- Kraftig økning av veggedyr

VEGGEDYR: Etter å ha vært nesten utryddet i et halvt århundre, er disse skadedyrene et økende problem. (Foto:  <span class="extiw">United States Department of Health and Human Services)</span>
VEGGEDYR: Etter å ha vært nesten utryddet i et halvt århundre, er disse skadedyrene et økende problem. (Foto: United States Department of Health and Human Services)

<pVeggedyr er et økende problem, også i Norge. Her er rådene for å unngå skadedyrene.</p

Mer om veggedyr

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform (Figur 1). Som voksen er det 4-5 mm langt og 3 mm bredt.

Veggedyrene er nattaktive, det gjør at det kan være vanskelig å oppdage at man har det til å begynne med. Det skal være stor infestasjon før man ser dyra om dagen.

Men det finnes visse sportegn, for eksempel ekskrementer som man kan se etter. Det blir laget svarte flekker, og veggdyr trives ofte i sengerammer og sånne ting. Hvis man ser mørke flekker langs sengebunnen eller andre steder der veggedyrene gjemmer seg kan det være tegn på veggedyr.

Kilde: Folkehelseinstituttet

De kommer frem om natten og suger menneskeblod, så trekker de seg tilbake til skjulestedet sitt om dagen. De etterlater seg ekskrementer og alt fra små bitt til store byller. Vi snakker om veggedyr, eller bed bugs som de heter på engelsk.

Veggedyr var nærmest utryddet i Norge i et halvt århundre, men nå tyder det på at skadedyrene igjen er på frammarsj.

Psykisk kan det være en påkjenning å tenke på at så fort man legger seg så kan de komme frem og suge blod av deg. Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyr forteller at vi i Norge ikke har gode nok data til å si noe eksakt om utviklingen, men at skadedyrbransjen rapporterer om en økning i antall bekjempelser av veggedyr.

- Fram til 40-50 tallet var veggedyr vanlig i Norge. Men fra 50-tallet fikk bestanden en knekk, og hovedgrunnen var at man fikk insektmidler, eller insekticider, som ble veldig effektive. Man så en nedgang fram til midten av 90-tallet. Etter det mener man at det har vært en økning.

- Hvis man kikker utenfor Norge har man data fra andre land der som tyder på en vesentlig økning. I London har det vært 25 prosent økning i antall veggedyrbekjempelser fra 2000 til 2006, mens i Australia har man sett en 45 gangers økning i løpet av syv år (1999-2006). I USA har det også en vært veldig stor økning, forklarer Rukke.

Resistens mot insektmidler

Det finnes ifølge Rukke to hovedforklaringer på hvorfor skadedyret igjen har fått fotfeste.

Det ene er en økning i reiseaktiviteten og at folk har flere overnattinger utenfor hjemmet:

- Folk reiser mer og er innom flere steder, selv om de ikke er på et sted lenge kan de få med seg veggedyr, sier han.

En annen viktig årsak, og kanskje hovedforklaringen på hvorfor veggedyrene igjen har blitt et problem, er at de har blitt resistente mot insektmidlene, altså at midlene ikke virker lengre på veggedyr, forklarer Rukke:

- Det var for eksempel en studie fra Danmark som viste at når man bruker insektmiddelet Permetrin, så klarer veggedyrene å overleve. Det er et stoff som også brukes i Norge. Den samme studien viste at Klorpyrifos, et annet middel som brukes mot veggedyr, var mye mer effektivt.

- Det som er verdt å merke seg er at Klorpyrifos, som har vært brukt mye i Norge, nå har blitt forbudt. Det går ut fordi EU har et biociddirektiv, som går blant annet på insektmidler, som sier at alle midler skal godkjennes. For at de skal godkjennes må stoffene rapporteres inn, det er ikke gjort med Klorpyrifos, sier Rukke.

Nytt middel

Lenge var veggedyr et ikke-tema, men på 80-90 tallet begynt de å dukke opp igjen, og de siste ti årene har det vært en kraftig økning å se. Skadedyrbekjemper Hans Sætrum i Oslo veggdyrkontroll AS, bekrefter at det er oppstått en viss form for resistens:

- Men snart kommer et nytt middel på markedet som er utviklet i England, og som har vist seg å være effektivt i tester.

- Under forutsetning av at det nye middelet virker så tror vi ikke at det skal bli noe problem at vi ikke lengre kan bruke Klorpyrifos, sier han til ABC Nyheter.

Oslo veggdyrkontroll er et av selskapene som har merket en kraftig økning i tilfeller av veggedyr.

- Vi har absolutt hatt en markant økning i tilfeller. Lenge var veggedyr et ikke-tema, men på 80-90 tallet begynt de å dukke opp igjen, og de siste ti årene har det vært en kraftig økning å se, spesielt på ungdomsherberger og andre rimelige overnattingssteder, sier Sætrum til ABC Nyheter.

Fra bitt til byller

Det er stor forskjell på hvordan man reagerer på veggedyr, forklarer Rukke.

- Noen reagerer ikke i det hele tatt, andre får noen små røde prikker som ikke nødvendigvis klør, men som kan klø og kan klø veldig. Det er også de som får blemmelignende byller, altså større hevelser. Det er ikke vanlig, men noen kan få det.

Det som er ille er at har man først fått veggedyr i huset er det vanskelig å bli kvitt dem. Det kan være vanskelig å skille bittene fra andre insektbitt, men veggedyrene biter kun på naken hud.

- Hvis du ligger i senga og for eksempel har på deg en pysjbukse, så kan de stikke langs kanten, ikke gjennom klærne. Så hvis du ser en rekke med stikk langs buksekanten, kan det dreie seg om veggedyr, forklarer Rukke.

Det er ikke påvist at veggedyr overfører smittsomme sykdommer, slik som for eksempel mygg kan overføre malariasmitte. Men man kan få sekundære infeksjoner dersom man klør seg, ved at bakterier fra fingrene kan bli klødd ned i bittet.

Mest av alt er veggedyr ubehagelige og veldig vanskelige å bli kvitt:

- Det som er ille er at har man først fått veggedyr i huset er det vanskelig å bli kvitt dem. Veggedyr spres lett fra rom til rom slik at en bolig kan få veggedyr i alle rom der folk sover, sier Rukke.

Veggedyr kan også klare seg lenge uten mat, opptil et helt år, så hvis de sitter godt gjemt kan de være borte i lange perioder, og bli aktive igjen etter at man tror man har blitt kvitt problemet, forklarer Rukke videre.

- Psykisk kan det være en påkjenning å tenke på at så fort man legger seg så kan de komme frem og suge blod av deg, sier han til ABC Nyheter.

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge veggedyr:

* Er man ute og reiser, vær oppmerksom. Ta en kikk under senga på rammen eller sengeplater, for å se om det er sorte flekker. Er det det, kan det være veggedyr.

* Det som hotellnæringen kan gjøre er å lære opp dem som rer opp senger til å se etter veggedyr. Det er veldig viktig å få tatt tak i veggedyrinfestasjoner tidlig, slik at man unngår at det blir en veletablert koloni. I starten er det lettere å få bekjempet dem enn om det er en stor og veletablert koloni av veggedyr.

* Veggedyr kan også bringes videre med bagasjen. Har man en hardplastkoffert bør man ha den lukket når den står på rommet, sånn at veggedyrene ikke kommer inn i den.

* Det er bedre med hardplast enn ryggsekk, fordi slike kofferter har færre steder dyrene kan stikke seg bort i.

* Når man skal pakke kofferten før hjemreisen kan man gjerne riste tøyet sitt. Eggene limes godt fast, så det er vanskelig å riste ut dem, men voksne og nymfer (barn) kan man bli kvitt på denne måten.

* Også når man kommer hjem kan man riste bagasjen før man tar den med inn i huset, og legger man den i en dypfryser i et par døgn tar man knekken på eventuelle dyr.

* Hvis du er på hotell og får en rad med stikk langs bukselinningen, bør du være forsiktig med bagasjen før du tar med inn i huset.

* Varmebehandling ved høye temperaturer har samme effekt som frysing. Legger man bagasjen i en badstue, i over 45 grader i noen timer, vil veggedyra dø.

* Man bør også være oppmerksom på ting som man drar med seg inn i huset, gamle møbler fra loppemarked for eksempel, ta en titt på dem først for å forsikre om at de er frie for veggedyr.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus