Slik skal Dubai erobre verden

Slik skal Dubai erobre verden
Slik skal Dubai erobre verden

Palmeøyer, kopi av Lyon og verdens største fornøyelsespark. Dubais planer om å bli verdens viktigste by kjenner ingen begrensning.

(ABC Nyheter/Dubai) Det blir beskrevet som verdens største byggeplass og som et Las Vegas på steroider. Noen hevder sågar at så mange som 80 prosent av verdens heisekraner er i aktivitet her for øyeblikket.

Selv om påstanden må tas med en god porsjon salt, er det i hvert fall én ting som synes klart: Dubai har på rekordtid tatt steget fra å være en relativt ubetydelig prikk på verdenskartet til å bli en internasjonal metropol med det ene utviklingsprosjektet mer imponerende enn det andre.

Befolkningen, som nå teller en og en halv million, øker med hele 25.000 i måneden. Og med 6.5 millioner turister i 2006 er det lenge siden byen gikk forbi Kairo som turistmål.

At Kairo har de originale pyramidene ser ikke ut til å bekymre Dubais hersker, Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum nevneverdig. For Dubai har falske pyramider, må vite. I tillegg til verdens høyeste bygning, alpinbakke med ekte snø og øyer formet som en palme.

Men det stopper ikke der.

Allerede før det står ferdig er Burj Dubai verdens høyeste bygning. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Allerede før det står ferdig er Burj Dubai verdens høyeste bygning. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Planene for hvordan Dubai skal nå målet om fem millioner innbyggere og 15 millioner turister innen 2010 er som hentet ut av skuffen med påskriften 'størst, best og mest imponerende'.

Her er noen av planene:

Lyon-Dubai City Et arabisk ordtak sier at om ikke fjellet kan komme til Muhammed, må Muhammed komme til fjellet. Her er et eksempel på at fjellet faktisk kan komme til Muhammed. For hvorfor reise til Frankrike for å oppleve byen Lyon, når man liksågodt kan bygge den franske byen midt i ørkenen?

For tiden jobber entreprenørene med å finne en perfekt tomt til det enorme byggeprosjektet som vil tilby mellom 3 og 4 kvadratkilometer med Lyon for den frankofile.

Den arabiske tvillingbyen skal inneholde kopier av flere av Lyons museer og butikker. Byen skal også tilby et klima som minner om det franske gjennom det som vel bare kan karakteriseres som vitenskap av beste hokuspokus-merke.

The Pad The Pad var tidligere kjent som 'iPad' - som vi har omtalt tidligere. Og som navnet indikerer er denne bygningen laget som en modell av Macs berømte iPod. Prosjektet markedsføres som den mest teknologiske avanserte bygningen i verden. Verdens største beboelige iPod skal stå ferdig til desember 2009.

Dubailand Det er vanskelig å ta inn over seg de ufattelige dimensjonene på Dubailand, et prosjekt som vil få det berømte Disneyland til å fortone seg som en middels stor bakgård. Blant de mange attraksjonene finnes et romsenter, dyrehager, dinosaursenter, skisenteret Snow World, og det som skal bli verdens største fornøyelsespark. Prislappen på «Dubailand» er rundt 166 milliarder kroner.

Dubai Sports City Denne bydelen på 7.5 km² er en del av Dubailand og satser stort på å bli alle sportsfantasters våte drøm. Området vil inneholde leiligheter, villaer og flere hotell og ha tilrettelagt for aktiviteter som for eksempel cricket, golf, rugby, fotball, tennis, håndball og volleyball. Juvelen i kronen er et gigantisk stadion med plass til 60.000 publikummere.

Dubai ønsker å bygge en dinosaurpark i den nye bydelen City of Arabia. Parken skal etter planen åpne i 2010.Dubai ønsker å bygge en dinosaurpark i den nye bydelen City of Arabia. Parken skal etter planen åpne i 2010.

City of Arabia Den arabiskinspirerte bydelen City of Arabia vil være selve boligdelen og handelssenteret i det gigantiske Dubailandprosjektet. Dette blir et område dominert av enorme skyskrapere, det kolossale kjøpesenteret Mall of Arabia, en kunstig anlagt elv samt den tidligere omtalte dinosaurparken Restless Planet. Hele prosjektet fullføres etappevis og skal etter planen stå ferdig i løpet av 2009.

Bawadi Dubai Også kalt hotellbyen. Opprinnelig var planen å åpne 31 hotell i ett og samme område. Nå har imidlertid antallet økt til 51 hotell, og en total på 60.000 rom, noe som overgår Las Vegas.

Hydropolis Hydropolis heter det luksuriøse undervannshotellet som mest av alt ligner på en krysning mellom oksygenbobler og en manet, og som vil inneholde 220 boblelignende suiter, undersjøiske hager, førsteklasses restauranter, konsertsal, ballrom og en kunstig strand der gjester kan snorkle over rommene sine.

Det har imidlertid vært stadige forsinkelser for dette prosjektet. Nå regner planleggerne av Hydropolis at det spesielle hotellkomplekset vil stå klart til 2009. Om de ikke har tatt seg vannet over hodet, da.

Business Bay En stripe på 9.2 kilometer langs en kunstig innsjø og flere kanaler skal fylles med over 230 bygninger og skyskrapere. Noen av bygningene står allerede ferdig. Resten er planlagt ferdigstilt i løpet av 2010.

Dubai Snowdome Hvorfor stoppe med en alpinbakke innendørs når man kan lage en hel globe full av vinteraktiviteter? Snødomen er planlagt åpnet senere i år, og vil ha full klimakontroll og inneholde det beste fra den alpine verden fordelt på 130.000 kvadratmeter for å behage den kresne vinterturist.

Hotell Apeiron reise seg fra vannet 300 meter utenfor kysten av Dubai. Hotellet skal bli 185 meter høyt og inneholde 350 luksusleiligheter.Hotell Apeiron reise seg fra vannet 300 meter utenfor kysten av Dubai. Hotellet skal bli 185 meter høyt og inneholde 350 luksusleiligheter.

Syvstjerners havhotell Apeiron, er navnet på luksushotellet som planlegges 300 meter utenfor kysten av Dubai. Det skal kunne skilte med hele syv stjerner samt det aller ypperste som design og moderne teknologi har å by på.

350 luksusleiligheter, kinoer, kjøpesenter, kunstgallerier, spa, konferansefasiliteter og en undersjøisk restaurant med utsikt direkte ut i sjøen skal fordeles på hotellets 200.000 kvadratmeter.

En egen hotellagune og flere strender er også planlagt i tilknytning til hotellet. Og for å toppe det hele ser arkitektene for seg at de øverste to etasjene skal huse en temperert sommerfugljungel med tropiske arter.

The World Verdensprosjektet til Dubai har allerede fått mye oppmerksomhet både fra norsk og internasjonal presse. Øygruppen The World består av flere kunstige øyer av sand formet som jordens land og kontinenter. De første trinnene av prosjektet er allerede ferdig. Det som gjenstår er å få solgt alle verdens øyer for deretter å få dem bebygget.

The Palm Islands Akkurat som The World-prosjektet, er emiratenes palmeøyer kunstig anlagte øyer av sand, formet slik at de fra luften ser ut som en palme. Tre palmeøyer skal etter planen stå ferdig innen 2015. To av dem står mer eller mindre ferdig allerede, Palm Jumeirah og Palm Jebel Ali, mens den tredje, Palm Deira fortsatt er på prosjektstadiet. Palmeøyene skal etter hvert huse millioner av mennesker, og fylles med hoteller, kjøpesentre og attraksjoner verden knapt har sett maken til.

Burj Dubai Hva er vel vitsen med en øygruppe formet som verden, eller øyer som ser ut som palmer om man ikke kan se dem fra luften? Allerede lenge før den har nådd sin endelige høyde, har denne vanvittige skyskraperen blitt verdens høyeste bygning.

Infinity Tower Denne planlagte skyskraperen vil bli den høyeste i verden som roterer rundt seg selv, akkurat som Turning Torso i Malmø. En del av konstruksjonen til Infinity Tower kollapset i 2006 og har gjort framtiden til tårnet uviss. Planen var at skyskraperen skulle stå ferdig i 2009. Nå er hele prosjektet innstilt på ubestemt tid.

Dubai World Central International Airport Den enormt store og travle Dubai International Airport var tydeligvis ikke stor nok. For tiden bygges den enda større og enda mer spektakulære flyplassen Dubai World Central International Airport, som vil bli den fjerde største flyplassen i verden når den etter planen står ferdig i 2017.

Pentominium Denne bygningen vil ikke sette noen verdensrekorder, den kommer bare til å bli veldig veldig høy, trolig det nest høyeste leilighetskomplekset i verden når den står ferdig i 2011. Navnet Pentominium er et konstruert ord, som tar utgangspunkt i de engelske ordene penthouse (toppleilighet) og condominium (leilighet).

Trump International Hotel & Tower, Dubai Det er kanskje ikke så overraskende at eiendomskongen Donald Trump også er tiltrukket av Dubai. Han går for tiden svanger med enorme utbyggingsplaner på palmeøya Palm Jumeirah. Det gjør forøvrig også hans ekshustru, Ivana Trump.

1,6 kilometer lang og over 200 meter høy. Verdens lengste buebro vil ruve i landskapet.1,6 kilometer lang og over 200 meter høy. Verdens lengste buebro vil ruve i landskapet.

Verdens lengste buebro Det er dimensjonene på dette enorme broprosjektet som starter nå i mars. Når broen etter planen står ferdig i 2012 skal den ha 12 felt og kunne håndtere 2000 biler i timen i hver retning. I midten er det satt av plass til Dubais metro. Prisen på herligheten er 817 millioner dollar.

Dubai Metro Det er på høy tid at det satses på offentlig transport i emiratenes ørkenmetropol. Ettersom Dubai består av flekker med bebyggelse, er folk fullstendig avhengig av bil eller drosje for å bevege seg rundt i byen. Til neste år åpner imidlertid første del av Dubais lenge etterlengtede metro. Dubais metro vil bli det lengste førerløse metrosystemet i verden, og den første delen som åpner vil være 35 kilometer lang. Tilsammen vil banen utgjøre 75 kilometer med skinnegang når metroen står helt ferdig i 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Siste nytt
14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus