Meny

Reportasje: Høy på sikkerhetsline

LETT: Ruten opp Vesle Røggjin i Hemsedal er ikke vanskeligere enn at de fleste i grei fysisk form kan klare det. Men høydeskrekken stopper enkelte
Ved hjelp av en via ferrata kan du komme deg til høyder ellers forbeholdt erfarne klatrere.
Publisert: 02.09.2010

HEMSEDAL, BUSKERUD – Gustav, har du sett ned? roper Linda Samuelsen der hun henger i fjellveggen med Hemsedal sentrum flere hundre klatremeter under seg.

– Jo takk, jeg har det! Og jeg hadde ikke klatret her uten vaiere for å si det sånn, svarer Gustav Michalsson.

De to er med på en guidet tur langs fastboltede vaiere opp Vesle Røggjin i Hemsedal.

Via ferrata er italiensk og betyr «jernvei», innledet guide i Norske Opplevelser, Kim

LETTVINT: Hengebruer er blant elementene som gjør det mulig å ta seg gjennom ellers utilgjengelige fjellområder. Her fra La Clusaz i Frankrike. (FOTO: Christophe Delaere)LETTVINT: Hengebruer er blant elementene som gjør det mulig å ta seg gjennom ellers utilgjengelige fjellområder. Her fra La Clusaz i Frankrike. (FOTO: Christophe Delaere)

Müller, da vi sto trygt på parkeringsplassen utenfor Skarsnuten hotell noen timer tidligere.

– «Jernveien» består av en vaier som er boltet fast i fjellsiden. Ved hjelp av klatresele og en egen via ferrata-slynge, kan en sørge for å hele tiden være festet til vaieren. Slik er man forhindret fra å falle ned. Via ferrata er en fin måte å prøve seg litt i høyden for dem som aldri har klatret før, mener Müller.

LES OGSÅ: Snorkling med strømmen

Våpen i krig

Fram til slutten av 1917 kjempet østerrikere og italienere en hard kamp i fjellområdet Dolomittene. I løpet av vinteren 1916 døde tusenvis av soldater av kulde, fall og skred. For å hjelpe troppene med å bevege seg i store høyder under vanskelig forhold, monterte man liner, bøyler, trinn og stiger – de første via ferrataene.

– På 1950-tallet begynte man å utnytte disse via ferrataene kommersielt. Mange av dem er i dag restaurert, forteller Müller.

Fremdeles kan man se rester av skyttergraver, piggtråd og tunnelsystemer langs flere av rutene.

GUIDING: Det anbefales å ha med guide på ukjente via ferrata-ruter. I Hemsedal er det Norske Opplevelser som opererer. GUIDING: Det anbefales å ha med guide på ukjente via ferrata-ruter. I Hemsedal er det Norske Opplevelser som opererer.

Via ferrata er etter hvert blitt en populære klatreform, og nye ruter opprettes stadig. I land som Østerrike, Italia og Frankrike ligger flere hundre ulike ruter, og også Tyskland og Sveits har et stort utvalg. I Norge finnes ruter i Hemsedal, Lom og Odda. Det er også blitt laget via ferrataer på andre kontinenter. Verdens høyeste finner du ifølge Guiness rekordbok i Malaysia, nærmere bestemt Mount Kinabalu på 3776 meter.

LES OGSÅ: Norgestur uten ferie

Høyt og lett

– Ikke se ned hvis du har høydeskrekk, men konsentrer deg om det du skal gjøre, råder Müller. Selv om ruta opp Vesle Røggjin fysisk er forholdsvis enkel, er det ikke fritt for at det for enkelte blir for skremmende.

– Ruta starter bevisst ganske vanskelig. Vi har hatt enkelte som har trukket seg når de ser hva de må begi seg ut på. Men av de som har valgt å prøve, har vi aldri hatt noen som ikke har kommet til topps, sier han, og viser hvordan karabinene kobles, med én ovenfra og én nedenfra.

– Ta alltid av én karabin om gangen og fest på neste vaier, før du flytter den andre. Da er du sikret til enhver tid, sier Müller.

Men selv om du ikke vil falle lenger ned

LUFTIG: Med sele festet til fastmontert vaier kan man trygt åle seg langs fjellveggen uten fare for å falle flere hundre meter ned mot Hemsedal sentrumLUFTIG: Med sele festet til fastmontert vaier kan man trygt åle seg langs fjellveggen uten fare for å falle flere hundre meter ned mot Hemsedal sentrum

enntil forrige festepunkt for vaieren, kan det være langt nok til at du får deg en trøkk. Også på via ferrata-rutene har det forekommet ulykker. Blant annet kan man lett få fingrene i klem mellom vaier og karabinkrok om man plasserer hendene på lite strategiske steder.

Og som i de fleste andre gruppeaktiviteter er kommunikasjon viktig.

– Det er viktig å snakke sammen. Rop at det er klart når du har hektet deg inn på neste vaierlengde. Og følg med på hva personen foran deg gjør. Hvis det løsner en stein, så rop: Stein! Og hører du det, så skal du for all del ikke se opp, det er mye bedre å få steinen i hjelmen enn i nesa, advarer Müller.

Selv for de med høydeskrekk finnes det altså situasjoner hvor det tross alt er tryggest å se ned.

LES OGSÅ: Ro fra hytte til hytte

Via ferrata

Via ferrata er det italienske ordet for «jernvei», og med det menes en fjellrute med fastmonterte vaiere som man kan koble klatreselen til, og dermed hindre farlige fall. Sammen med hjelpemidler som trinn, bruer og bøyler gjør disse rutene mange fjellområder tilgjengelige selv for folk uten store klatreferdigheter.

De første via ferrataene ble bygget i Dolomittene under første verdenskrig, og i alpene finnes i dag et stort utvalg ruter. I tillegg finnes ruter i en rekke andre europeiske land, deriblant Norge, i tillegg til land som USA, Canada, Malaysia og Sør-Afrika.

I likhet med vanlige klatreruter er via ferrataene vanligvis gradert etter vanskelighetsgrad.

LES OGSÅ: Statsskog leier ut flere hytter

 Ruter i Norge

SIKRING: Med to karabinkroker, den ene satt på ovenfra og den andre nedenfra, skal du være godt beskyttet mot å falle ned.SIKRING: Med to karabinkroker, den ene satt på ovenfra og den andre nedenfra, skal du være godt beskyttet mot å falle ned.

* Hemsedal: Ruta starter ved Skarsnuten og går opp til toppen av Vesle Røggjin på 1260 meters høyde.

* Lom: Ruta starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og ender opp på Eggjapiken på Lomseggi på 1524 meters høyde.

* Odda: Ruta starter i vannkanten ved Hardangerfjorden og går opp til Trolltunga, kanskje mest kjent som Prekestolen, på 604 meters høyde.

Lenker:

* www.via-ferrata.de: Tysk side med engelskspråklig versjon som gir oversikt over via ferrata-ruter i en rekke europeiske land.

* viaferratafr.free.fr: Fransk side med detaljert beskrivelse og bilder av en rekke ruter i Frankrike.

* www.deandar.com: Spansk side med beskrivelse av via ferrataer i Catalonia, Aragon, Andorra og Frankrike.

* viaferrata.no: Norsk via ferrata-side med noe begrenset informasjon foreløpig.

KONGERUTE: Kongens lille vei i El Chorro i Spania er en populær utfordring for de ekstra vågale. Selve stien er svært forfallen, men det er satt opp en vaier å sikre seg i. (FOTO: Magnus Knutsen Bjørke)KONGERUTE: Kongens lille vei i El Chorro i Spania er en populær utfordring for de ekstra vågale. Selve stien er svært forfallen, men det er satt opp en vaier å sikre seg i. (FOTO: Magnus Knutsen Bjørke)

Reise
Populært