Trafikken er vår største feriefare

Trafikken er vår største feriefare
Trafikken er vår største feriefare

Trafikkulykker rammer årlig tusenvis av nordmenn på reise i utlandet. I høysesongen skjer det minst en alvorlig ulykke ukentlig.

Illustrasjonsfoto:
Trafikken dreper en million i året i Thailand. Bildet er fra hovedstaden Bangkoks sentrum. (Foto: Flickr.com)

Hvert år er rundt 2000 norske biler involvert i trafikkulykker i utlandet. I tillegg leier tusenvis av nordmenn biler, motorsykler og mopeder mens de er på ferie.

- Trafikkulykker rammer mange nordmenn på ferie. I høysesongen får vi innmeldt en alvorlig trafikkulykke i uka, sier informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland til ABC Nyheter.

- Ikke tenkt norsk

Vennesland råder nordmenn på ferie til å være veldig defensive i trafikken, både når man går og kjører:

- Man må ikke tenke norsk. Vi er vant til at bilene stopper ved grønt lys for fotgjengere, men det er ikke samme tilstander i utlandet. Da må man se seg om og opptre svært defensivt. Det var nylig et eksempel med en jente som ble meid ned da hun krysset et fotgjengerfelt på grønn mann, sier hun.

Advarer om Kypros

Kypros, som besøkes av 50.000 nordmenn i året, er trafikkmessig ett av de farligste reisemålene, mener Europeiske Forsikring.

Ulykkesstatistikken på Kypros er høy i forhold til folketall. Det er 750.000 kyprioter på øya, mens den årlig besøkes av to millioner turister. I løpet av 2005 og 2006 omkom 188 mennesker i trafikken på Kypros.

Det har sammenheng med den helt spesielle situasjonen der, forklarer Vennesland:

- Trafikkulturen der nede er langt fra som i Norge - det er aggressivt, det tutes og man vil gjerne være først. De bryter mange trafikkregler, for eksempel så er det ikke alle som stopper ved stoppskilt.

- Heldigvis er det få nordmenn som leier bil på Kypros, på grunn av venstrekjøring. Vi har vært ute og sagt at man må være varsom med venstrekjøring, sier hun.

Uformelle kjøreregler

Også i Asia er trafikken langt farligere enn her hjemme. Europeiske har gått så langt som å fraråde folk å leie bil eller motorsykkel i Thailand, men advarer også mot det samme i Laos, Kambodsja og Vietnam.

- Der er det også venstrekjøring, de kommer i 4-5 rekker i høy fart, og det er ofte ikke merkede kjørebaner. For oss nordboere fremstår trafikksituasjonene i disse landene ofte som et totalt kaos, sier Vennesland.

I tillegg er det uformelle kjøreregler som man som turist ikke er oppmerksom på:

- For eksempel så kommer den største først, så hvis det kommer et stort kjøretøy skal du vike, selv om du ikke har vikeplikt.

I Thailand skades en million i trafikken årlig, og det er mellom 4-5 ganger flere trafikkdrepte per 100.000 innbyggere i Thailand enn Norge. Motorsykkel ligger på topp når det gjelder dødsulykker, opplyser Vennesland.

Tidligere denne uken mistet to norske offiserer livet da de krysset et fotgjengerfelt i Tadsjikistan.

Les også:

Maten ødelegger flest ferier

Personvernpolicy