Hit er det billig å reise nå

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<p Sterk krone gjør det deilig å være norsk i utlandet akkurat nå. Se hvor du får mest for pengene. </p

Den norske kronen svekket seg markert ifjor høst i takt med den bratte nedturen i oljeprisen.

Etter årsskiftet har oljeprisen stabilisert seg og kronen styrket seg kraftig. Og storbanken HSBC venter at kronen vil styrke seg gjennom de kommende 18 månedene.

Les mer her:
- Trolig verdens beste valuta

- Det har vært tildels store utslag i valutamarkedet det siste døgnet. Den norske kronen er en klar vinner som har styrket seg mot alle sentrale valutaer, skrev makroøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor i sin morgenrapport fredag.

...men enda billigere ifjor sommer

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning sier til DN.no at kronen har styrket seg mot de aller fleste valutaer siden nyttår, og at det er billig å være ferierende nordmann mange steder nå, sammenlignet med for eksempel i julen.

- Men kronen svekket seg kraftig ifjor høst. Det var enda billigere å være norsk turist i utlandet ifjor sommer enn det er idag, understreker han.

Blant valutaene som har svekket seg mest mot den norske kronen, er valutaene i en rekke øst-europeiske land.

Valutaene i Hviterussland, Russland, Polen og Ungarn har svekket seg mellom 20 og 27 prosent bare siden nyttår på grunn av uro i denne regionen. Men også sør-koreanske won og japanske yen har blitt mye mindre verdt mot kronen, ifølge Chen.

Dollar på nedtur

Å feriere i USA og andre land med valutaer tett knyttet til dollaren, som Mexico og land i Sør-Amerika, er gunstig nå, det også.

Fredag var en dollar verdt 6,3594 norske kroner.

Pundet var nede i 9,1873 kroner, mens euroen lå på 8,6393. Bare de siste ukene har det blitt mye billigere å shoppe i London og i andre europeiske storbyer.

I asiatiske land får du mye for pengene i utgangspunktet, og nå kan du leve godt for enda mindre penger i populære ferieland som Thailand, Singapore og Malaysia.

Og hvis du ikke orker å bevege deg lenger enn til Sverige, skal du vite at 100 svenske kroner kun kostet 78,2815 norske kroner før helgen.

Les også:
Valutasmarte sparetips

- Hvis du bestiller flyturen via Sverige, er det altså mye å spare, bemerker Olav Chen.

- Usikre tider - usikker valuta

Olav Chen tror på en fortsatt sterk krone, men er ikke like optimistisk som mange andre. Det er usikre tider og kronen anses som en perifer valuta, påpeker han.

- Jeg synes det har blitt litt vel mye snakk om at kronen er den beste valutaen. Valutaprognoser er veldig usikre, og kanskje spesielt i disse tider, sier Chen.

En rekke lands valutaer har svekket seg kraftig mot kronen siden nyttår:


Et utvalg vanlige reisemål for nordmenn

Prosentvis svekkelse

Australia (dollar)

- 10,70 %

Storbritannia (pund)

- 9,68 %

Danmark (krone)

- 11,17 %

Estland (kroon)

- 11,14 %

Euro-sonen

- 11,03 %

Japan (yen)

- 12,65 %

Latvia

- 11,04 %

Malaysia (ringgit)

- 13,71 %

USA (dollar)

- 8,57 %

Thailand (baht)

- 10,03 %

Mexico (peso)

- 14,10 %

Sverige (krone)

- 12,29 %

Litauen (lita)

- 11,55 %

Polen (zloty)

- 21,04 %

Personvernpolicy