Til seters å gjøre seg fet

KOSEDYR: «Go inside!» står det på døra til rommet der kattungene Ninni og Nanne bor. Jeroen Berkvens har fulgt oppfordringen.
KOSEDYR: «Go inside!» står det på døra til rommet der kattungene Ninni og Nanne bor. Jeroen Berkvens har fulgt oppfordringen.

I sommer kan du lære stell av ku og geit, skumme fløten av saftig sommerbeite og lage skikkelig smør og rømme.

ULSÅKSTØLEN, HEMSEDAL, BUSKERUD: – Jeg har sett på TV hvordan man kan legge hønene på ryggen for å få dem rolige, sier nederlandske Tom Berkvens, og prøver å lokke til seg høneflokken ved å etterligne dyrenes kakling.

Norgesferie ved Ulsåkstølen i Hemsedal gir gode muligheter for å prøve ut lærdom fra dyreprogrammer i praksis.

Hønene vet imidlertid å holde seg på trygg avstand fra nederlandske hønetemmere. Da er geitene langt mer kosete og medgjørlige.

BALANSEKUNST: På en seterferie kan du oppleve dyra i sitt rette element. BALANSEKUNST: På en seterferie kan du oppleve dyra i sitt rette element.

– De er så søte!, utbryter Pim Berkvens, og klør en geitekilling på halsen, med tygging på genserermet til takk. Faren Tom er overrasket over datterens iver.

– Vi dro på besøksgårder i Nederland da barna var små, men jeg trodde de var langt over den alderen da det er gøy med dyr – den yngste av Buskeruddem har jo fylt atten.

Les også: Norgestur uten ferie

Populært gårdsarbeid

Sjefsbudeia på Ulsåkstølen er Anne Ulsaker Bækken. Hun startet med servering på setra i 1993, et tilbud som etter hvert ble såpass populært at hun både har utvidet med ny og større kafé, flere overnattingsrom og et bredere tilbud til de besøkende.

– Det er veldig populært å være med å stelle dyra! Før kom folk bare, og spurte om å få være med. Så da fant jeg ut at det var fint å tilby det som en aktivitet, forteller hun.

To ganger i uka kan folk få være med på kveldsstell med melking og fôring av kalvene, grisene og hønene.

– Det virker som unger i dag er underernært på kontakt med dyr. Noen kommer tilbake gang etter gang, sier hun.

På Ulsåkstølen kan man også være med på utendørs baking og steking av flatbrød og lefser. De ekstra ivrige kan melde seg på stølskurs, et kurs over en helg hvor man både lærer stell av dyra og å yste ost og lage prim.

Også en rekke andre setrer har tilsvarende tilbud. Selv Den Norske Turistforening satser på folks interesse for gårdsarbeid til fjells, og tilbyr flere runder med såkalte budeiekurs til sommeren.

UTEBAKST: Er det vær til det, steker Anne Ulsaker Bækken kvikaku utendørs på Ulsåkstølen. En gang i uka kan du være med på steking av lefser og flatbrød. UTEBAKST: Er det vær til det, steker Anne Ulsaker Bækken kvikaku utendørs på Ulsåkstølen. En gang i uka kan du være med på steking av lefser og flatbrød.

SMÅMAT: Retten «småmat» med tilhørende hjemmebakt flatbrød, kan på Ulsåkstølen gi påfyll etter en lang arbeidsdag til fjells. SMÅMAT: Retten «småmat» med tilhørende hjemmebakt flatbrød, kan på Ulsåkstølen gi påfyll etter en lang arbeidsdag til fjells.

Les også: Statsskog leier ut flere hytter

God pedagogisk arena

Jostein Sande, redaktør i Norsk Seterkulturs medlemsblad Seterbrukaren, er glad for at folk ønsker å lære mer om seterdrift.

– Seterkurs og åpne setrer er en viktig del av det å bringe seterdrift og seterliv inn i framtida. Jeg mener setra er det beste norsk landbruk har å by på, sier han.

Han har selv vært med på å holde seterkurs, og mener det er en opplevelse for livet.

– Mange setter pris på å få et innblikk i hvordan en seter drives. Setra er en veldig god pedagogisk arena. Den er oversiktlig og håndfast. Man får være med på alle fasene i matproduksjon, fra fôring og melking til laging av ost og rømme, påpeker han.

FROKOST: Blir du med på stellet av dyra, kan du kanskje hente deg ditt eget frokostegg i hønsehuset. FROKOST: Blir du med på stellet av dyra, kan du kanskje hente deg ditt eget frokostegg i hønsehuset.

Enkelte går enda lenger enn bare et kortere opphold for å få innblikk i prosessen. På Norsk Seterkulturs' hjemmesider ligger annonser hvor folk gjør sitt beste for å reklamere for seg selv som en bra seterpasser til sommeren.

«Alt vi ønsker, er å kunne flytte til seters sammen», «Lønnen er ikke så viktig» og «Jag är en sund och optimistisk ung man, som älskar naturen och dyren» er blant argumentene som trekkes fram.

Sande mener en seterjobb til og med vil gjøre seg bra på CV-en.

– Jeg har hørt at erfaring fra seter har vært tunga på vektskåla selv når folk har søkt vanlige kontorjobber. Det er tøft arbeid, og du må kunne håndtere uventede situasjoner. Dyra gjør jo ikke alltid som du vil.

Les også: Høy på sikkerhetsline

Seterkurs:

KVELDSSTELL: Kim-André Langhaugen tar seg av mellkinga på Ulsåkstølen. To ganger i uka får han selskap av ivrige unger. KVELDSSTELL: Kim-André Langhaugen tar seg av mellkinga på Ulsåkstølen. To ganger i uka får han selskap av ivrige unger.

* Turistforeningens budeiekurs: DNT arrangerer tredagers budeiekurs i Skarvheimen flere ganger i sommer. Her kan du ta del i stølslivet og få innblikk i hvordan råvarene fra stølen blir foredlet til rømme, smør, dylle, surystil, saupkake og rømmegrøt. DNT tilbyr også turen «Seterliv på Iungsdalshytta» hvor barna kan få være med på seterstell, lek og kos med dyrene.

* Inner Gammelsetra: Gammelsetra i Grøvudalen har hatt seterkurs helt siden 1972. Kursene varer en uke, og tar for seg både praktiske og teoretiske sider ved seterdrift. Du får ta del i det daglige arbeidet, og lærer prosesser og teknikker knyttet til produksjon av brunost, skjørost, saupost, gubb, smør og rømme.

* Norgardsetra: Norgardsetra 4H-seter i Vestfold tar imot unge mellom 14 og 18 år til ukeskurs hele sommeren. Du vil få ansvar for stellet av dyra, samt lære å lage smør, prim, ost og smøreost. Under oppholdet kan du også lage seterherbarium og lære litt om gammeldags naturbruk og økonomi.

* Brenden seter: Brenden seter i Lordalen har eget ysteri, setermuseum, salg av lokalprodusert mat og seterkurs.

* Ulsåkstølen: To ganger i uka kan man være med på kveldsstellet, og en dag i uka arrangeres flatbrødbaking. Stedet tilbyr også stølskurs over en helg.

* Norsk Seterkultur : På Norsk Seterkulturs hjemmeside kan du lese om noen av de setrene i Norge som holder åpent for besøk. Her kan du også finne ledige sommerjobber på setrer. www.seterkultur.no

* Hanen : På hjemmesiden til Bransje- og markedsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske (Hanen) finner du søkemotor over turistgårder i Norge og deres ulike tilbud. www.hanen.no

KLIKK HER FOR FLERE REISESAKER

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden