Tilbake til naturen

MATSANKING VED BULUNGULA: Leting etter matskjellene «red bait» har gitt stor uttelling for to lokale xhosakvinner. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)
MATSANKING VED BULUNGULA: Leting etter matskjellene «red bait» har gitt stor uttelling for to lokale xhosakvinner. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)

Ta plass! Bulungula ved Sør-Afrikas østkyst er en naturperle av en tidsmaskin.

Økoturisme

* Den internasjonale økoturismeforeningen (TIES) definerer økoturisme som «ansvarsfull turisme til naturområder som bevarer miljøet og forbedrer velferden til lokalsamfunnet».

* Økoturisme dukket opp allerede på 1970-tallet, men ble for alvor kjent i løpet av 90-tallet.

* Under FNs internasjonale økoturismeår i 2002 slo Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) fast at økoturisme skal være økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftig turisme.

* Nyttige nettsteder om økoturisme og annen grønn turisme: www.ecotourism.org, www.sustainabletravelinternational.org, www.fairtourismsa.org.za

BULUNGULA, SØR-AFRIKA: Klokka har så vidt passert seks. Kompaktkameraene får kjørt seg i det sola er i ferd med å stå opp for dagen. En gjeng backpackere er samlet på en sanddyne ved stranden, ved det som nesten kunne ha vært verdens ende.

– Det er så rolig, øde og vakkert her. Dessuten får vi se det virkelige livet til landsbyfolkene. De spiller ikke noe show, mener Miriam Buff (19) fra Tyskland.

LES OGSÅ: Aktiv i Kiwi-land

Drømmepuls ved havet

VISMANN: Medisinmannen Machini Mdoseni (56) bruker det naturens eget skattkammer har å by på av remedier. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)VISMANN: Medisinmannen Machini Mdoseni (56) bruker det naturens eget skattkammer har å by på av remedier. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)

Vi er på Sør-Afrikas lite kommersielle østkyst, nærmere bestemt Wild Coast. Gjemt mellom et elveutløp, milde bølger fra Indiahavet og blekgrønne åser, ligger Bulungula Backpacker Lodge, i hjertet av den lille landsbyen Nqileni. Her er det ingen veier, og verken innlagt vann eller strøm. Stjernehimmelen kjennes nærmere enn noensinne når nattemørket siger på.

Jo da, det er som å ta en tidsmaskin flere tiår tilbake i tiden, men pulsen har til gjengjeld aldri vært lavere.

– Jeg ble lei av det veldig europeiske og turistifiserte du finner mange andre steder i Sør-Afrika. Her på Bulungula føles det mer autentisk og genuint. Er det mulig å slappe mer av? spør Miriam.

LES OGSÅ: Ryggsekkturistar er som andre turistar

Isolert og populært

Den tyske jenta er bare en av de vel 2000 turistene som årlig tar seg den tre timer lange (og humpete) firehjulstrekkerkjøreturen fra storbyen Mthatha og ut til Bulungula Backpacker Lodge.

Det finnes mange økoturismedestinasjoner som satser på turisme som et utviklingsverktøy i fattige og rurale områder. Bulungula er en av de mest isolerte destinasjonene i denne sjangeren, men samtidig en av de mest anerkjente.

Stedet åpnet dørene i 2004 – med lokalbefolkningens velsignelse. De lokale xhosafolkene eier 40 prosent av backpackerlodgen. I dag har Bulungula over 20 ansatte fra landsbyen, mens 17 personer driver aktiviteter og foretak direkte tilknyttet til turismen.

LES OGSÅ: Slik vil de lokke turister til Haiti

Økopioner

 ROLIG EVENTYR: Peiler du deg ut Wild Coast på østkysten av Sør-Afrika, er sjansen stor for at du får nyte kinderegget av natur, kultur og god miljøsamvittighet nesten helt for deg selv. (FOTO: Mari Valen Høihjelle) ROLIG EVENTYR: Peiler du deg ut Wild Coast på østkysten av Sør-Afrika, er sjansen stor for at du får nyte kinderegget av natur, kultur og god miljøsamvittighet nesten helt for deg selv. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)

I tråd med internasjonale reisetrender vinner økoturismen stadig flere reiseglade hjerter. Sammen med Galapagos, Costa Rica, New Zealand, Malaysia, Australia, Tanzania og Kenya er Sør-Afrika blitt en av pionerene innen økoturisme.

– Den sterke naturverntradisjonen her til lands har spilt en nøkkelrolle for at Sør-Afrika er blitt en foregangsnasjon. Sør-Afrika har lenge vært veldig langt framme innen naturbasert turisme, og økoturisme er en naturlig utvikling derfra, mener seniorforeleser Kevin Mearns ved Department of Tourism Management, University of Johannesburg.

Tall fra Den internasjonale økoturismeforeningen (TIES) viser at økoturismen globalt har vokst med 20–35 prosent årlig siden starten av 1990-tallet.

Spektakulær natur, imponerende biologisk mangfold, en sammensatt kultur og befolkningsgruppe, samt en turistindustri i stor vekst, gjør at Sør-Afrika til et eldorado for økoturisme.

LES OGSÅ: Et uvanlig vennskap

På medisintokt

– Du knuser barken og sniffer den!

Medisinmannen Machini Mdoseni (56) står under noen svalende trær. Oppe mellom greinene skriker fuglene.

– Barken skal hjelpe mot «crazy brain», altså sinnssykdommer, oversetter guide Konjulwa Mbi (24).

Hun har tatt oss med langs snirklete dyretråkk fra Bulungula, over åser krydret med utallige esler, hester, kuer, geiter og løshunder, fram til landsbyens store naturmann og orakel. Helt siden 2005 har medisinmannen Machini tatt med seg nysgjerrige turister inn i skogen for å vise fram naturens eget medisinskap.

– Jeg er stolt over å vise fram yrket mitt til de tilreisende. Jeg tror turismen er framtiden for oss i landsbyen, sier han.

LES OGSÅ: Antarktisk eventyr

Aktiv ferie

NÅR DAGEN GRYR: Miriam Buff (19) fra Tyskland har inntatt stranden ved Bulungula en tidlig morgen for pannekake- og soloppgangsfrokost. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)NÅR DAGEN GRYR: Miriam Buff (19) fra Tyskland har inntatt stranden ved Bulungula en tidlig morgen for pannekake- og soloppgangsfrokost. (FOTO: Mari Valen Høihjelle)

I «hemmeligheten» Bulungula kan du for eksempel dra på fisketur med de lokale gutta, padle kano på elva, bli med xhosakvinnene på deres daglige gjøremål, besøke healer eller ri på hest langs de folketomme strendene.

Standarden er nøktern, men eksotisk. Strømmen kommer fra solpanel, og i løpet av en dag bruker backpackerlodgen bare to kilowattimer med elektrisitet – noe som tilsvarer cirka ti minutter med en hårføner eller et toastjern. Blir du tørst, drikker du oppsamlet regnvann.

Selv om mange kanskje ønsker hakket mer luksus og tilgjengelighet på reisefot, har Bulungula noe verdifullt: Tidsmaskinen. For når roen har senket seg over de ti leirhyttene, skinnet fra stearinlyset danser over veggene, og det eneste du hører er bulderet fra Indiahavet som slår mot stranda, da blir du fortryllet av det enkle livet. Savnet etter moderne bekvemmeligheter svinner. Og som manager Liesl Benjamin bekrefter:

– De fleste som kommer hit, blir mye lenger enn de hadde tenkt.

LES OGSÅ: Vi vil reise mer

Reisefakta

* Bulungula Backpacker Lodge ligger i provinsen Eastern Cape på østkysten av Sør-Afrika.

* Nærmeste flyplass er East London, ca. 300 km sør for Bulungula. I skrivende stund har www.dohop.com de rimeligste billettene (i overkant av 7000 kroner tur/retur). Det går også an å fly til Port Elizabeth og Durban, men da tar det en ekstra dag å ta buss eller bil til Wild Coast.

* Fra East London tar du buss med Greyhound, Trans Lux eller Baz Bus til Mthata. Her kan du bestille henting etter avtale. Leier du bil, må du passe på å få grundige veibeskrivelser – og du MÅ ha firehjulstrekker for å komme helt fram!

* Overnatting: En natt på Bulungula koster ca. 100 kroner per person i delt åttemannshytte, mens to- og tremannshytter koster fra ca. 200-300 kroner natta.

* Langs østkysten er klimaet subtropisk. Årstidene er motsatt de norske, med vinter fra juni til september. Indiahavet gjør at badetemperaturene her er herlige!

* Nyttige nettsteder: www.southafrica.net, www.wildcoast.co.za, www.lonelyplanet.com, www.bulungula.com


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært