Meny

Lekeplass i ørkenen

PÅ TUR: Kristen og George O'Balle fra Los Angeles nyter varmen og folkelivet i Lake Havasu City flere ganger i året.
Som en oase i ørkenen åpenbarer den seg, Lake Havasu City, et eldorado for solhungrige, festglade mennesker.
Publisert: 09.09.2010

LAKE HAVASU CITY, ARIZONA, USA: Ikke hørt om Lake Havasu City?

– Ikke så rart, det har ikke folk i New York heller, humrer George O'Balle fra Los Angeles.

– Dette er en tumleplass for oss på vestkysten.

For denne lille byen i Arizona, rett ved grensen til Nevada, er ikke akkurat noe du finner i Star Tour-katalogen. Men skal du på bilferie i sørvestlige strøk av USA, bør du taste inn Lake Havasu City på GPS-en. Særlig hvis du treffer på en av de mange helgene hvor byen varter opp med noen ekstra sprell.

VILL VEST: Lake Havasu City er en lekegrind i ørkenen, hvor pengesterke liker å vise fram leketøyene sine. VILL VEST: Lake Havasu City er en lekegrind i ørkenen, hvor pengesterke liker å vise fram leketøyene sine.

LES OGSÅ: Royal residens for massene

Desert Storm

Dette er det moderne Ville Vesten. Lavtflygende helikoptre gir pengesterke besøkende en spektakulær oversikt over galskapen på bakken, hvor racerbåter i multimillionklassen brummer sakte gjennom kanalen. Det er tidlig ettermiddag, men om bord i de fleste båtene er festen for lengst i gang. Hjelmløse bikere dundrer over London Bridge på Harley Davidson-motorsykler. Solbrune muskelbunter sprader rundt med brystkassa presset fram, og i vannkanten poseres det for de forbipasserende.

– Velkommen til Desert Storm, gliser George O'Balle, som har med seg kona Kristen på tur til Lake Havasu City denne helgen.

Desert Storm anno 2010 har for ordens skyld intet med den Norman Schwarzkopf-ledede gulfkrigen i 1990/91 å gjøre.

– Dette dreier seg om båter. Store båter. Raske båter, forklarer George, som om ikke vi hadde forstått det allerede.

LES OGSÅ: Antarktiskt eventyr

Vanvittig

Og poenget er – ikke overraskende – å kjøre så fort som overhodet mulig på Lake Havasu. Fra hele vestkysten har deltakerne kjørt sine fartsmonstre på henger inn i ørkenen i håp om å vinne «Desert Storm Powerboat Event».

Det er et vanvittig skue. Og et folkeliv som nesten overgår en lørdagskveld på stripa i Las Vegas.

– Og det er sånn omtrent hver eneste helg, i hvert fall fra april til oktober, sier George, som normalt tar turen fra Los Angeles til Lake Havasu City åtte-ti ganger i året.

Les også: Helt Twin Peaks

Fristed

FREDELIG: Blir du lei bråket i byen, kan du finne roen ved en av de praktfulle strendene rett utenfor sentrum. FREDELIG: Blir du lei bråket i byen, kan du finne roen ved en av de praktfulle strendene rett utenfor sentrum.

Selv om Lake Havasu er et fristed spesielt for vestkystamerikanere, er også utlendinger velkomne. Både lokale og tilreisende amerikanere synes det er fascinerende at vi har funnet veien til deres lille «hemmelighet» i ørkenen.

Førsteinntrykket av Lake Havasu City som en by for folk som liker sol, ekstrem varme og øl, modereres dessuten noe av lokale Mike Smith.

– Klart mange kommer hit for å feste og sole seg, særlig i sommerhalvåret. Men dette er en helårsdestinasjon, som har vel så mye å by på om vinteren. Ikke minst for

KONTRAST: En hjuldamper gir litt historisk stemning blant de mange fartsmonstrene. KONTRAST: En hjuldamper gir litt historisk stemning blant de mange fartsmonstrene.

folk som er glad i å ri, gå turer, drive vannsport eller fiske.

Les også: Ro fra hytte til hytte

Familiested

Tross høy partyfaktor fungerer Lake Havasu City også sånn noenlunde som en familiedestinasjon – selv under Desert Storm. Et eget familieområde er tydelig markert, og her aksepteres ikke alkohol. Her kan små og store nyte fartsleken uten å måtte forholde seg til drikkelekene noen hundre meter unna.

På den andre siden av brua fremstår Lake Havasu City som en ganske ordinærdamerikansk småby. Her er McDonalds og Taco Bell, J.C. Penny og Wal-Mart, Motel 6 og Travelodge – akkurat som du forventer det.

Rett utenfor sentrum ligger nydelige strender for den som ønsker fred fra den høylytte stemningen langs Bridgewater Channel – den menneskebygde kanalen som splitter byen i to.

Les også: Høy på sikkerhetsline

Kort vei til Vegas

HELÅRSDESTINASJON: Lokale Mike Smith betrakter folkelivet med ironisk distanse, og fortrekker strengt tatt de milde vinterne med turer i fjellet, fiske og ridning. HELÅRSDESTINASJON: Lokale Mike Smith betrakter folkelivet med ironisk distanse, og fortrekker strengt tatt de milde vinterne med turer i fjellet, fiske og ridning.

Lake Havasu City er kanskje ikke byen du legger en treukers ferie til. Men noen dagers stopp under en bilferie til USAs vestside er så absolutt å anbefale.

Lake Havasu er ikke mer enn 2,5 timers kjøretur unna Las Vegas, men starter du i Los Angeles, bør du beregne fem timer.

Vil du har mest mulig liv, kommer du hit til Desert Storm (normalt i april), Memorial Day-helgen (slutten av mai), 4. juli eller Labour Day-helgen (begynnelsen av september), anbefaler George O'Balle, idet en noe malplassert hjuldamper tøffer forbi blant de lange, smale fartsmonstrene.

– Men strengt tatt er det noe å oppleve her hele tiden. De er flinke sånn, de som driver denne byen.

London Bridge

LONDON BRIDGE: Jo da, det er originalen. Kjøpt av en søkkrik amerikaner, og bygd opp igjen i ørkenen. LONDON BRIDGE: Jo da, det er originalen. Kjøpt av en søkkrik amerikaner, og bygd opp igjen i ørkenen.

Lake Havasu City hadde neppe vært den byen den er i dag, hadde det ikke vært for London Bridge. Broen har en mildt sagt underlig historie.

Drøyt 282 meter lange London Bridge ble bygget over Themsen i løpet av en sjuårsperiode, og åpnet i 1831. Utover på 1900-tallet ble imidlertid London-trafikken for mye å bære for den aldrende konstruksjonen, og i 1967 stengte brua og ble besluttet solgt.

Kjøper ble amerikaneren Robert McCulloch, en oljemagnat som i 1964 bestemte seg for å bygge en by ved Lake Havasu (derav navnet Lake Havasu City). Han betalte 2,4 millioner dollar for brua.

Brua ble demontert i London, og deretter ble steinene fraktet til USA. Rekonstruksjonen tok tre år, og i 1971 ble London Bridge gjenåpnet langt inne i ørkenen – til en totalkostnad på nesten 7 millioner dollar. Brua ble satt opp på tørr grunn, og kanalen som renner under, er gravd ut i etterkant.

Brua ble umiddelbart et landemerke, og er i dag et stoppested mange velger å avlegge et besøk hvis de er på rundreise med bil eller motorsykkel. Smartinger slår imidlertid av tenningen etter å ha kjørt over brua et par ganger, og tar en overnatting eller to i denne pussige lille ørkenbyen med rundt 60.000 innbyggere.

 Reise til Lake Havasu City

PARADIS? Vel, iallfall for folk som liker sol, sterk varme og livlige omgivelser. PARADIS? Vel, iallfall for folk som liker sol, sterk varme og livlige omgivelser.

* Flypriser varierer veldig med tidspunkt for reisen og hvor tidlig du bestiller, men det mulig å få billetter til under 5000 kroner tur/retur Los Angeles/Oslo (minst ett flybytte underveis). Alternativt kan du fly til Las Vegas eller Phoenix.

* Leiebil i USA koster fra cirka 1300 kroner per uke. For en kabriolet må du ut med omtrent det dobbelte hos de anerkjente utleiebyråene.

* Overnatting i Lake Havasu City fra rundt 250 kroner per natt (enkle, men helt greie moteller) til mer eksklusive alternativer som London Bridge Resort (rett ved brua) til rundt 1000 kroner per natt. Vær klar over at overnattingspriser i USA kan variere veldig med sesong og hendelser i byen.

* Vær obs på at det er ekstremt varmt i ørkenen om sommeren. Gjennomsnittstemperaturen er over 40 grader på dagtid både i juli og august i Lake Havasu City. Høyeste temperatur målt i byen er 53 varmegrader (29. juni 1994). Selv i vintermånedene er det ofte norsk sommertemperatur om dagen.

Nettsteder:

www.golakehavasu.com

www.lakeracerllc.com

www.go-arizona.com/Lake-Havasu-City

Reise
Populært