Heathrow sperrer for Londons ambisjoner

Heathrow sperrer for Londons ambisjoner
Heathrow sperrer for Londons ambisjoner

London vil gjerne overta New Yorks posisjon som verdens ledende by, men hovedstadens hovedflyplass Heathrow fungerer som brems.

London vil gjerne overta New Yorks posisjon som verdens ledende by, men forretningsfolk og turister er skeptiske. Den viktigste årsaken til skepsisen heter Heathrow. Den britiske hovedstadens hovedflyplass har utviklet seg til et sant og gigantisk mareritt. Endeløse køer, omstendelige sikkerhetskontroller og elendig service gjør at mange kvier seg for å ta turen til London.

Borgermester Ken Livingstone stempler flyplassen som en skam for byen og en trussel mot finansstrøket City of Londons ambisjoner. Han krever at det ryddes opp, om ikke straks så i alle fall i god tid før 2012, da London skal være vert for de olympiske sommerlekene.

Problemer

Sjefen for det britiske flyselskapet British Airways Willie Walsh er enig.
- Problemene er nå så store at det langt overstiger hva de reisende med rimelighet kan forventes å finne seg i, sier Walsh ifølge den britiske rikskringkastingen BBC.

I London-avisen The Guardian forteller spaltisten Lionel Shriver om skrekkopplevelser på Heathrow og stiller spørsmålet:

- Hvor avskyelig skal det måtte bli å reise med fly, før vi finnet ut at det ikke er verdt risikoen?

Det fins nemlig alternativer til Heathrow, og de heter ikke bare Gatwick og Stansted - flyplasser som ligger lenger fra Londons sentrum, men som også fungerer bedre. Enkelte tilreisende fra utlandet vurderer seriøst å fly til Paris, og ta høyhastighetstoget derfra.

Byråkrati

En talskvinne for British Airports Authority, det børsnoterte selskapet som driver britiske flyplasser, forsvarer seg med at utbyggingen er blitt forsinket av byråkrati. Hun viser til at det tok 20 år å få ferdigbehandlet planene for Heathrows nettopp ferdigstilte terminal 5.

Statssekretær Kitty Ussher, som har ansvar for bank- og finansspørsmål, er enig.

- Vi kan ikke ha det slik at forretningsfolk fra New York eller Dubai dropper å reise til London for å slippe å måtte passere Heathrow, sier hun til avisen Financial Times.

Ken Livingstone anklager British Airports Authority for å sette kortsynt kremmergriskhet foran strategisk tekning og servicevilje. Dagens Heathrow ligner mer på et forvokst og overfylt kjøpesenter enn på en flyplass, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy