Ferie på alle fire

FOR ALLE: – Hit kommer alle mulige gjester, med og uten hundeerfaring, for å kjøre hundespann, sier Niklas Ulfstedt hos familiedrevne Beito Husky Tours.
FOR ALLE: – Hit kommer alle mulige gjester, med og uten hundeerfaring, for å kjøre hundespann, sier Niklas Ulfstedt hos familiedrevne Beito Husky Tours.

Trøtt av å løpe på ski? På Beitostølen kan du ha det gøy likevel – doggystyle.

BEITOSTØLEN, OPPLAND: – Oooouuu! Voff voff!

31 alaskahuskyer uler hjertelig velkommen til Beito Husky Tours’ «base camp» ved Beitostølen i Valdres. Oppspilte hundeøyne – noen nattsvarte, andre lysende isblå – stirrer forventningsfullt på matfar Niklas Ulfstedt, som klapper litt her, klør litt der og godsnakker med alle og enhver.

– De er gira nå, de skjønner at de skal få løpe, forklarer hundeeieren rolig, og finner fram sleder og seletøy til tolv av de trippende trekkhundene.

– Du kan vel hente Slash – han står der borte, så henter jeg Frenzy? foreslår Ulfstedt, og peker ut en langlemmet polarbisk med ulv i genene og rått kjøtt i tankene.

Det vil helst gå godt.

LES OGSÅ: Biltur for barskinger

SPANN: Et hundespann på seks alaskahuskyer trekker deg lydløst gjennom vinterlandskapet. Trekklina som hundene er festet i, skal hele tida stå i spenn for å hindre skader på hundene.SPANN: Et hundespann på seks alaskahuskyer trekker deg lydløst gjennom vinterlandskapet. Trekklina som hundene er festet i, skal hele tida stå i spenn for å hindre skader på hundene.

Eget spann

Hos Beito Husky Tours får du kjøre hundespann – helt selv. Bikkjene drar deg på alt fra halvdagsturer med innlagt kaffepause, til drøye ukestokt med overnatting i lavvo. Sledeturene på Beito trekker hundevante turentusiaster så vel som kattekjære sofagriser. Familier med småbarn, unge par og gamle damer – alle typer gjester, med eller uten kunnskap om hunder.

– Du trenger ingen erfaring. Vi viser deg alt du trenger å vite om hundespann, beroliger Ulfstedt, og demonstrerer seletøyets festemekanismer, trekklinas plassering og snøankerets funksjon.

– Og jeg guider fra spannet foran – ingen fare!

De rovdyrlignede bikkjene som er valgt ut til dagens jobb, gneldrer energisk, men stiller seg pent opp for å seles på av usikre, fremmede hender. Noen varme snuter hilser tillitsfullt, mens en pote krafser forsiktig etter kos. En spretten unghund ruller seg bjeffende rundt i snøen og blotter en myk mage:

– Klø meg!

De fastspente flokkdyra hopper og bykser. Bikkjene logrer med hele bakkroppen, og levenet nærmer seg et utålmodig crescendo.

– Nå må de få løpe, gestikulerer Niklas Ulfstedt lattermildt over hundeglammet. Og loser alaskahuskyene ut i villmarka.

LES OGSÅ: Det ytterste av Europa

Varmt utstyr

EGET SPANN: Hos Beito Husky Tours kan du være med på alt fra halvdagstur til femdagerstur. På sleden er det plass til to-tre personer som kan bytte på å kjøre.EGET SPANN: Hos Beito Husky Tours kan du være med på alt fra halvdagstur til femdagerstur. På sleden er det plass til to-tre personer som kan bytte på å kjøre.

Idet hundespannene endelig rykker av gårde, blir det dørgende stille. Snart suser vi lydløst gjennom hvite fonner og snødekt skogterreng. Med godt grep om sledestyret, og beina forsøksvis stødig på smale meier, kjører vi vårt eget hundespann. Og selv om vi fomler med bremsen, velter i dypsnøen eller lener oss gal vei i en sving, trekker de logrende bikkjene ufortrødent videre.

– Hundene våre er så vant til folk. Og de elsker å jobbe hardt. Alaskahuskyer er skikkelige atleter, roper Ulfstedt fra guidespannet foran.

– Dessuten tåler de kulde ned mot førti

KOSEDYR: – Alaskahuskyene våre er så vant til folk, og de er skikkelig kjælne! sier Niklas Ulfstedt, og får en god kos av Arian. KOSEDYR: – Alaskahuskyene våre er så vant til folk, og de er skikkelig kjælne! sier Niklas Ulfstedt, og får en god kos av Arian.

minusgrader, det er ingenting å være engstelig for. Det eneste som kan gå galt, er egentlig at du begynner å fryse!

Det kjennes imidlertid ikke kaldt der vi fyker over det iskledde vannet – selv om femten kuldegrader biter i bare kinn. Har du ikke antrekket i orden, kan du låne varme plagg hos Beito Husky Tours.

– Vi har både termodresser, støvler og votter til utlån. Og til overnattingsturene leier vi ut skikkelige soveposer, forsikrer Niklas Ulfstedt.

– Du skal slippe å fryse – selv når det er bikkjekaldt!

LES OGSÅ: Lekeplass i ørkenen

Reisefakta

GUIDE: Du kommer ikke til å kjøre deg bort – bikkjene følger alltid guidespannet foran. Hold imidlertid god avstand så ikke hundene løper oppi hverandre.GUIDE: Du kommer ikke til å kjøre deg bort – bikkjene følger alltid guidespannet foran. Hold imidlertid god avstand så ikke hundene løper oppi hverandre.

* Beito Husky Tours ligger et par kilometer sør for Beitostølen., ved Lien gård ved Jotunheimen, i Øystre Slidre i Oppland.

* Med bil kjører du riksvei 51. Bussruter finner du hos www.jvb.no , www.ostvestxpressen.no/ og www.valdresekspressen.no.

* Priseksempel i høysesong: Halvdagstur kr 750 for voksen, kr 600 for barn.

LES OGSÅ: Royal residens for massene

Hundekjøring i Norge

FORANKRET: Snøankeret skal tråkkes godt ned i snøen når sleden står i ro. Du bør likevel passe godt på, hundene vil helst løpe – hele tiden!FORANKRET: Snøankeret skal tråkkes godt ned i snøen når sleden står i ro. Du bør likevel passe godt på, hundene vil helst løpe – hele tiden!

Beitostølen: www.beitohuskytours.com

Røros: www.huskytour.no

Østerdalen: http://varghietsledehunder.com/

Hemsedal: www.hemsedalhuskies.no

Folldal: http://norway-husky.no/

Finnskogen: http://villmarksenter.hm.no/

Geilo: http://geilomusher.com/

Ringerike: www.tettpanaturen.no/

Krøderen/Norefjell: www.huken.no

LES OGSÅ: Antarktisk eventyr

Trekkhundtips

* Ikke bøy deg over hundene, stikk heller fram hånda så de kan snuse og bli kjent med deg.

* Opptre rolig og fokusert når du jobber med trekkhunder.

* Trekklinene skal alltid holdes stramme for å unngå skader på hundene, og for at du skal ha kontroll over sleden. Bruk bremsen!

* Hold avstand til spannet foran.

* Kast «ankeret» i snøen når du stopper sleden.

* Dersom du vil gå fram til hundene, kan du bytte plass med en annen som kan stå på bremsen mens du er fremme.

* Hundene gjør alltid sitt beste. Ikke rop for å få dem til å springe fortere.

* Hjelp hundene i for eksempel oppoverbakker ved å sparke med eller løpe litt selv.

* Om du velter, skal du alltid holde fast i sleden. Da vil du fungere som en naturlig dregg, og hundene vil stoppe etter hvert.

(Kilde: Beito Husky Tours)

BLANDING: Alaskahusky er ikke en egen rase, men en blandingshund som egner seg godt til hundekjøring. Her titter Dina framBLANDING: Alaskahusky er ikke en egen rase, men en blandingshund som egner seg godt til hundekjøring. Her titter Dina fram

LES OGSÅ: Helt Twin peaks

Kjørestiler

* I sledehundkjøring står føreren på en slede som trekkes av et hundespann med mellom tre og tjue dyr. Det konkurreres i ulike distanser, fra sprint til langdistanse. Idretten er likestilt, det vil si at kvinner og menn konkurrerer i de samme klassene. Det mest kjente sledehundløpet er Iditarod – et løp på 1800 kilometer i Alaska.

* I nordisk stil går utøveren på ski bak hundene, som enten er spent til pulk eller i enkel strikk. Til pulkkjøring brukes pulk med skimeier der føreren går på ski bak. Her brukes vanligvis én hund (enspann), men det kjøres også klasser for flerspann opp til fire hunder.

* I snørekjøring brukes det ikke pulk. Da er hunden forbundet til kjøreren som går bak på ski med en elastisk line. Det kjøres vanligvis med en eller to hunder.

(Kilde: Norges hundekjøringsforbund)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden