Biltur for barskinger

TERRENGTUR: Bilkjøring gjennom islandsk landskap byr på en annerledes opplevelse. Her er vi omgitt av vulkanmørke fjellvegger. FOTO: Nina Haabeth /
TERRENGTUR: Bilkjøring gjennom islandsk landskap byr på en annerledes opplevelse. Her er vi omgitt av vulkanmørke fjellvegger. FOTO: Nina Haabeth /

Bilen foran forsvinner utfor en skråning og blir borte i tåka. Svovellukta stikker i neseborene. Alt er som normalt på Island.

Publisert: 07.10.2010

ISLAND: Fem måneder etter at vulkanutbruddene fra Eyjafjallajökull mørkla deler av Island med svart, skremmende støv, kjører turistene igjen gjennom øyas magiske landskap.

Få islendinger våget å håpe at naturens egne rengjøringsassistenter – regnet og vinden – skulle være så effektive. Men nå minner bare noen mørke striper av lavasand langs veikanter og husvegger om vulkanens raseriutbrudd.

LES OGSÅ: Det ytterste av Europa

Rent land

TERRENGTUR: Bilkjøring gjennom islandsk landskap byr på en annerledes opplevelse. Her er vi omgitt av vulkanmørke fjellvegger. FOTO: Nina Haabeth / TERRENGTUR: Bilkjøring gjennom islandsk landskap byr på en annerledes opplevelse. Her er vi omgitt av vulkanmørke fjellvegger. FOTO: Nina Haabeth /

Turistnæringen jubler og forsøker igjen å selge Island som et av verdens reneste land å ferdes i.

– Da Island raste ned i den økonomiske krisen, så vi turistnæringen som en måte å berge økonomien på. Så kom vulkanutbruddet i april. Da tenkte vi: Hva har vi gjort for å fortjene dette, sier turistsjef Dóra Magnúsdóttir.

Turistkanselleringene kom på løpende bånd og utløste dyp fortvilelse i bransjen. Men en storstilt reklamekampanje, et naturlig renset land og lavere prisnivå som følge av en sterkt nedjustert islandsk krone hjalp. Trolig har også fascinerende foto av lavaelver bidratt til å få trafikken nesten tilbake på fjorårets nivå.

FOSSEFALL: De mange imponerende fossefallene er populære turistattraksjoner på Island. Skógarfoss er en av perlene. FOTO: Nina Haabeth / FOSSEFALL: De mange imponerende fossefallene er populære turistattraksjoner på Island. Skógarfoss er en av perlene. FOTO: Nina Haabeth /

– Jeg fikk en rekke avbestillinger i vår, men det har tatt seg opp igjen. Mange er nysgjerrige på landet vårt nå, sier reiseleder Ingolfur Stenasson. Han tar turister med på biltur gjennom Islands kuperte landskap.

– Island er det vakreste landet i verden. Men alles synes vel det om sitt eget land, gliser han.

LES OGSÅ: Lekeplass i ørkenen

Annerledeslandet

Offroadvarianten er utvilsomt et spennende alternativ til det som kanskje er mest kjent i Norge – nemlig turer på ryggen av en islandshest.

Offroadkjøring er forresten misvisende – det er faktisk strengt forbudt. På Island kjører du på merkede veier, til dels riksveier. Men «veiene» er ofte bare smale, svarte spor gjennom øde, ugjestmilde landskap, der en vanlig bil ville stått i grøfta etter få meter.

Litt uvant for oss nordmenn er det å kjøre gjennom naturen istedenfor å gå, sykle eller ri. Men de fleste synes det er utrolig morsomt og utfordrende å manøvrere de

RYTTERE: Islendinger sanker sau fra hesteryggen, og når du kjører rundt i de grisgrendte områdene på Island om høsten, kan du godt havne midt i en rytterflokk. FOTO: Nina Haabeth /RYTTERE: Islendinger sanker sau fra hesteryggen, og når du kjører rundt i de grisgrendte områdene på Island om høsten, kan du godt havne midt i en rytterflokk. FOTO: Nina Haabeth /

traktorbrummende landroverne gjennom elver og over bratte åser.

– De aller fleste vil kjøre bilen selv, forteller Stenasson.

Fordelen med bilsafari er at man når over mye på få dager. Island har svært mye vakker og annerledes natur å vise fram, fra irrgrønne, mosekledde åser til lavasvarte fjell og strender, praktfulle fossefall og brede elver.

Det er godt mulig å legge inn noen fotturer også, både turer på noen få timer og hele dagsturer. Å kunne vandre litt gjør utrolig godt for en bilstøl kropp.

LES OGSÅ: Høy på sikkerhetsline

Tilfreds bonde

På et stopp møter vi den pensjonerte

HØY STEMNING: De islandske sauesankerne er muntre karer. Her har de har nettopp gjennomført en vellykket sanking og er i særdeles godt humør. FOTO: Nina HaabethHØY STEMNING: De islandske sauesankerne er muntre karer. Her har de har nettopp gjennomført en vellykket sanking og er i særdeles godt humør. FOTO: Nina Haabeth

bonden Jón Tryggvason. Han bor i et av områdene som ble verst rammet av vulkanstøvet. Nå skinner bakken grønnfrisk mot oss i kveldslyset.

– At det bare skulle gå noen få måneder før askelaget skulle være borte, hadde ingen trodd, smiler han fornøyd.

Han mener ellers at vulkanutbruddet fikk for stor oppmerksomhet.

– Det har alltid vært vulkanutbrudd på Island. Grunnen til oppmerksomheten var alle de reisende som sto fast fordi flyene ble satt på bakken, fnyser han.

LES OGSÅ: Snorkling med strømmen

Heiti pottur og hai

Etter krevende timer bak rattet, gjennom kanskje like krevende værvekslinger, kan

FOTTUR: Island er som skapt for fine fotturer. Men kle deg godt, været skifter enda bråere enn i Norge. FOTO: Nina Haabeth FOTTUR: Island er som skapt for fine fotturer. Men kle deg godt, været skifter enda bråere enn i Norge. FOTO: Nina Haabeth

man nyte det som kan karakteriseres som Islands absolutte høydepunkter: varme kilder, eller «heiti pottur» som islendingene kaller det.

Selv om det regner og blåser, bør du unne deg den fantastiske opplevelsen det er å senke seg ned i varme kilder utendørs. Hvis du er riktig heldig, er det stjerneklart. Kanskje blir du også tilbudt råttent haikjøtt av velmenende arrangører mens du ligger der og plasker. Men dén smaken må ganen utvilsomt venne seg til.

Du får selvsagt alt annet du ønsker av eksotisk kjøtt også – som hval, hai, hest, lundefugl og røykt, rått lammekjøtt. Men om man vil styre unna de mer utfordrende

STRANDPYNT: Du kan snuble over hvalskjeletter når du oppsøker strendene på Island. FOTO: Nina Haabeth STRANDPYNT: Du kan snuble over hvalskjeletter når du oppsøker strendene på Island. FOTO: Nina Haabeth

smakene, er det lett. Islendingene serverer nydelige kjøttretter og er mestere på fisk og skalldyr. Menyene er dessuten varierte.

LES OGSÅ: Royal residens for massene

Litt cowboyland

Selv om Island er kjent for både god design, særegen musikk, solide matretter og økonomiske eventyr, bærer folk og land utvilsomt også preg av noe som ligner cowboymentalitet. På landet er bygningene enkle og til dels forfalne, og mye ser ut til å være opp til tilfeldighetene. Trolig skyldes mye av forfallet det ustabile været og den kraftige vinden. Været på Island er krevende, men også fascinerende å forholde seg til.

Mye av landskapet ligger øde og overlatt til seg selv, og det er ikke mange mennesker eller hus å se utenom hovedveiene. Men du må ikke bli overrasket hvis plutselig får øye på en vill ryttergjeng utenfor bilvinduet. På høsten samler islendingene dyra sine, og det er et sant syn å se rytterne føre sauene hjem til slakt.

– Skál, ropes det muntert. Rytterne svinger lommeflaskene mot oss og vil ha oss med på å skåle, uanfektet av at vi faktisk sitter bak rattet på en bil.

– De feirer den vellykkede sankingen. Nå skal de hjem og hvile, forklarer guiden vår.

Islendingene til hest snakker bare islandsk, men ansiktsuttrykkene ville vi uansett ikke tatt feil av.

LES OGSÅ: Norgestur uten ferie

Turistattraksjoner

VÆRBITT: Island er sterkt preget av det tøffe klimaet på øya, og mange hus er i sterkt forfall som følge av vind og regn. FOTO: Nina HaabethVÆRBITT: Island er sterkt preget av det tøffe klimaet på øya, og mange hus er i sterkt forfall som følge av vind og regn. FOTO: Nina Haabeth

* Aktiv ferie: Island kan by på blant annet hvalsafari, spaopphold og bading i varme kilder, fotturer, hesteridning, padling, rafting, dykking, fisking, isklatring, grotteklatring og «offroad»-kjøring (som egentlig foregår på merkede veier).

* Geysirer: Geysirene trekker mange turister. En geysir er en varm kilde som periodisk kommer i utbrudd og sender en søyle av vann og damp høyt opp i lufta.

* Den blå lagune: Badeanlegget, som ligger like ved flyplassen Keflavik, er et must, selv om mange mener det er blitt for turistdominert og er for velpolert. Men den varme kilden med steambad, varme dusjer og kafé i vannkanten gir en luksusfølelse som de fleste vil glede seg over.

* Reykjavik: Hovedstaden er kjent for sine mange designbutikker, merkelige arkitektur, utendørsbassenger som er åpne hele året, og et yrende uteliv i helgene. Det en kjent sak at islendingene tar igjen for hardt arbeid under tøffe forhold med fest fredag og lørdag.

LES OGSÅ: Antarktiskt eventyr

Reisefakta

* Kronekurs: Prisnivået på Island er i norske øyne blitt langt gunstigere enn tidligere år, dette som følge av svekket islandsk krone. I dag er kursen 5 norske kroner på hundre islandske kroner.

* Mat og drikke: En god middag på en bedre restaurant i Reykjavik kan koste deg fra 100 til 250 norske kroner, mens prisen på en halvliter øl ligger rundt 45 kroner.

* Overnatting: Prisen på hotellrom varierer selvsagt ut fra standard, men et enkelt, greit hotell koster deg mellom 500 og 800 norske kroner for et dobbeltrom. Pensjonater utenfor Reykjavik er rimeligere. Overnatting på en enkel, selvbetjent fjellhytte koster deg rundt en hundrelapp.

* Fly: Både Icelandair og SAS flyr til Island. Prisene varierer, men man kan få flybilletter tur retur fra ca. 2000 kroner.

* Sesong: Mange vil nok foretrekke å reise om våren og sommeren, men det er også mange fordeler ved å reise om høsten. Prisene er lavere og det er mindre folk på turiststedene. Ulempen er enda mer ustabilt vær enn ellers. Husk derfor gode klær og sko. Ull og vind- og vanntette klær er nødvendig.

* Niste: Hvis du ferdes litt utenfor allfarvei er det ingen butikker tilgjengelig. Husk derfor å hamstre noe mat og drikke.

* Les mer på http://visiticeland.com/

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden