har automatgir og A/C som standard.

Det er enkelt å kjøre i USA, med stort sett brede og gode veier og tydelig skilting (mye bedre enn her hjemme). Bensin koster drøyt seks kroner literen i skrivende stund. Promillegrensene varierer fra stat til stat, men er aldri over 0,8.

Det kan være langt mellom bensinstasjonene i ørkenen, så tank når du kan. Ha alltid rikelig med vann og gjerne litt mat i bilen i tilfelle noe skjer på en varm og øde strekning.

Bo

Moteller er et rimelig og godt alternativ på bilferien. De ligger gjerne langs veiene litt utenfor sentrum, men hva gjør vel det – du har jo bil. 

I en del av de store byene – som New York eller San Francisco – kan det være uhensiktsmessig å bo utenfor sentrum, så da får du heller punge ut for et hotellrom.

Spise

Det er sjelden langt mellom hver McDonald's eller Taco Bell på veien, men for øvrig anbefaler vi å forsøke å spore opp de lokale spesialitetene der du er. Det å spise ute i USA er selvsagt mye billigere enn her hjemme, med mindre du oppsøker det virkelig eksklusive.

Drikke

Vann fra springen kan drikkes, men smaker ikke noe særlig. Kjøp vann på flaske i stedet, og sørg for å alltid ha en del i bilen.

Er du glad i vin, skal du vite at amerikansk vin (primært fra California og Oregon) har vunnet en rekke smakstester mot blant annet franske viner, og dessuten er relativt sett mye billigere.

USA: USA er privatbilismens hjemland og som skapt for bilferie. Landet er spekket med opplevelser nesten uansett hvor du velger å starte og stoppe turen.

Men vil du slippe å stake ut kursen selv, kan du jo alltids velge en av klassikerne: Route 66, Highway 1, Blues Highway eller Atlantic Route.

Route 66

The Mother Road strekker seg fra Chicago i øst til kystperlen Santa Monica i Los Angeles i vest. Og selv om både Chicago og Los Angeles kan være verdt en hel ferie i seg selv, byr kjøreturen på både nostalgiske og spektakulære opplevelser

(Saken fortsetter under)

Det berømte Route 66-landemerke på veien i California-ørkenen. Foto: Colourbox

Dessverre er imidlertid store deler av gamle Route 66 borte, så du må nøye deg med noen etapper på den legendariske veien. Men hvilke etapper? 

Du får oppleve et tverrsnitt av USA der du cruiser gjennom statene Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, Nevada og California. Skaff deg en god guidebok for maksimalt utbytte.

Og ta gjerne avstikkere til Grand Canyon, Las Vegas eller den merkelige partybyen (i hvert fall i sommerhalvåret) Lake Havasu City. Alt er bare et par-tre timers kjøretur, i fascinerende ørkenlandskap, fra Route 66.

Grand Canyon er en fascinerende kløft, og under kan du få et innblikk med Google street view: 

Du kan kjøre Route 66 på 4–5 dager, men all fornuft tilsier å sette av minst to uker til denne «once in a lifetime»-opplevelsen.

Lengde: Ca. 3500 kilometer.

Beste tid å reise: Hele året, med april–juni som kanskje aller beste tips. Vinteren er kald i Chicago, og det er brennhett i ørkenen i juli og august.

Les også:  – De optimale rutene for bilferie i USA, Europa og Sør-Amerika

Highway 1

Highway 1 sto ferdig i 1937. Veien slynger seg fram langs Californias dramatiske stillehavskyst, fra Leggett i nord til San Juan Capistrano i sør. De fleste nøyer seg med strekningen San Francisco-Los Angeles, og blir belønnet med spektakulære naturopplevelser og en mengde attraksjoner underveis.

Vakre byer som Monterey, Carmel og Santa Barbara er verdt et stopp. Besøk Pebble Beach med sin fantastiske golfbane, nyt naturen i Big Sur, kikk på det vanvittige palasset (Hearst Castle) til avismagnaten William Randolph Hearst (1863-1951) utenfor San Simeon, og stopp for all del for et glass Pinot Noir i Santa Barbara Wine Country.

Lengde (San Francisco til LA): Ca. 600 kilometer.

Beste tid å reise: Hele året, men april–oktober er best hvis du vil kjøre kabriolet.

Blues Highway

Mellom New Orleans via St. Louis til Wyoming i Minnesota går Route 61 – eller Blues Highway (eventuelt The Blues Track), som den også kalles. Dette er en vei som var tungt trafikkert da bomullsindustrien ble industrialisert.

BLUES HIGHWAY: Route 61 langs Mississippi River fra Statsparken John A. Latsch i Minnesota. Foto: Wikimedia

Svarte reiste nordover hvor det var mer penger å tjene, og hvor toleransen overfor fargede var større. På veien la de igjen mye historie.

Langs Route 61 finner du stedene som har gitt veien navnet Blues Highway. Stopp i Memphis, Tennessee, der Elvis' hjem Graceland, Rock'n Soul-museet og fabrikken til Gibson (gitarprodusent) må besøkes. I Indianola har et nytt BB King-museum åpnet.

I tillegg er selvsagt også New Orleans og St. Louis – hjembyen til blant andre Chuck Berry – spekket med musikklubber og blueshistorie.

Lengde: 2000 kilometer med nødvendige omveier.

Beste tid å reise: Mai til juni.

Les også:  Elvis i 80 på Graceland

Atlantic Route

Key West. Foto: Colourbox.com

De fleste tenker nok på California eller Route 66 når en roadtrip i USA planlegges. Men velger du The Atlantic Route fra Florida Keys til New York får du en ferie proppet med noen av USAs alle mest populære attraksjoner. I Key West kan du besøke forfatter Ernest Hemingways (1899-1961) hjem.

I Orlando finner du Disney World, Universal Studios, Sea World og den forholdsvis nye Harry Potter World. De romfartsinteresserte kan få med seg Kennedy Space Center.

Litt lenger nord, i Sør-Carolina, kan du nyte noen dager på Myrtle Beach, som år etter år kommer med på listen over verdens beste strender.

AVBREKK: Ta gjerne noen dager pause ved den kritikerroste stranden Myrtle Beach i Sør-Carolina. Foto: Colourbox.com

Stikk innom hovedstaden Washington og den trivelige Georgetown-bydelen, og ta eventuelt en avstikker til gamblingbyen Atlantic City hvis du føler deg heldig, før det hele avsluttes i verdensmetropolen New York.

Lengde: Ca. 2500 kilometer.

Beste tid å reise: Mai–september.

Les også:  Arven etter Walt Disney

Reise
Populært