Pund-knekk gir råbillig London-shopping

<p>Til London før jul? Det kan bli en billig fornøyelse (foto: Scanpix).</p>
Til London før jul? Det kan bli en billig fornøyelse (foto: Scanpix).

<pPundet er nede i nesten ni kroner og flyturen får du for under tusenlappen. Aldri har juleshopping i London vært billigere. </p

Pundet er nær rekordlavt, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Etter skuffende BNP-tall fredag falt både rentene og pundet i Storbritannia videre i dag, og tidligere i dag lå pundet helt nede på 9,06 kroner.

Helt på slutten av dagen slo derimot pundet tilbake, sammen med store bevegelser i aksje- og valutamarkedet globalt.

I går kveld ble pundet handlet for 9,15 kroner.

Sjekk DN.nos valutakalkulator

Med andre ord: Nå er tiden inne for å legge juleshoppingen til London. Ikke bare er pundet på sitt laveste nivå mot kronen siden 1970-tallet, også fly- og hotellprisene ligger lavere enn normalt.

Dumper hotellprisene
Flyreisen tur/retur London kan du sikre deg for under tusen kroner, og ifølge boarding.no har hotellprisene gått ned hele 16 prosent i snitt sammenlignet med ifjor.

Mye tyder på at pundet kommer til å være veldig, veldig billig for oss nordmenn i Storbritannia en god stund fremover. I våre prognoser tror vi at pundet vil ligge på 9,10 kroner om ett år, sier Viland til DN.no.

Det er bare litt over to måneder siden pundet gikk for over ti kroner. Bakgrunnen for den kraftige svekkelsen av den britiske valutaen er utsikter til fortsatt lave renter i Storbritannia og forventninger om renteoppgang her hjemme.

Kan svinge fort
Viland påpeker imidlertid at forholdet pund/norske kroner er veldig volatilt, og at det kan forekomme store svingninger i kursen på kort tid.

- I det korte bildet tror vi at det kan komme en liten korreksjon og at kursen kan komme opp i 9,55 ved årsskiftet, men pundet skal ned igjen, sier hun.

De fleste økonomene tror at sentralbanksjef Svein Gjedrem øker renten med 0,25 prosentpoeng på onsdagens rentemøte. Det er også bred enighet om at Pengepolitisk rapport vil inneholde en kraftig opprevidert prognose for den videre renteutviklingen.

Les:
- Rentehoppet ikke 100 % sikkert

Tenk valutakurser når du skal reise
Den norske kronen er sterk, men blir ikke nødvendigvis sterkere selv om det skulle bli renteøkning denne uken.

- Renteøkningen kan føre til at kronen styrkes ytterligere, men hvis Norges Bank legger rentebanen fremover lavere enn markedet forventer, kan dette bidra til at kronen svekkes, sier Camilla Viland.

Uansett tyder mye på at pundet vil holde seg på et svært lavt nivå mot den norske kronen, og at en eventuell shoppingtur til London vil gi deg mye for pengene.

Valutaanalytiker Camilla Viland innrømmer at hun selv tenker valutakurser når hun planlegger ferieturer:

- Det er selvfølgelig ikke førende for hvor jeg velger å dra, men jeg følger alltid med. Og da jeg var i Sverige for et par uker siden, var jeg veldig oppmerksom på det. Hvis du skal ut og reise og det står mellom to alternativer, ville jeg absolutt lagt valutakurser inn i vurderingen. I tiden fremover har jeg spesielt tro på USA og Storbritannia som billige reisemål for oss nordmenn, sier Viland.

Les også: Ny knekk for pundet

Personvernpolicy