Billig ut - dyrt hjem

<p>Hans Olav Nyborg</p>
Hans Olav Nyborg

<pMisnøye med Norwegian-priser. </p

Norwegian lokker med billige utreisebilletter, mens billetten hjem kan koste flere tusen kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er litt sleipt og villedende, sier Bjørn S. Hannevig som har kjøpt en enveisbillett til London til datteren.

Cecilie Hannevig (24) og pappa Bjørn S. Hannevig har betalt 499 kroner for en enveisbillett med Norwegian og har ikke reflektert over at hjemreisen kan bli betydelig dyrere.

Norwegian lokker i disse dager med flybilletter fra 249 kroner til destinasjoner i Norge og storbyer og feriesteder i Europa. Men, de fleste skal også hjem igjen, og da må man regne med langt høyere pris enn hva Norwegians reklame gir inntrykk av.

- Bør være tilnærmet lik
En sammenstilling DN har av snittprisen for utreiser og hjemreiser en gitt uke i oktober, viser at hjemreisebillettene koster 44 prosent mer.

Det er særlig søndagsbillettene som er vesentlig dyrere enn hva kampanjene tilsier. Du kan få en utreise til London for 249 kroner, men dersom du skal tilbake på søndagen må du betale 1705 kroner.

- Prisen på ut- og hjemreise bør være tilnærmet lik, ellers må man informere om det i markedsføringen. Jeg tror de fleste forbrukere som leser en slik annonse har en forventning om at man også skal få returreise til samme pris, sier seksjonssjef Jo Torkel Gjedrem hos Forbrukerombudet.

Avviser
Norwegian avviser at de benytter seg av lokkepriser, men åpner for å gå i dialog med Forbrukerombudet om saken.

- Dersom de mener at det er noe vi bør endre på i vår kommunikasjon for å bli enda tydeligere, vil vi selvsagt be om et møte med dem, sier markedssjef Åsta Braathen i Norwegian til DN.

Førsteamanuensis Ingeborg Kleppe ved NHH, og spesialist på forbrukeradferd, mener lave utreisepriser er en lur måte å få folk til å reise mer.

- 1500 kroner i returbillett, to netter på hotell for 1000 kroner per natt, mat for 1000 kroner dagen og så videre. Da er man fort oppe i 6000 kroner for en reise som i utgangspunktet hørtes veldig billig ut, sier Kleppe til DN.

Forsikringen dekker ikke enveisbilletter
For å sikre billigst mulig reise, kan man spekulere i å kjøpe billig utreisebillett, og deretter lete opp en returbillett lokalt.

Men, det er en hake ved dette. Forsikringen dekker ikke enveisbilletter.

Reiseforsikringen som følger med når du betaler reisen med kredittkort krever at du har forhåndsbetalt hele reisen, med andre ord tur- og returbillett.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er det viktig å være klar over at hoveddelen - definert som mer enn 50 prosent av transportkostnadene - for hver enkelt forsikret skal være betalt med kredittkortet, før reiseforsikringen trer i kraft.

Les også:
Dette hater vi mest på flyreiser
Ryanair skrur opp prisene
Rekordmange på soljakt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus