Dette mener de egentlig om Norge

Dette mener de egentlig om Norge
Dette mener de egentlig om Norge

Internasjonal presse både slakter og hyller Norge. Her er noen av de beste sitatene.

Kjedelige fjorder
Stygg hovedstad. Se hva utenlandske medier skriver om Norge. Saken er levert av DinSide.no. Foto: Scanpix.

For kort tid tilbake fikk Norge stor oppmerksomhet i internasjonal presse, da vi ble kåret kåret til verdens fredeligste land av The Economist. Og godordene om Norge stopper ikke der: Lonely Planet beskriver Norge som et vakkert land med røff, dramatisk natur.

Hva kan du om Norge

Australske Channel Nine går langt på vei om å støtte opp under FNs kåring der Norge viste seg å være verdens beste land å bo i. Mye godt er blitt skrevet om landet med de vakre fjordene, men det er ikke bare ros alt som blir skrevet om Norge.

Her er noen av dem som ikke synes Norge var SÅ stas:

- Arkitektonisk misfoster

Det store amerikanske magasinet Forbes har en egen luksus-reiseguide på nettet, ForbesTraveller. Nettstedet har mye godt å si om Oslos museer og nattliv, men har ikke like mange godord på lur når de skriver om Aker Brygge:
- Aker Brygge (...) er overpriset, overvurdert, utvilsomt unorsk, og et arkitektonisk misfoster sammenliknet med Rådhuset som ligger i nærheten, skriver ForbesTraveller.

Men utlendingene kan ikke ha sett dette?

Om denne kritikken av landets hovedstad ikke er nok, må du høre hva en bloggende økonomiprofessorer på besøk i Norge har å si om landet.

- Hvordan kan et så rikt og velorganisert land ha en så stygg hovedstad? Bare vannet og det grønne som omringer byen er pent. Og hvorfor er så mange folk så stygt kledd?, skriver professor Tyler Cowen i den populære bloggen Marginal Revolution.

Heller ikke Norges verdensarv-attraksjon er professoren imponert over.

- Fjordene kjedet meg. (...) Jeg skulle ønske jeg hadde tatt med en iPod full av heavy metal på båten (Hurtigruten, red.anm.), skriver Cowen.

Den britiske storavisen The Times har skrevet en artikkel som heller ikke setter norske fjorder i et godt lys. Der har de intervjuet dansken Bo Nylandsted Larsen, prosjektleder for et Baltisk cruiseskip, og han er lite imponert over Norges naturstolthet.

- La oss være ærlige, når du har sett én fjord, har du sett dem alle, sier han til avisen.

Misunnelig på nordmenn

Ikke alle er like negative til landet med fjordene. Condé Nast Traveler er muligens verdens mest anerkjente reisemagasin, og de simpelthen elsker Norge! I en ny artikkel roser journalist Mark Schatzker Norge og Oslo opp i skyene.

Alt fra det nye operahuset, til Oslos oppvarmede fortauer fascinerer den drevne reisejournalisten. Han skryter av nordmenns perfekte engelsk, og industriarbeidere som ser ut som modeller.

Hvor blir det mest sol i sommer

- Jo mer jeg tenker på nordmenn og fjordene deres, deres Operahus, og husene, restaurantene og utkikkspunkt, jo mer misunnelig ble jeg på hver og en av dem, skriver Schatzker.

Ikke så dyrt likevel

En kommer ikke utenom at utenlandsk media ofte nevner prisnivået i Norge i sine reisereportasjer. Det hjelper ikke at publikasjoner som The Economist kårer Norge til verdens dyreste land to år på rad. Et debattinnlegg i avisen The New York Sun beskriver Norge som et land der prisene og skattene er så høye at selv toppledere må ta med seg innpakket niste hjemmefra for å spise lunsj på jobben.

Likevel er det noen som går mot strømmen og finner ut at det går an å reise billig her til lands. En av disse er britiske The Guardians reisejournalist, Benji Lanyado. Han gjør narr av The Economists kåring, og sier at det går fint an å feriere billig i Norge. Les artikkelen hans her.

Gridskipper, en prisbelønt urban reiseguide, har også skrevet mye om hvordan du kan få en billig ferie i Oslo. Det samme nettstedet nominerte forøvrig Oslo til en av verdens mest sexy byer i 2005.

Denne saken ble laget av DinSide.no.

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Personvernpolicy