Meny

Høy på safari

FROKOST: Sjiraffene koser seg med blader fra toppen av de få trærne på savannen. (FOTO: Elin Kristoffersen)
Skyhøye sjiraffer og sjeldne hvitmagede sebraer er bare noen av vesenene som lokker oss til Lewa i Kenya.
Reisefakta, Lewa
* Beliggenhet: Lewa Wildlife Reserve ligger nordøst for Mount Kenya, en times tur med småfly fra Nairobi.


* Målgruppe: Alle som ønsker å komme tett på ville dyr.

* Spesiell begivenhet: I juni/juli kan maratonløpere delta i et løp i parken. Løpernes sikkerhet ivaretas via helikopterovervåking.

* Valuta: Kenyanske shilling.

* Priser: Overnatting fra 2000 norske kroner på Lewa Safari Lodge.

Inkludert er helpensjon med drikke, dag- og nattsafarier, transfer fra Lewa Downs flystripe. I tillegg betales en avgift på 90 dollar for voksne og 45 dollar for barn. Hotell i Nairobi fra 600 kroner per døgn.

* Reise dit: De fleste store flyselskap flyr til Kenya via Europa. (Turkish Airlines via Istanbul, KLM via Amsterdam, SAS/Lufthansa via Frankfurt). Småfly fra Wilson Airport til Lewa. Safarilink er et anerkjent flyselskap i Kenya. Vær oppmerksom på at bil og minibuss tar lang tid på dårlige veier.

* Klima: I området rundt Nairobi er det behagelige sommertemperaturer året rundt.

* Pass og visum: Kenya krever at passet er gyldig i minst seks måneder etter du skal reise ut igjen. Visumsøknad må fylles ut før innreise, dette kan gjøres på flyet. Ved innreise betales 25 dollar, og man avlegger fingeravtrykk og bilde hos immigrasjonsmyndighetene.

* Nettadresser:

www.magicalkenya.com

www.lewasafaricamp.com

www.bush-and-beyond.com

www.sarovahotels.com/stanley

www.tusk.org

Noen av dyrene i Lewa


* «The big five»: Løve, leopard, elefant, neshorn, bøffel.

* «The big northern five»: Grevy’s zebra, oryxantilope, sjiraffgaselle, kuduantilope, somalisk sjiraff.

* «The small five»: Maurløve, leopardskilpadde, elefantspissmus, bøffelvever, neshornbille.

– Ingen andre parker i Kenya har like mange neshorn som oss, forteller Joseph Kirui mens han kjører oss fra flystripen på savannen til Lewa Safari Park.


Det var her Prins William og Kate Middleton ferierte før de reiste hjem til England for å kunngjøre forlovelsen sin. Will og Emma Craig, venner av prins William, eier store områder i Lewa Wildlife Conservancy, samt ett av de fem overnattingsstedene i parken. Her kan man booke seg inn og være med på safari og rideturer – eller hva med en flytur i et åpent, gammelt fly for å få den rette «Out of Africa»- følelsen?

Gepardtreff

SEBRA I SOLOPPGANG: I bakgrunnen troner Mount Kenya. (FOTO: Elin Kristoffersen)SEBRA I SOLOPPGANG: I bakgrunnen troner Mount Kenya. (FOTO: Elin Kristoffersen)

Lewa Wildlife Reserve ligger en times tur med småfly fra Nairobi. I tillegg til å ha Afrikas største andel av både hvite og svarte neshorn, rommer den 251 kvadratkilometer store parken et mylder av andre afrikanske dyr. I løpet av jeepturen fra flystripen til lodgen, som tar 40 minutter, kunne vi observere fire av «The Big Five». Den femte, leoparden, skulle det vise seg at vi aldri møtte i løpet av oppholdet.

– Se i gresset der borte! hvisker Joseph.

Og der, mellom de tørre gresstråene, ser vi seks buskete øretipper som stikker opp. Tre geparder, «The Three Brothers» som de blir kalt, er på jakt etter et kveldsmåltid – kanskje en bøffel eller en antilope. Jeepen kommer helt inntil dyrene. Samme kveld får vi enda en tett-på-opplevelse, da vi er bare to meter unna herr og fru løve som slapper av inne i et buskas.

Blodhundpatrulje

PAUSE MED VIN: Safariguide Joseph Kirui skjenker en «sundowner» i solnedgangen på savannen. (FOTO: Elin Kristoffersen)PAUSE MED VIN: Safariguide Joseph Kirui skjenker en «sundowner» i solnedgangen på savannen. (FOTO: Elin Kristoffersen)

70 dyrearter og 350 forskjellige fugler hører hjemme her på savannen. Noen av dem migrerer over store områder i Øst-Afrika, mens andre er stasjonære.

Naturvernområdet Lewa er inndelt i 17 områder, og to rangers passer på hvert område. Den største bekymringen er «poachers», snikskyttere. Neshorn brukes nemlig fortsatt som legemiddel, spesielt i Asia. Strenge straffer venter snikskyttere som eventuelt blir tatt. Men vanligvis kommer de aldri så langt som til rettssalen.

– I desember i fjor fant vi to neshorn hardt skadet, med hornene kuttet av. Vi fulgte etter snikskytterne med blodhunder til hovedveien, men der forsvant dessverre sporene, forteller Philip Letelit på hovedkontoret til Lewa Wildlife Conservancy.

De tre blodhundene Tash, Toffee og Pension gjør en uvurderlig jobb sammen med vokterne i parken. I 2009 var de involvert i 40 episoder hvor det var fare for sikkerheten i parken.

– They are sniffing out the bad guys, sier John Pameri, sikkerhetssjefen i Lewa.

Fem av hver

LOKALBEFOLKNING: Masaiguttene bor i landsbyen Il Ngwesi, en av landsbyene inne i Lewa-parken. (FOTO: Elin Kristoffersen)LOKALBEFOLKNING: Masaiguttene bor i landsbyen Il Ngwesi, en av landsbyene inne i Lewa-parken. (FOTO: Elin Kristoffersen)

I tillegg til «The Big Five» kan man også se etter «The Big Northern Five» og «The Small Five». Grevy’s zebra, et av de fem nordlige dyrene, er utrydningstruet. Det finnes bare 2500 igjen av den vakre sebraen som skiller seg fra andre sebraer ved at den har helt hvit mage.

De sjeldne hestedyrene, som beveger seg i flokk over savannen, er et vakkert syn i soloppgangen. Så fanges blikket av en flokk sjiraffer, som spiser frokost fra de øverste greinene på et akasietre. Store grupper med bøfler vandrer også gjennom det gule gresset. Man kan nesten ikke tro at det er mulig å se så mange afrikanske dyr på en gang.

Senere på dagen, da solen nærmer seg horisonten, stopper guidene Joseph og Alex jeepene ved i nærheten av et vann. Her finnes det trær som gir litt skygge.

– Nå er det tid for en sundowner før vi reiser tilbake til middagen på hotellet, smiler Joseph og drar opp kurver med flasker, glass og snacks. Det rød- og hvitrutete «masaiteppet» blir en fargerik duk på jeep-panseret. Kald hvitvin har aldri smakt bedre!

Det lyser gulbrunt i pelsen til sitatunga-antilopene som gresser litt bortenfor «oasen» vår. Idet solen farger savannen rød, og fuglene flokker seg rundt det lille vannet, er det umulig ikke å bli høy på safari.

Reise
Populært