Meny

Design i fisk

ALT-I-ETT: Margret Birgis og butikken Kraum tilbyr produkter fra over 120 islandske designere under ett og samme tak. Disse lampene er designet av Anna Gunnarsdottir. (FOTO: Kjersti Busterud) Foto: Kjersti Busterud
I Reykjavik slipper du å gå mange meterne for å komme fra den ene designbutikken til den andre.

Publisert: 02.09.2010  09:27

Designbutikker

  • Kraum: I Reykjaviks eldste hus finner du over 70 designere samlet i en og samme butikk. Her finner du ting til både pynt og nytte i hjemmet, i tillegg til klær og smykker. Alle produktene er utvalgt av en egen komité, for å sørge for god og bred representasjon av islandsk design. 
  • Lana Matusa art ceramic studio gallery : Lana tilbyr både egenprodusert keramikk, skulpturer og oljemalerier. Hennes varemerke er keramikk med et lavalignende uttrykk. www.svetlanamatusa.com
  • Galleri List: Den eldste kunstbutikken i Reykjavik, som hevder å tilby det beste av islandsk talent. Butikken holder månedlige utstillinger, og tilbyr alt fra rimelige tekopper og lysestaker til kunst for samlere. www.gallerilist.is
  • Myrin : Kunst- og designbutikk i Reykjaviks kjente kjøpesenter Kringlan. http://myrin-kringlunni.is
  • Listaselið: Dette stedet drives av seks kvinner som både skaper, stiller ut og selger sine egne designprodukter i en kombinasjonen av butikk, galleri og arbeiddsstue.
  • Alafoss fabrikkutsalg : 20 minutters kjøretur fra Reykjavik finner du dette fabrikkutsalget, som foruten mye ullvarer også tilbyr lokal design i glass og keramikk. www.alafoss.is

REYKJAVIK, ISLAND: – Det turister blir mest overrasket over, er hvor mye fiskeskinn kan brukes til, sier ekspeditør hos designbutikken Kraum, Margret Birgis, og viser fram en lampe hvor skjermen rett og slett er en gigantisk torsk.

Så har da også lampen «Uggi» fått mye oppmerksomhet. Foruten å bli gjenstand for mange spørsmål fra nysgjerrige turister, har den blitt vist på museer og gallerier i hele ti ulike land.

«Uggi» er bare ett av de mange produktene hos Kraum som er laget av lokale hender. Butikken selger varer fra hele 70 ulike islandske designere. Alle designerne er håndplukket av en egen komité, som skal sørge for at produktutvalget gir en god representasjon av islandsk design og håndverk.

– Det er fint å kunne vise turistene bredden av hva som skapes her. Reykjavik har mange designbutikker, men ingen har produkter fra så mange ulike designere som oss. En ekstra dimensjon gir det at vi holder til i et så spesielt bygg, sier Birgis. Kraum holder nemlig til i Reykjaviks eldste hus, som ble restaurert i 2007 for å bli et senter for historie og design.

Reykjavik er byen for deg som er designinteressert. Foto: Colourbox.com

Designerlandet

Prosjektleder i organisasjonen Handverk og Hönnun, Sunneva Hafsteinsdóttir, har mange designere å representere. Organisasjon har jobbet for islandsk kunst og håndverk siden 1994.

– Island har veldig mange kunstnere, designere og håndverkere i forhold til folketallet. Du finner mye kreativitet her, mener hun. Hvor kreativiteten kommer fra, er hun mer usikker på.

– Man hører jo slagord som «jo kaldere klima, jo større kreativitet». Om det stemmer, vet jeg ikke. Men det jeg vet, er at forholdene ligger godt til rette for å kunne leve av produktene sine her. Det finnes mange ulike butikker konsentrert i sentrum av Reykjavik, hvor en har lett tilgang på kunder, sier hun.

Organisasjonen hun jobber for ble opprettet av myndighetene i 1994, som et svar på økende arbeidsledighet. Håndverk ble dermed meislet ut som én mulig levevei. De siste årene har Island som kjent igjen kommet i et økonomisk uføre, noe som har gjort den islandske krona svakere, og prisene på design mer overkommelige.

Les også: De fleste kommer til Island for å møte islendinger

Festival for design

Foruten butikker, gallerier og utstillinger kan Reykjavik også by på en rekke arrangementer rettet og mot håndverk og design. I mars hvert år arrangeres DesignMarch, en firedagers festival hvor hele byen, fra nedlagte fabrikkbygg til restauranter, fylles av utstillinger, foredrag og andre events knyttet til design og arkitektur.

Hver høst arrangeres i tillegg en stor kunst- og håndverksmesse, hvor rundt femti deltakere viser produkter av keramikk, glass, horn, bein, tre, lær og fiskeskinn.

– Dette er en fin mulighet til å møte kunstnere og håndverkere, og til å kjøpe produkter direkte av de menneskene som har laget dem, sier Hafsteinsdóttir.

I butikken Kraum peker Birgis på en ekstra fordel med det store utvalget av islandske designere.

– Islendere kjøper ofte gaver her, av hensyn til mottakeren. Hvis ikke gaven faller i smak, er det nok av annet å bytte den mot, sier hun og nikker ut over det store butikklokalet.

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

Reise
Populært