Dette visste du ikke om Australia

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag feiret 110 år gamle Australia nasjonaldagen sin. Her er 20 fakta du neppe visste om landet på andre siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): ... Men først litt historie.

26, januar 1788 kom det første fangeskipet fra England til kysten av landet som i dag feirer seg selv.

Kontinentet ble erklært som terra nullius, et ingenmannsland, og ble ansett for å være det perfekte fengsel for europeiske kriminelle.

I løpet av de neste åtti årene ble 165.000 straffanger sendt til landet på andre siden av kloden. Fangene ble satt til å dyrke jorden og bygge veier, broer, demninger og sykehus.

Etter den første tvungne koloniseringen kom det også flere og flere frie mennesker til Australia, men det var nok først etter at det ble oppdaget gull i 1850 at strømmen av immigranter økte for alvor og Australia kunne utvikle seg til å bli en nasjon.

I 1901 slo de daværende seks koloniene seg sammen til samveldet the Commonwealth of Australia. Det betyr at landet i år feirer 110-årsjubileum som nasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens Australia Day er en av de første markeringene for landet som i dag er mest kjent for Kylie Minogue, emuer, kenguruer, Steve Irwin, Crocodile Dundee, koalaer, Uluru, surfebrett, bumeranger, vegemite, dingoer, såpeoperaer og serien Bananer i pyjamas.

I anledning nasjonaldagen til 110-årsjubilanten har redaksjonen her funnet fram 20 fakta om Australia som du kanskje ikke visste fra før.


1) De første europeiske kolonistene i Australia skal ha drukket mer alkohol per person enn noen andre samfunn i verdenshistorien.

2) I 1954 skrev australske Bob Hawke seg inn i Guinness rekordbok ved å sluke 1,7 liter øl på imponerende 11 sekunder. Bob Hawke ble senere statsminister i Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1967 forsvant den australske statsministeren Harold Holt etter en svømmetur. Fortsatt vet ingen hvor han ble av. Foto: National Archives.I 1967 forsvant den australske statsministeren Harold Holt etter en svømmetur. Fortsatt vet ingen hvor han ble av. Foto: National Archives.

3) Australia har bortimot 2000 registrerte edderkopparter. Rundt 4000 mennesker blir bitt hvert år.


4) Australia har 150 millioner sauer, men bare 20 millioner mennesker. Det betyr at det finnes 7,5 sauer per menneske i Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen


5) Den 17. desember 1967 gikk Australias statsminister Harold Holt ut i bølgene fra en strand like utenfor Melbourne. Den 59 år gamle statsministeren forsvant, for aldri å dukke opp igjen. Harold Holt fikk senere et svømmebasseng kalt opp etter seg.


6) De australske alpene, eller Snowy Mountains som de også kalles, opplever større snøfall per år enn Sveits.


7) Melbourne har den tredje største greske befolkningen i verden.


8) På en stjerneklar natt i den australske ødemarken, kan det menneskelige øye se omlag 5780 stjerner.


9) Den tasmanske djevelen står i fare for å bli utryddet på grunn av smittsom ansiktskreft . Også koalaen er utrydningstruet, blant annet på grunn av klamydia som har rammet anslagsvis 50 prosent av koalapopulasjonen.

Qantas er Australias nasjonale flyselskap. Foto: AP / Scanpix.Qantas er Australias nasjonale flyselskap. Foto: AP / Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10) Hver australier vil i gjennomsnitt spise 165.000 egg, 18 kyr og 90 sauer i løpet av livet sitt.


11) Det lengste det er mulig å komme vekk fra havet og en strand i Australia er 1000 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12) Det store barriererevet på østkysten av Australia er verdens største levende organisme. Det er over 2 000 kilometer langt og dekker et område på 345.400 kvadratkilometer.

13) I 1935 importerte Australia giftige monsterpadder fra Hawaii for å få bli kvitt en plagsom billeart. Nå prøver nasjonen å bli kvitt de 200 millioner paddene som spratt opp som ... paddehatter. I 2006 ble den australske hæren satt inn for å bli kvitt paddene. Hæren tapte.

14) Navnet til Australias nasjonale flyselskap QANTAS er en forkortelse for Queensland and Northern Territory Air Service.
15) I 2008 klarte Australske og amerikanske forskere å gjenopplive et gen fra den tasmanske tigeren i en mus. Det siste kjente eksemplaret av den tasmanske tigeren døde i en dyrepark i Hobart, Tasmania i 1936.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det australske forsvaret gikk til krig mot emuen - men måtte gi seg. Foto: Flickr.Det australske forsvaret gikk til krig mot emuen - men måtte gi seg. Foto: Flickr.

16) I en park i Melbourne ligger huset til kaptein James Cook, som utforsket østkysten av Australia. Huset, som opprinnelig lå i Yorkshire i England, ble solgt til Australia for 800 pund i 1933, tatt fra hverandre murstein for mursten og pakket i 253 kasser og 40 tønner og sendt til Melbourne.


17) I 1932 erklærte Australia krig mot emuer. Emuer altså - og ikke en gjeng med svartkledde og gråtende tenåringer (emoer). Australia tapte krigen.


18) Det australske våpenskjoldet har bilde av en kenguru og en emu. Begrunnelsen er at de to dyrene symbolsk nok ikke kan bevege seg bakover, bare framover.


19) Det finnes i dag omkring 517 000 aboriginere i Australia. Genetisk sett er de mer i slekt med indere enn med resten av befolkningen i Stillehavet.

20) Fra 1838 til 1902 var det forbudt å dra til stranden for å svømme på Australia Day 26. januar.

Kilde: Outback Australia Travel Guide, Wikipedia, Funfacts.com.au, australianhistory.org.