Passende pause

Passende pause
Passende pause

Publisert: 30.09.2010

Har du bare én ledig helg i høst, bør du velge et relevant reisemål.

Turistnæringen bugner av gode tilbud. Billige flybilletter konkurrerer med skreddersydde pakkeløsninger, mens storbymoro kniver med usjenert kos. Har du bare et par dager til rådighet, er det viktig at du velger noe som passer akkurat deg. Her får du hjelp av ekspertene.

Turtelduer på fjelltur

ROMANTIKK PÅ VIDDA: Slå opp tomannsteltet på Hardangervidda. Da får du være i fred med kjæresten. (Foto: Anders Gjengedal/Innovation Norway)ROMANTIKK PÅ VIDDA: Slå opp tomannsteltet på Hardangervidda. Da får du være i fred med kjæresten. (Foto: Anders Gjengedal/Innovation Norway)

– Er du i det romantiske hjørnet bør du ta med deg kjæresten på tur over Hardangervidda. Her får dere vært litt alene, vet du, tipser Iril Kolle, redaksjonssjef i magasinet «Ditt Bryllup».

– Slå opp teltet, tenn bålet, sprett champagnen og se solnedgangen, foreslår hun drømmende.

Om målet med turen frister mer enn selve traskingen kan du prøve en av Geilo Turistinformasjons «bilvandringer», for eksempel riksvei sju mellom Geilo og Eidfjord. Kjøretiden er beregnet til om lag tre timer, og veien byr på både utsikt og rasteplasser.

LES OGSÅ: Europeisk ved Stillehavet

Familiegøy i gruvene

MORO FOR UNGENE: Røros byr på høstlig hygge for både store og små, og er et fint helgemål for barnefamiliene. (Foto: Tom Gustavsen/Destinasjon Røros) MORO FOR UNGENE: Røros byr på høstlig hygge for både store og små, og er et fint helgemål for barnefamiliene. (Foto: Tom Gustavsen/Destinasjon Røros)

Har du barn i bagasjen er det fremdeles norsk natur som gjelder i høst. Hilde Rindal, redaktør i bladet Mamma, anbefaler Røros for dem som skal på helgetur med småtasser.

– På Røros får du flott natur, spennende gruver og historiske bygninger – alt i en komprimert utgave, som du fint rekker over på en helg, forklarer hun, og lister opp:

– Ta med ungene på skattejakt i de gamle kobbergruvene, klatre i månelignende landskap på slamhaugene og lete etter spor av blånisser.

Om du trenger en pust i bakken byr Røros på mange hyggelige kafeer, og på Vertshuset Røros får du mat av lokale råvarer.

– På Vertshuset kan du dessuten overnatte i flotte familieleiligheter i autentiske omgivelser, anbefaler Mamma-redaktøren.

LES OGSÅ: Det ytterste av Europa

Makeløse dager

ALENE SAMMEN: Er du singel, men vil oppleve Budapest sammen med andre? Da kan du slå følge med Carpe Diem Singelreiser (www.carpe-diem.no). (Foto: Zsolt Nyulaszi)ALENE SAMMEN: Er du singel, men vil oppleve Budapest sammen med andre? Da kan du slå følge med Carpe Diem Singelreiser (www.carpe-diem.no). (Foto: Zsolt Nyulaszi)

For deg som gjerne vil reise i samlet tropp, men selv er enslig, kan en helg med Singelreiser, Unnis Aktivitetsferie eller Carpe Diem være et alternativ.

– Det er fellesskapet som frister kundene våre. Med oss reiser du nemlig sammen med noen – selv om du er singel, forklarer daglig leder hos Carpe Diem Singelreiser, Gro Husmo.

I november tilbyr reisebyrået cruise fra Wien til Budapest, og på turen er det lagt inn både julemarkedshopping og kurs i wienervals – om du er moden for pardans.

– Det oppstår både par og varige vennskap på turene våre, sier Gro Husmo.

– Men reisene våre er ikke ment som sjekkeferier. Først og fremst er det et tilbud til de som reiser alene om å reise sammen.

LES OGSÅ: Lekeplass i ørkenen

Skeiv tur

SKEIV SPANJOL: SAS og Norwegian flyr daglig til Barcelona. I den frilynte byen er det plass til alle, og både homofile og lesbiske turister trives. Her sees byens lett falliske skyskraper Torre Agbar. (Foto: Grupo Agbar) SKEIV SPANJOL: SAS og Norwegian flyr daglig til Barcelona. I den frilynte byen er det plass til alle, og både homofile og lesbiske turister trives. Her sees byens lett falliske skyskraper Torre Agbar. (Foto: Grupo Agbar)

VAKKER FRUE: Den museumsinteresserte bør legge turen til Neues Museum i Berlin. Her kan du stå ansikt til ansikt med Nefertiti. (Foto: Achim Kleuker/Staatliche Museen zu Berlin).VAKKER FRUE: Den museumsinteresserte bør legge turen til Neues Museum i Berlin. Her kan du stå ansikt til ansikt med Nefertiti. (Foto: Achim Kleuker/Staatliche Museen zu Berlin).

Singel eller samboer – søker du likesinnede kan du legge helgeturen til Spania, skal vi tro Jim Roger Høyen. Han er daglig leder hos Gaysir, landets største nettsamfunn for homofile og lesbiske.

– Barcelona er et populært reisemål for homser. Byen er frilynt, og her trenger man ikke være redd for å være homo. Gutta kan leie i Barcelona, i motsetning til for eksempel konservative Roma, forklarer Høyen.

Andre klassiske reisemål for homofile og lesbiske er ifølge Gaysir-sjefen storbyer som Berlin, London og Stockholm. På homoguiden The Gay Travel Guide, hos www.webtraveller.no, finner du kart og oversikter over byenes pridefestivaler og homobarer, samt kommentarer og reiseskildringer fra fjern og nær.

Bydelshopping

LES OGSÅ: Høy på sikkerhetsline

Er du på jakt etter årets høstmoter er Milano et must for shoppingturisten. Ifølge «Zine Travel – magasin for den reiselystne», er en tur utenfor byens sentrum verd sin vekt i Gucci. I Serravalle Scrivia, en time sør for Milano, ligger nemlig Europas største outlet-senter, og her er prisene på merkevarer opp til 70 prosent lavere enn normal utsalgspris.

Moteredaktøren i Cosmopolitan, Elisa Røtterud, sverger derimot til Paris og Berlin for de beste kjøpene:

– I bydelen Le Marais i Paris kryr det av secondhandbutikker. Her kan du gjøre et skikkelig scoop, mener hun.

– Det samme gjelder den tyrkiskdominerte bydelen Kreutzberg i Berlin. Dra til Oranienstrasse for eksempel, det er min favotitthandlegate.

Aldrende skjønnhet

BRUKTHANDEL: Legger du vintageshoppingen til Berlin i høst kan du gjøre et kupp. (Foto: Paal Audestad)BRUKTHANDEL: Legger du vintageshoppingen til Berlin i høst kan du gjøre et kupp. (Foto: Paal Audestad)

LES OGSÅ: Snorkling med strømmen

Andre grunner til å dra til Berlin er byens kulturtilbud. Direktør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff anbefaler et besøk på Museumsinsel – Berlins museumsøy.

– Det kulturhistoriske Neues Museum viser skatter fra antikken og senere, tipser direktøren.

– Og museets største attraksjonen er hodet av Nefertiti, den egyptiske faraoens hustru, som har vært hovedforbilde for all verdens fremstillinger av kvinnelig skjønnhet.

Andre museer du kan beundre i samme slengen, er for eksempel Pergamonmuseet,

Berlin er et klassisk reisemål for homser. Alle som er interessert i historie – fjern eller nær – bør dessuten avlegge byen et besøk. Både Norwegian, Ryanair, AirBerlin og SAS flyr til Berlin. (Foto: Paal Audestad) Berlin er et klassisk reisemål for homser. Alle som er interessert i historie – fjern eller nær – bør dessuten avlegge byen et besøk. Både Norwegian, Ryanair, AirBerlin og SAS flyr til Berlin. (Foto: Paal Audestad)

Altes Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum.

Dreven turist

LES OGSÅ: Royal residens for massene

For den som reiser mye er det kanskje mest fristende å være hjemme? Vagabonds redaktør Helge Bårdseth anbefaler imidlertid en svipptur til Palma de Mallorca – med tilbehør.

– Palma er en herlig by, et sofistikert Barcelona i miniatyr, mener globetrotteren, og skisserer helgen:

– Prøv lunsjen på kultursenteret Mel d'abella eller middagen på La Poule Toqée. Fra Palma by kan du reise videre med det gamle toget til Sollér, og derfra til Porto de Sollér. Fra havna går det buss opp i

VERDENSVANT: Et par dager i Palma på Mallorca er fristende selv for dem som reiser hele tiden. SAS flyr direkte til byen. (Foto: Terje Holm)VERDENSVANT: Et par dager i Palma på Mallorca er fristende selv for dem som reiser hele tiden. SAS flyr direkte til byen. (Foto: Terje Holm)

fjellene, og her har du to alternativer: Vandre et stykke langs Ruta de Pedra en Sec i området rundt klosteret i Lluc, eller gå en av «gorgene» (juvene, journ.anm.) ned til havet. Så tar du båten tilbake til Porto de Sollér eller Palma, tipser han, og tilføyer:

– Og her bør du legge inn en ekstra overnatting. Jeg garanterer!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden