Ni av ti svensker blir hjemme i sommer

<div class="viewNews" style="font-weight: normal; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; line-height: normal; font-style: normal; font-family: Myriad,Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular; text-decoration: none"><span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Svenskene blir hjemme. Illustrasjonsfoto: SCANPIX</span></div>
Svenskene blir hjemme. Illustrasjonsfoto: SCANPIX

<pNi av ti svensker kommer til å holde seg hjemme i sommer, og den svenske reiselivsnæringen gnir seg fornøyd i hendene.</p

Turismens utredningsinstitut har analysert tre ulike undersøkelser om svenskenes ferieplaner og konstaterer at ni av ti tilsynelatende akter å feriere i hjemlandet.

– Dette er et ekstremt høyt tall. Alt tyder på at reisevirksomheten innen Sverige kommer til å slå alle rekorder i år, sier Michael Blaxland til Dagens Nyheter.

Blaxland er sjef for Reseguiden.se, som har utført den ene av undersøkelsene. Den svenske reiselivsnæringen har derfor all grunn til å glede seg.

Lavkonjunktur

Turismeanalytiker Peter Terpstra i det statlige Tillväxtverket tror også at de aller fleste kommer til å tilbringe ferien hjemme i år.

– Lavkonjunktur og en svak krone gjør at de fleste analytikere er enige om at mange kommer til å holde seg hjemme, sier han.

Dersom det blir dårlig sommervær i Sverige, kan det imidlertid hende at mange kaster om på ferieplanene i siste liten, sier Terpstra.

Selv om svensker flest vil tilbringe ferien i Sverige, innebærer ikke dette nødvendigvis at de blir hjemme. Svenske campingplasser og andre rimelige overnattingssteder forventer rekordsommer.

Aktiv ferie

Mange har heller ingen planer om å sløve i skyggen, men har lagt opp til en aktiv ferie.

– Vi merker at mange nå er ute etter aktiviteter, sier Terpstra.

Bosse Svensson, som er leder ved Etour-instituttet ved Mittuniversitetet i Östersund, er enig.

– En viktig årsak til at mange reiser på ferie, er at de skal utføre en eller annen aktivitet eller aktivisere seg selv gjennom læring. Det kan handle om seiling eller skikjøring, men det kan også være roligere aktiviteter som yoga og kunstmaling, sier Svensson. (©NTB)

Personvernpolicy