Norge hylles i anerkjent reisemagasin

Norge hylles i anerkjent reisemagasin
Norge hylles i anerkjent reisemagasin

På det anerkjente reisemagasinet Conde Nast sine nettsider er det lagt ut en tårevåt hyllest til Norge. Journalisten Mark Schatzker har spist brunost hos dronning Sonja, vært på spa og latt seg forun

FOTO:
Foto til venstre og på forsiden er av Sognefjorden og hentet fra Wikipedia.

Hva får du når det mest venstrevridde landet i Europa tilfeldigvis finner gull, spør journalisten Mark Schatzker i en artikkel som kommer i reisemagasinet Conde Nast i juni, men allerede er publisert på magasinets nettsider. Jo, du får et land med et hjerte av gull og en matchende bankkonto.

Verdt millioner i reklame

Schatzker skriver beundrende om oppvarmede fortau, den nye operaen og veltrente, flotte mennesker med «umulig høye kinnben». Conde Nast er kanskje verdens mest anerkjente reisemagasiner og en dybdereportasje som dette er verdt flerfoldige millioner kroner i reklame.

Mark Schatzker var i Norge sammen med sin kone i fjor sommer og møtte blant annet Dronning Sonja for å lære litt om det å være norsk. Han er svært fascinert av at et land har så mye penger at man tar seg råd til å bygge en bru til milliarder av kroner ut til en øy med bare 70 innbyggere. Veiprosjekter er i det hele tatt nevnt flere ganger og sammen med den nye operaen ser det ut til at han tar dette som tegn på et samfunn i overflod. Men han er likeledes overrasket over nordmenns forhold til rikdom, og at det å ha penger nesten er sett på som noe kritikkverdig.

Jantelov og brunost

Mark Schatzker møtte Dronning Sonja på kongefamiliens feriested ved Tjøme, og ble servert kaffe, moreller og brunost. Dronningen forklarer at for å forstå nordmenns karakter må man forstå begrepene «nøysom» og «Janteloven». Hun forklarer at lange, kalde vintre har lært nasjonen å spare nøysomt til fremtiden, noe Schatzker knytter til oljefondet og fremtidige pensjoner. Men dronningen sier også at misunnelse og jantelov er noe som gjør at nordmenn holder beina på jorda.
- Misunnelse er en sterk kraft, sier hun til Schatzker.

Eventyrland

FOTO: Nina Aldin Thune - via WikipediaFOTO: Nina Aldin Thune - via Wikipedia

Mark Schatzkers artikkel gjennomgår Norges historie i korte trekk og beskriver et land som har funnet gullgryta ved regnbuens ende, men ikke sløst bort pengene på unødvendige prestisjeprosjekter. Han nevner både Munch, Ibsen og Grieg, i tillegg til å fortelle om den gang kong Olav tok trikken. Han beskriver også slående natur og gleden av å kjøre gjennom verdens lengste tunnel, Lærdalstunnellen.

Ved Borgund stavkirke i Sogn beskriver han landskapet som noe som er tatt ut av et eventyr for barn, og han gir seg ende over ved det nybygde utsiktspunktet i Aurland.

Dyrt og deilig

Heller ikke Mark Schatzker klarer å la være å nevne det høye prisnivået og eksemplifiserer med det gjenkjennelige at muffin-mix koster nærmere 50 kroner i butikken og prisen på et glass husets vin til hundre kroner. Men hvor han har vært og funnet oppvaskhåndklær til over firehundre kroner stykket står det ingenting om.

Schatzkers Norges-artikkel bærer preg av at han selv ikke har lagt fingrene i mellom når det gjelder kostnader. Det er bespist med stor begeistring på både Solsiden og Bagatelle, og en ferie er ikke en ordentlig ferie uten en tur innom et av Oslos mest fashionable Spa.

Han avslutter artikkelen med en skikkelig hyllning til Norge og nordmenn:
- Dess mer jeg tenkte på nordmennene og deres fjorder, nye opera og hytter på landet, deres restauranter og deres utsikter, dess mer misunte jeg hver og en av dem.

Les også: - Norge er verdens fredeligste land

Er du enig i Mark Schatzkers beskrivelse av eventyrlandet Norge? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy