Korrupsjon i Paradis

BILLETTKORRUPSJON: Vokterne i nasjonalparken på Maya Bay på Koh Phi Phi granskes for omfattende juks med adgangsbilletter gjennom mange år. Tusenevis av turister besøker årlig den berømte stranden. Foto: Tor Strand
BILLETTKORRUPSJON: Vokterne i nasjonalparken på Maya Bay på Koh Phi Phi granskes for omfattende juks med adgangsbilletter gjennom mange år. Tusenevis av turister besøker årlig den berømte stranden. Foto: Tor Strand

Thailandske myndigheter har startet storstilt etterforskning av korrupsjon med adgangspenger i flere nasjonalparker rundt Phuket. En av dem er Maya Bay på Phi Phi Leh - location for Leonardo DiCaprio-filmen «The Beach».

Til sammen dreier det seg om syv marine nasjonalparker i havet utenfor Phuket i Thailand.

Blant dem er Mu Ko Surin, Mu Ko Similan, Hat Nopparat Tara, Mu Ko Tarutao, Ao Phangnga og Mu Ko Phi Phi. Den siste er blitt en turistattraksjon i seg selv etter at mye av handlingen i Leonardo DiCaprios film «The Beach» (2002) ble spilt inn her.

Skurker

Tusener på tusener av turister besøker stranda årlig. Alle blir avkrevd adgangspenger som skal gå til bevaring av øya og stranda som nasjonalpark. Men nå er det mistanke om at lite av pengene har gått til myndighetene.

I filmen «The Beach» er det narkotikaprodusenter som regjerer øya. I virkeligheten er det de statlig ansatte parkvaktene som samler inn adgangspenger fra turister som er skurkene.

Svindel med falske billetter til nasjonalparkene skal ha foregått i årevis. De siste månedene har det kommet stadig flere klager fra turister til myndighetene.

- Til nå har jeg ikke gitt ordre om å fjerne parkvokterne det er blitt klaget på de siste månedene. Departementet må etterforske saken nøye, sier Sunant Arunnopparat, generaldirektør i departementet for Nasjonalparker, dyreliv og beskyttelse av vekster, til avisen Phuket Gazette.

Koraller ødelegges

IDYLL: Maya Bay var location for en stor del av filmen IDYLL: Maya Bay var location for en stor del av filmen "The Beach" fra 2000. Filmen har ført til en eksplosjon av besøkende til den lille nasjonalparken, som nå er involvert i en korrupsjonsskandale med adgangsbilletter. Foto: Tor Strand

Ifølge avisen var ledelsen i flere departementer og etater fredag samlet til brainstorming for å løse problemet med den massive ødeleggelsen av korallene i Andaman-havet og Thai-gulfen, da nasjonalparkskandalen kom på bordet.

Myndighetene vurderer å stenge mange av dykkerparadisene fordi korallene slites ned. Komiteen vil oversende en rekke forslag til løsning på korallproblemene til landets statsminister i morgen.

SE VIDEO: Dette kan bli forbudt

I stedet for å diskutere problemene med korallene, ble det meste av brainstormingen brukt til å diskutere skandalen rundt parkvokterne.

Generaldirektør Sunant oppfordret publikum til å komme med informasjon om salg av falske billetter. Han har bedt berørte etater i departmentet om å framskaffe oversikt over hvor mange besøkende som er registrert ved de forskjellige nasjonalparkene de siste fem årene.

Lørdag ble det plukket ut en gruppe politifolk som skal etterforske korrupsjonsbeskyldningene.

Nye regler

Natur- og miljøminister Suwit Khunkitti nekter for at hans departement hadde oversett korrupsjonsproblemet. Han unnskyldte seg med at saken var blitt behandlet av departementet for spesialetterforskning (DSI) under Justisdepartementet, og ikke innenriksdepartementet.

- Jeg innrømmer at billettkorrupsjonen har skjedd i flere år, men vi har ikke vært uvirksomme. Vi ba DSI etterforske saken, men de kom ingen vei siden de ikke har virkemidler til å kontrollere alle turistene uten skjellig grunn, sa Khunkitti.

Departementet er også bedt om å utarbeide regelverk slik at man kan kontrollere dykkerbåter og turister som besøker nasjonalparkene for å forsikre seg om at adgangspengene er korrekt avkrevd.

Personvernpolicy