Portugals ukjente perle

Portugals ukjente perle
Portugals ukjente perle

Er du interessert i vin og har lyst til å oppleve en annerledes ferie? Da kan Aveiro i Nord-Portugal være noe for deg. Her kan du besøke lokale vinbodegaer, bade, rafte, fiske, dykke og låne gratis sy

På hattemuseet kan man følge hele produksjonen av hatter. Foto: Kaare Skevik jr.På hattemuseet kan man følge hele produksjonen av hatter. Foto: Kaare Skevik jr.

Tre kvarters kjøring sør for Porto - eller to timer nord for Lisboa - ligger vindistriktet Aveiro og hovedstaden med samme navn. Et område som er ukjent for de fleste nordmenn og som lokalt bare kalles Rota da Luz.

Her finner man Portugals tredje største vindistrikt. Årlig produseres seks millioner flasker vin. Vinproduksjonen er en av de viktigste næringsveiene i distriktet og flere tusen innbyggere jobber innenfor vinproduksjon.

Området er svært fruktbart med frodig vegetasjon og godt jordsmonn. Klimaet er behagelig med temperaturer som en god norsk sommer. Aveiro ligger nært Atlanterhavet og det gjør at jorden får tilført nok fuktighet, noe som gir gode forhold for dyrking av vindruer.

Vinbøndene her er kjent for å ha avlet fram egne drueslag som gir den lokale vinen et spesielt preg og blant druene som brukes i den lokale vin- og brandyproduksjonen er Arinto, Bical, Sercial, Bastardo og Chardonnay.

Druene høstes i oktober og den første vinen lanseres så i midten av juni med en storslagen utefest ved distriktets vinmuseum ”Museu do vinho Bairrada” for å feire årets produksjon.

Museet er Portugals største museum og her finnes en av verdens største samlinger av vinopptrekkere. Men dette er også ett topp moderne museum med audiovisuelle hjelpemidler og egen forelesningssal.

Vinmuseet jobber for øvrig tett sammen med den lokale vinskolen hvor man utdanner vinteknikere (ønologer).

Vinkjelleren i Aliança inneholder flere tusen vinflasker.Vinkjelleren i Aliança inneholder flere tusen vinflasker.

Vintradisjonen i Aveiro er gammel og viner herfra har i årenes løp vunnet flere internasjonale priser med både gullmedaljer, sølvmedaljer og andre utmerkelser. En av de mest velrenommerte bodegaene i Aveiro er Aliança som står for to millioner flasker vin av distriktets årlige produksjon.

Et besøk til denne bodegaen er absolutt å anbefale og da kan du både få omvisning i den enorme vinkjelleren, samt spise frokost, lunch eller middag og kanskje prøvesmake bodegaens viner.

Den musserende vinen ”Aliança Particular” var svært velsmakende og med en svært så hyggelig pris- nemlig 10 Euro (Ca. 82 NOK).

En smaksprøve av bodegaens 40-årige brandy ” ”Aliança XO” avslørte en behagelig rund og fyldig smak med en svak antydning av eik. Prisen for en halv liter er 40 Euro (Ca. 327 NOK).

Men Aveiro har mye annet enn å by på enn bare vin. For distriktet har et omfattende kjøkken og for fiskeelskere er dette er eldorado. Daglig hentes fersk fisk fra de fiskerike bankene en mils kjøring vest for hovedstaden.

Når det gjelder kjøtt er det særlig lam og helstekt gjøgris som utmerker seg.For rundt 20 Euro (Ca. 164 NOK) per person får man en bedre middag med vin på de fleste av restaurantene.

Aveiro er en svært pittoresk by med en unik arkitektur og med lange døsige kanaler hvor fargesprakende gondoler er et vakkert innslag i bybildet. Og ønsker du en romantantisk gondolferd er det mulig for 10 Euro (Ca. 80 NOK).

I distriktet bor det 74.000 innbyggere, mens byen Aveiro har 60.000 innbyggere. Det kryr av bra hoteller i både området og i selve byen og prisene per døgn i dobbeltrom ligger fra 40 Euro (Ca. 327 NOK) til suiter for rundt 160 Euro (Ca. 1308 NOK) per døgn.

De fleste av hotellene er topp moderne og holder en høy standard og mange av hotellene tilbyr helsestudio, badstue og spa og eget svømmebasseng.

Og lurer du på noe, er det bare å spørre. Innbyggerne er gjestefrie og vennlige og mange snakker bra engelsk og så er de svært serviceinnstilte.

I byen Aveiro er det et yrende kvelds- og natteliv og her finnes det både bluesklubber, rockeklubber, klubber som har spesialisert seg på ska og reggae samt portugisisk og spansk musikk.

Og hvis du har lyst til å sykle rundt i byen stiller kommunen gratis sykler til rådighet.

Byen har eget universitet og har også mange flotte butikker og kjøpesentre for de som ønsker litt shopping. Prisnivået ligger cirka 20 prosent under norske priser.

I tillegg til vinmuseet har regionen også mange andre spennende museer, blant annet et jernbanemuseum og et eget hattemuseum som er verd et besøk.

På hattemuseet finnes hodeplagg i alle størrelser, farger og fasonger. Foto: Kaare Skevik jr.På hattemuseet finnes hodeplagg i alle størrelser, farger og fasonger. Foto: Kaare Skevik jr.

Hattemuseet Museo da Chaperalia ble åpnet i 2005 og ligger i lokalene til Portugals største hattefabrikk som ble flyttet for noen år siden. Her kan man følge hele produksjonen av hatter, fra ullen kommer inn til hattene er ferdig produserte. Man får også kjøpe hatter i museets egen butikk.

Og om du verken er interessert i vin, shopping eller lokale museer, er det annet å fylle dagene med.

Området er omkranset av fjell og her er det flere elver hvor man kan prøve rafting. Og om det ikke frister kan kanskje fjellvandring i den flotte fjellheimen friste. Ønsker du heller å prøve fiskelykken er det svært fine forhold i elvene, både for fluefiske og vanlig stangfiske.

Vil du heller bade eller leie seilbåt eller seilbrett, ligger strendene på rekke og rad en mils vei vest for byen Aveiro. Noen av strendene har mye vind og er svært egnet for windsurfing. Eller du kan leie deg en solseng og nyte brisen fra Atlanterhavet og ta en avkjølende dukkert og bare roe ned.

Et annet alternativ er å leie en bil og kjøre rundt i distriktet og bli kjent med de lokale forholdene. Myndighetene i Aveiro satser nå sterkt på turisme og lokale turistkontorer med engelskspråklige ansatte finnes flere steder i regionen og her får du hjelp til det meste.

Prisen på leiebiler varierer noe, men ligger mellom 40 Euro (Ca. 327 NOK) i døgnet til 70 Euro (Ca. 572 NOK). Ukesleie er noe rimeligere.

Den mest behagelige sesongen er fra mai til oktober og da ligger temperaturene på mellom 20 og 30 grader, mens i regntiden og på vinteren fra oktober til mai, ligger temperaturene på rundt 10 til 15 grader.

Om du ønsker å bestille hotell selv via Internett finner du en oversikt over flere av hotellene på turistmyndighetenes egen hjemmeside.

Personvernpolicy