Flytter ambassadens folk fra Tokyo til Kobe

Den norske ambassaden i Japan blir midlertidig flyttet fra Tokyo til Kobe.

Tokyo/Oslo (NTB-Linus Hauge): Det ble bestemt på et møte i Utenriksdepartementet mandag formiddag, opplyser underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

– Dette er ingen evakuering, men et rent beredskapsmessig tiltak gjort på bakgrunn av reiserådet vi ga søndag, sier Andersen.

UD gikk i helgen ut med nye reiseråd som ba norske borgere overveie å forlate flere regioner i Japan, blant annet Kanto-regionen der Tokyo ligger.

Låner kontorlokaler

Ambassaden blir flyttet byen Kobe, en by som ligger 430 kilometer vest for hovedstaden hvor Norge har konsulat. Her får ambassaden låne kontorlokaler av det norske klassifikasjonsselskapet Veritas.

– UD opptrer også som arbeidsgiver overfor de ansatte ved ambassaden. Dersom situasjonen i Tokyo skulle eskalere og det blir behov for ytterligere tiltak, for eksempel evakuering, er det viktig at vi er operative og ikke opptatt av å evakuere vårt eget personell, sier Frode Andersen.

Han forteller at det ikke er en endring av vurderingen av sikkerhetssituasjonen i Tokyo som har utløst beslutningen om å flytte ambassadens folk til Kobe.

Ikke optimalt

Flyttingen av personell skjer fortløpende. Hvor lenge ambassaden skal være operativ fra Kobe er avhengig av sikkerhetssituasjonen i Tokyo.

– Vi må følge situasjonen fortløpende og gjøre vurderinger. Men det er klart det ikke er optimalt å jobbe i lånte lokaler, sier Frode Andersen.

Personvernpolicy