Meny

Fra regnsommer til vintervarme

SANDSTRAND I MAYALAND: Mexico er vinterens nye ferieparadis, med direktefly til Cancún i mayaindianernes rike på Yucatán-halvøya. (Foto: Paal Audestad)
En regnfull og middelmådig sommer er over. Mange har allerede bestilt vinterferie i varmere strøk.
Publisert: 26.08.2010  09:28

De fleste av oss fikk en mild overdose av regndråper i løpet av en sommer som gikk altfor fort. Flere enn i fjor har reservert opphold i én eller to vinteruker i Syden.

– Vintersalget har gått unna, ja. Det er helt tydelig at når man ikke fikk den solen man trengte i sommer – og kanskje heller ikke fikk reist på en sydentur – så vil folk sikre seg sol og varme ved å bestille en vinterreise. Totalt har vi solgt 11 prosent flere vinterreiser enn på samme tid i fjor, opplyser Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Vings salgsdirektør, Marie-Anne Zachrisson, forteller at Ving også har hatt en økning i salget av vinterreiser.

– Cirka 40 prosent av vinterens reiser er solgt, og det er en god del bedre enn i fjor til samme tid. Det virker som om mange synes det var en litt stusslig sommer, sier hun.

Strandparadis

RØDEHAVET: De fleste nordmenn reiser til Egypt for å bade og snorkle, ikke for å oppleve den eldgamle kulturen. Dette er fra Hurghada-området. (Foto: Star Tour)RØDEHAVET: De fleste nordmenn reiser til Egypt for å bade og snorkle, ikke for å oppleve den eldgamle kulturen. Dette er fra Hurghada-området. (Foto: Star Tour)

Selv om en del av det økte vintersalget trolig skyldes sommerens våte værtype, tror Elisabeth Larsen-Vonstett at vinterens program også lokker mange til å bestille en vinterreise.

– Vi har for eksempel solgt ut mer enn sju av ti av våre reiser til Mexico, forteller hun.

Vinterens store nyhet er nettopp Mexico, med direktefly til Cancún nordøst på Yucatán-halvøya i mayaindianernes rike.

Star Tour, Apollo og Ving har fordelt setene i ett fly mellom seg, og samarbeider med andre ord om direkteruten til det nye og eksotiske reisemålet. Her tilbyr

LANGT MOT ØST: Tidsforskjellen og den lange reisen til Thailand gjør at varme reisemål som ligger nærmere Norge, er blitt mer populære for nordmenn som bare skal ha én solrik vinteruke. (Foto: Paal Audestad)LANGT MOT ØST: Tidsforskjellen og den lange reisen til Thailand gjør at varme reisemål som ligger nærmere Norge, er blitt mer populære for nordmenn som bare skal ha én solrik vinteruke. (Foto: Paal Audestad)

turoperatørene flere hoteller i nærheten av kritthvite og paradisiske strender som slikkes av bølgene i Det karibiske hav.

Star Tour har også hoteller på den litt mer avsidesliggende øya Holbox, med like hvite strender så vidt vendt mot Mexicogolfen. Etter mer enn 12 timer i fly, må du kjøre to timer i bil og ta en halvtimes båttur før du er framme ved det som kan virke som verdens ende på toppen av Yucatán.

– Holbox er øya for dem som vil slappe helt av – ligge i hengekøye, spise god mat og bade og snorkle i et godt oppvarmet hav. Her er de eneste kjøretøyene små elektriske biler som man kjenner igjen fra golfbanene. Hotellene er bittesmå og ligger på stranden. Mexico er dessuten billig, og

HENGEKØYELAND: Turoperatørene Ving, Apollo og Star Tour samarbeider om direkteflyet til Mexico, men har hver sine hoteller. Star Tour tilbyr innlosjering på den innbydende øya Holbox, cirka 2,5 timer unna flyplassen i Cancún. (Foto: Scott Gog/Star Tour)HENGEKØYELAND: Turoperatørene Ving, Apollo og Star Tour samarbeider om direkteflyet til Mexico, men har hver sine hoteller. Star Tour tilbyr innlosjering på den innbydende øya Holbox, cirka 2,5 timer unna flyplassen i Cancún. (Foto: Scott Gog/Star Tour)

innbyggerne du møter er minst like hyggelige som thailenderne, sier Larsen-Vonstett.

Egypt på frammarsj

Kanariøyene lokker som vanlig til seg flest vinterkalde nordboere.

– Gran Canaria er helt klart i en særstilling vinterstid. Øya har blitt vinterhjem nummer to for veldig mange nordmenn. For mange er det en fast tradisjon å feriere her en gang i løpet av vinterhalvåret, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Naboøyene Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura er også populære i den kalde årstiden. Dette samme gjelder for Thailand. Men disse reisemålene må se seg forbigått i popularitet av et afrikansk land med

VINTERFAVORITTEN: Gran Canaria er fortsatt førstevalget for de aller fleste nordmennene som ønsker sol og varme på vinteren. (Foto: Tore Sandberg)VINTERFAVORITTEN: Gran Canaria er fortsatt førstevalget for de aller fleste nordmennene som ønsker sol og varme på vinteren. (Foto: Tore Sandberg)

pyramider.

– Egypt er blitt den nest største vinterdestinasjonen for nordmenn. Det er enda mer populært enn i fjor til samme tid. Hos oss har vi en økning på 110 prosent i antall bestillinger, sier Begby.

Turoperatørene tror stabil temperatur, lite regn og relativt kort flytid er noen av årsakene til etterspørselen etter reiser til Hurghada og Sharm el-Sheikh ved Rødehavet.

– I tillegg har det kommet en rekke flotte hoteller som ligger ved kjempefine strender. Barna liker seg også veldig godt der. Min åtte år gamle sønn spør meg hele tiden om når vi skal reise tilbake til Egypt igjen, forteller Helen Begby.

Vinterens ti favorittreisemål

Her er de ti mest populære destinasjonene vinteren 2011, basert på foreløpige tall fra Star Tour, Ving og Apollo.

1. Gran Canaria

2. Egypt

3. Tenerife

4. Lanzarote

5. Thailand

6. Fuerteventura

7. Mexico

8. Kypros

9. Jordan

10. Kapp Verde

PYRAMIDELANDET: Nordmenn reiser til Egypt som aldri før, de aller fleste på vinteren. (Foto: Therese Borge)PYRAMIDELANDET: Nordmenn reiser til Egypt som aldri før, de aller fleste på vinteren. (Foto: Therese Borge)

Reise
Populært