Stortap for Stordalen i København

Petter Stordalen (Foto: Scanpix)
Petter Stordalen (Foto: Scanpix)

Fersk analyse spår at konkursene kommer.

Prisene går ned og gjestene uteblir. Samtidig åpner det ene nye storhotellet etter det andre i København, skriver Dagens Næringsliv.

- Hotellene går en tragisk tid i møte, sier Ole Egholm, direktør i Dansk Branche-analyse, til DN.

Fra vel 10.700 hotellrom i 2008, økte antallet til 11.139 ifjor og videre til 12.560 i år. I 2013 vil byen ha 13.881 rom - en økning i løpet av fem år på omtrent 30 prosent, ifølge Egholm

Kjempetap

- 2008 var ille, men 2009 var mye, mye verre. Etterspørselen sank med 8,4 prosent og romprisen noe tilsvarende. Dette alene gjorde at hotellenes inntekt per tilgjengelige rom sank med omtrent 17 prosent. Så kom kapasitetsøkningen på toppen. Det er åpenbart at bankene må forberede seg på tap. Konkursene kommer. Og det vil ta lang tid å rydde opp, sier Egholm.

Han anslår at bransjen samlet fikk et underskudd på minst en halv milliard danske kroner (omtrent 550 millioner norske) ifjor. 2010 ser ikke bedre ut.

Choice taper mest

Regnskapsanalysen fra Egholm viser at Choice Hotels - eid av Petter A. Stordalen - er kjeden som har tapt mest i København.

I perioden 2001-2008 har Choice tapt 364 millioner danske kroner.

- Sannsynligvis er det enda verre enn Egholms analyser viser. For vår del har vi tatt disse tapene hvert år og alle verdier er nedskrevet. Det er stygge tap, og vi vil ikke tjene penger i 2010 heller. Markedet er en katastrofe, rett og slett. Uten tegn til bedring, sier konsernsjef Torgeir Silseth i Choice

Les også:
Avslører fakturafabrikker i fleng
Ryddet opp i Dale Norway
Kulden dreper oppturen

Personvernpolicy