Verdens verste hoteller

<p>Det er ikke bare legendariske Fawlty Towers som skremmer vekk gjestene. Her er Tripadvisors møkkaliste.</p>
Det er ikke bare legendariske Fawlty Towers som skremmer vekk gjestene. Her er Tripadvisors møkkaliste.

Rotter og insekter, blod og urin. Her er hotellgjestenes skrekkliste.

Mugg, møkk, blod og rotter. Dette er fristelser du risikerer å møte som intetanende hotellgjest på et nytt sted. Ikke alltid greit å skjønne dersom turforberedelsene ikke går lenger enn til å studere hotellenes glossy nettsider.

Men noen feller er det mulig å unngå. Nettjenesten TripAdvisor lar brukere fra hele verden fortelle sine erfaringer fra steder de har bodd, og de har nå kåret de skitneste hotellene. Det er neppe med særlig stor glede en hotelleier ser sin eiendom havne på 2008 Dirtiest Hotels-listen, men en sjekk her kan absolutt være til nytte for deg som jakter på bosted til ferieturen.

Adresseliste: Dette bør du styre unna i Stockholm, København og Oslo

Skrekkhistorier
Det skal litt til for at et hotell skal havne på disse listene. Mellom 20 og 600 brukervurderinger ligger til grunn for at de 20 hotellene på årets liste har fått den tvilsomme æren, og stemningen er for de fleste hotellenes vedkommende ganske entydig.

Slik beskriver gjester på disse hotellene hvordan det står til:

· Det var da vi kom inn på badet at vi bestemte oss for å reise igjen, på grunn av et møkkete toalett og et par skitne dametruser som hang på veggen.
· Ved ankomst fant vi forskjellige små insekter i rommet, og malingen flasset av veggene på badet og soverommet.
· ... blodflekkete lakener, møkk, skrekkelig stab. Vårt rom så ikke ut til å ha blitt rengjort på omkring 18 år.
· ... det lille, ekle badet komplett med tørket urin!
· ... det som kom ut av kranene så ut og luktet som om det kom fra toalettet.
· Hotellet er en plage for alle fem sanser ...
· ... sengeteppet og gulvteppet så ut som om de hadde vært i rommet siden etter 2. verdenskrig!
· Klokken 03:30 på morgenen våknet mannen min med en rotte sittende på armen. Han trodde kanskje han hadde innbilt seg hendelsen, og la seg til å sove igjen. 30 minutter senere våknet han igjen av at en rotte oppholdt seg mellom oss, som om den hørte til der ...

Her finner du omtalene fra «skitnest i test - USA», Hotel Carter , og her finner du omtalen fra den tilsvarende tvilsomme «vinneren» i den britiske delen av kåringen, Nanford Guest House.

Listene til høyre viser nettbrukernes rangeringer av de ti skitneste hotellene i USA og de ti skitneste i Storbritannia.

(Vær oppmerksom på falske anmeldelser - skrevet av hotellets egne folk ...)

Det er ikke bare britiske og amerikanske hoteller som sliter med standardsvakheter. Sjekk for eksempel denne rapporten om standarden i fransk hotellbransje.

Du kan klage
Manglende renhold kan være klagegrunn. Opplever du at hotellrommet ikke er rent, bør du henvende deg til resepsjonen umiddelbart. De vil gjerne tilby deg et annet rom. Om det fortsatt ikke er tilfredsstillende, kan du også be om å få pengene tilbake, slik mange av brukerne hos Tripadvisor også forteller de har gjort. Men merk at regler og praksis på dette området kan variere stort fra hotell til hotell, og fra land til land.

Reiser du på pakkereise med norsk arrangør, kan du imidlertid forholde deg til et norsk regelverk.

- Reklamasjonsnemnda for pakkereiser får mange klager knyttet til renhold på hotell i utlandet. Enkelte klager bygger på manglende kjennskap til alternative renholdsrutiner, men en del av klagene er også berettighet, forteller reisebransjedirektør i HSH, Rolf Forsdahl, til DinSide.

Du kan altså klage på pakkereisen, for eksempel om du er misfornøyd med renholdet på hotellet.

Slik klager du på pakkereisen

Er'e så nøye?
Forretningsreisendes største hat-faktor ved hotellopphold, er skitne hotellrom. Blant 500 spurte reisende kom det frem at et skittent hotellbad er rangert som mer plagsomt enn dårlige senger og plagsom lukt. Det viser resultatene av undersøkelsen «American Express Business Travel's Loves and Hates Survey» fra 2007. Men er møkka farlig? Svaret er i alle fall et delvis ja.

En farlig kilde til sykdom ble først gang beskrevet i forbindelse med hotellopphold. Legionella - som gir en alvorlig form for lungebetennelse - kan smitte for eksempel via dusjanlegg og boblebad. Bakterien som forårsaker sykdommen trives i lunkent, stillestående vann, og smitter via vanndamp. Flere utbrudd på for eksempel cruiseskip er rapportert, skriver Helsetilsynet på sine nettsider.

Dårlige rutiner i forbindelse med hotellenes vannanlegg og luftkjølingsanlegg, kan altså gjøre deg syk.

En undersøkelse fra kontorer i Oslo, viser at dårlig renhold sannsynligvis fører til luftveis- og hudplager hos de ansatte. Det er dermed ikke helt usannsynlig at opphold på skitne hotellrom også kan føre til plager.

Personvernpolicy