På hjemmebane

DRØM: – Jeg elsker FC Barcelona og Camp Nou! bedyrer Joos van Benten fra Nederland. Tolvåringen har fått med seg mamma til FC Barcelonas hjemmebane. FOTO: Carl Martin Nordby
DRØM: – Jeg elsker FC Barcelona og Camp Nou! bedyrer Joos van Benten fra Nederland. Tolvåringen har fått med seg mamma til FC Barcelonas hjemmebane. FOTO: Carl Martin Nordby

Barcelonafansen er velkommen på Camp Nou, selv når det ikke er fotballkamp.

Reisefakta:

• Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr ukentlig til Barcelona. Prisene starter på rundt 130 kroner (Ryanair).

• Flybuss fra El Prat-flyplassen (SAS, Norwegian og Ryanair) bruker om lag 30 minutter til Barcelona sentrum, og koster cirka fem euro. Bussen fra Girona Airport (Ryanair) tar én time og 15 minutter, og koster 12 euro.

• Camp Nou ligger om lag tre kilometer fra Barcelona sentrum, i Les Corts-distriktet. Ta en taxi eller Metro (Linia 3 – gå av på Maria Cristina eller Palau Reial, eller Linia 5 – gå av på Collblanc eller Badal)

• Hotell:

www.hotels.com

www.booking.com

www.expedia.com

www.venere.com

– BARÇA! BARÇA! BARÇA! runger det taktfast fra 100.000 svorne fans idet han går opp trappene og ut av spillertunnelen på Camp Nou – hjemmebanen til Fútbol Club Barcelona.

Du ser det skjer inne i hodet på 10-12-åringen: En gang skal han gå her som lagets nye Messi og Messias. Og hylles av den spanske fotballklubben som er «més que un club» – mer enn en klubb.

Langveisfra

Camp Nou er hjemmearena for FC Barcelona, eller Barça, og Europas største fotballbane. Her er det plass til nesten 100.000 tilskuere på kampdager. Alle andre dager valfarter også tusenvis av fans og nysgjerrige, fra hele verden, til det populære anlegget.

– Dette er drømmeferien min, utbryter Joos van Benten (12) lykkelig, foran den velpleide gressmatta inne på stadion.

Den nederlandske guttungen har fått med seg mamma til Barcelona, og en hel dag er satt av til favorittlaget.

FANFOTO: Et lite knips foran greenscreenen på Camp Nou, og vips – du har et bilde av deg selv, arm i arm med for eksempel Xavi, Melito eller kaptein Puyol. (FOTO: Carl Martin Nordby)FANFOTO: Et lite knips foran greenscreenen på Camp Nou, og vips – du har et bilde av deg selv, arm i arm med for eksempel Xavi, Melito eller kaptein Puyol. (FOTO: Carl Martin Nordby)

– Jeg liker til og med Barça bedre enn Ajax – selv om jeg er fra Amsterdam! innrømmer tolvåringen, med blanke øyne.

Fútbol Club Barcelona er ranket som et av verdens beste og mest underholdende fotballag, og fansen følger Barça lojalt – både sportslig og sosialt.

HELTER: – Det er Lionel Messi som er favoritten vår. Også Cruyff, da, sier nederlandske Lars (7) og Dan (10) på Barça-museet. Landsmannen Johan Cruyffs innsats, som både spiller og manager for FC Barcelona på 70- og 80-tallet, gjør at mange nederlendere har et godt øye til den spanske klubben. (FOTO: Carl Martin Nordby)HELTER: – Det er Lionel Messi som er favoritten vår. Også Cruyff, da, sier nederlandske Lars (7) og Dan (10) på Barça-museet. Landsmannen Johan Cruyffs innsats, som både spiller og manager for FC Barcelona på 70- og 80-tallet, gjør at mange nederlendere har et godt øye til den spanske klubben. (FOTO: Carl Martin Nordby)

I tillegg til ballbragdene er den katalanske klubben nemlig også kjent for motstanden mot Franco-regimet, ungdomsarbeidet, millionene i humanitærbidrag og gratisreklamen for Unicef – midt på draktbrystet. Og fansen trykker laget trofast til sitt bryst.

– Barça gjør liksom alt riktig. Og jeg elsker å være her på Camp Nou, sier tolvåringen Joos drømmende, og forklarer:

– Man kommer så tett på, vi får jo se alt på nært hold – både banen og tribunen. Ja, til og med garderobene!

Tett på

På den enorme stadionen klatrer vi opp og ned de bratte tribunene, vi prøvesitter kommentatorboksene, kikker i spillerkapellet og tusler ned til bortegarderoben, hvor vi beundrer både skap og toaletter.

– Næhh, se, boblebadet! Åhh, sjekk massasjebenken! hvisker og tisker det ærefryktig fra høyre og venstre.

GIGANT: Camp Nou sto ferdig som FC Barcelonas hjemmebane i 1956. Stadion har en tilskuerkapasitet på nesten 100.000 personer. (FOTO: Carl Martin Nordby)GIGANT: Camp Nou sto ferdig som FC Barcelonas hjemmebane i 1956. Stadion har en tilskuerkapasitet på nesten 100.000 personer. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Ved pressesenteret lar vi oss fotografere, ivrig løftende på seierspokalen fra Champions League. Og vi kjøper manipulerte bilder av oss selv, arm i arm med favorittspillerne, for tjue euro stykket.

– Lionel Messi? Andrés Iniesta? spør fotografen høflig, mens vi poserer foran greenscreenen – det nærmeste vi kommer heltene Messi, Iniesta, Piqué og Puyol.

I museet sikler barn og voksne over montrene med memorabilia fra klubbens tidligere helter. Lagets lange og seierrike historie er veldokumentert. Her står endeløse pokalrekker fra nasjonale og internasjonale cuper og seriemesterskap gjennom drøyt hundre år.

Her ligger fotballer fra 20-tallet, keeperhansker fra 40-åra, skoene til Johan Cruyff og skjorta til Ronaldinho. I multimedieavdelingen møter vi de samme stjernene i gigaformat. Store bilder, sakte film og følelsesladde fioliner gir deg akutt gåsehud. Og når du omsider sluses inn i fansjappa, ved utgangen, er du solgt.

Millionbutikk

– Messi-drakta henger rett der borte, sier butikkassistent Marta González, og peker rutinert mot rekkene av blårød akryl.

– I underetasjen kan du forresten kjøpe drakter med ditt eget navn på ryggen. Eller hva med et par sko? Eller et fanskjerf? reklamerer hun.

Og fansen handler – mye. Sengetøy, slips, blyantspissere, kaffekopper, dukker, drammeglass og strømper. Vi går rett i det, med vidåpne øyne, mens vi forteller oss selv at vi kjøper det fordi barna trenger det. Og pappa trenger det.

Heldigvis går deler av inntektene til et godt formål.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært