Europeisk ved Stillehavet

FRISTED FOR KUNST: Santa Monica har alltid vært et ettertraktet fristed for kunstnere. (FOTO: Tania Nyberg)
FRISTED FOR KUNST: Santa Monica har alltid vært et ettertraktet fristed for kunstnere. (FOTO: Tania Nyberg)

Publisert: 23.09.2010

SANTA MONICA, CALIFORNIA, USA: Erkecalifornisk strandkultur dominerer. Men Europa har alltid hatt sin plass i pittoreske, pengesterke Santa Monica.

– Kom nærmere, folkens!

Kontrollert kaos rår på Third Street Promenade. Til rytmene fra Madcons «Beggin’» har et team breiale breakdansere mobilisert i godværet. Etter noen raske krumspring vil de gjerne ha betalt.

– Dere elsker oss ikke nok! kjefter en av sprekingene småironisk, før han sender tipsskåla rundt igjen.

I utkanten av tilskuermengden står Dmitry Shklovsky og smiler i skjegget. Han flyttet akkurat til Statene fra Russland, og liker det han er vitne til.

SPENSTIG: Dansere skaper stemning både på piren og Third Street Promenade. (FOTO: Tania Nyberg) SPENSTIG: Dansere skaper stemning både på piren og Third Street Promenade. (FOTO: Tania Nyberg)

– Dette er fin distraksjon, konstaterer han over handleposene. – Når disse gutta underholder, merker du ikke hvor mye penger du bruker på shopping.

LES OGSÅ: Det ytterste av Europa

Hjemmevant

Santa Monica har alltid hatt draget på europeere – ikke minst dem som har litt å rutte med.

– Det er den ene satellitten i Los Angeles-konstellasjonen hvor vi umiddelbart føler oss hjemme, fordi den fortoner seg så velkjent hva urban tradisjon angår, sier Sindre Kartvedt, forfatteren av

VAKKER STRAND: Det var ikke tilfeldig at TV-serien 'Baywatch» ble lagt til Santa Monica. (FOTO: Tania Nyberg)VAKKER STRAND: Det var ikke tilfeldig at TV-serien 'Baywatch» ble lagt til Santa Monica. (FOTO: Tania Nyberg)

«La-La-Land. Hvordan California-drømmen erobret virkeligheten».

– For briter er det som å komme til Torquay eller Brighton. For franskmenn er det som Cannes. Og for alle andre er det en håndterlig landsby du faktisk kan forholde deg til som fotgjenger.

Det hjelper selvsagt at L.A.-grytas første gågate ble lagt hit.

– Den var noe av en sensasjon da den ble introdusert på 90-tallet. Mennesker valfartet fra milevis unna for å kunne parkere bilen og bruke beina i tre-fire kvartaler, minnes Kartvedt, som gjorde angeleno av seg for 25 år siden.

LES OGSÅ: Lekeplass i ørkenen

Kunstnerkoloni

Historisk sett snakker vi om et ettertraktet fristed for kunstnere. Bertolt Brecht, Arnold Schönberg og Aldous Huxley kastet for eksempel alle glans over byen i løpet av karrieren. I dag er svenske studenter som Karin Nyrén minst like utbredt.

– Det beste er nærheten til sjøen. Samtidig kjenner du deg veldig trygg her, forteller hun etter nok en økt ved Santa Monica College.

Nyrén er ikke i tvil om hva hun vil anbefale besøkende.

FARGERIKT: Santa Monica Pier lokker med spisesteder, turistsjapper, tivoli – og evig blå himmel. (FOTO: Tania Nyberg)FARGERIKT: Santa Monica Pier lokker med spisesteder, turistsjapper, tivoli – og evig blå himmel. (FOTO: Tania Nyberg)

– De skal spasere ned til piren. Der finnes det spisesteder, turistsjapper og et lite tivoli. Dessuten skal de unne seg en tur til Venice Beach, naboen vår i sør, hvor det alltid er mye liv og røre.

Nattelivsmessig er Second og Main Street to muligheter, ifølge Nyrén.

– Selv liker jeg The Penthouse. Det er en restaurantbar i 18. etasje i The Huntley Hotel. Derfra får du utsikt over hele området.

LESOGSÅ: Royal residens for massene

Våpenindustri

FULL RULLE: Strand- og brettkulturen går høyt i Santa Monica – som alltid har hatt draget på europeere. (FOTO: Tania Nyberg) FULL RULLE: Strand- og brettkulturen går høyt i Santa Monica – som alltid har hatt draget på europeere. (FOTO: Tania Nyberg)

Men det er ikke bare kos ved randen av Stillehavet. I sin bok vier Kartvedt flere kapitler til våpen- og annen tvilsom industri som har fått skjebnesvangre verdenskonsekvenser. Lokale konservative har også tidvis hatt sitt å stri med.

– Santa Monica Canyon, rett nord for selve sentrum, var en slags prototype for 60-tallsbohemer allerede på 30-tallet, med nudister og peyote-fester og seksuell frigjøring over en lav sko, røper Kartvedt lattermildt.

Europeisk og eksperimentell arv har i det hele tatt satt spor. Blant annet skal kommunestyret være usedvanlig liberalt.

– Santa Monica – eller «The People’s Republic of Santa Monica» – holdes for å være rene «skrekkeksempelet» på en velferdsstat midt i USA, påpeker Kartvedt.

– Det er noe av grunnen til at det kryr av hjemløse her.

LES OGSÅ: Helt Twin Peaks

Reisefakta

* Mulighetene tur/retur Los Angeles/Oslo er mange. I skrivende stund tilbyr US Airways de rimeligste billettene (via Philadelphia for snaut 5000 kroner).

* Mulighetene innen overnatting er enda flere – fra 450 dollar for en «Signature Suite» ved The Huntley Hotel til de mest basale motellrommene for en tidel av prisen.

* Leiebil med forsikring starter på drøyt 2000 kroner per uke.

Santa Monica

* By vest i Los Angeles County, California

* Snaut 90.000 innbyggere i 2008

* Kjent for gunstig klima, strandliv, kunst, kultur og velstand, men har også slitt med voldskriminalitet og gjengherjinger

* Hyppig brukt location i filmer og

SISTE STOPPESTED: Historiske Route 66 – veien med stor V – renner ut i Stillehavet. (FOTO: Tania Nyberg)SISTE STOPPESTED: Historiske Route 66 – veien med stor V – renner ut i Stillehavet. (FOTO: Tania Nyberg)

TV-serier, som «Beverly Hills Cop», «Baywatch», «Forrest Gump» og «Iron Man»

* Turistlokkemidlene inkluderer forlystelsesområdet Santa Monica Pier og handlemekkaet Third Street Promenade.

* Nyttige nettsteder: www.santamonica.com , www.thirdstreetpromenade.org , www.laweekly.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden