Kreftoffer (75) til Nordpolen

Kreftoffer (75) til Nordpolen
Kreftoffer (75) til Nordpolen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barbara Hillary ble den første svarte kvinnen på verdens nordligste punkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv for de tøffeste og mest veltrente er turen til Nordpolen en real bragd, men Barbara Hillary klarte det uten problemer.
Det var i april at den 75 år gamle svarte kvinnen fra Harlem i New York fullførte turen. Dermed er hun en av de eldste som har gjennomført en polferd.

Fikk lungekreft

Hillary vokste opp i Harlem og har jobbet hele livet som sykepleier. Da hun pensjonerte seg som 67-åring kjempet hun samtidig mot lungekreft. Da hun var 72 kjørte hun hundeslede i Quebec og tok bilder av isbjørner i Manitoba.
Da fikk hun høre at ingen farget kvinne hadde klart å komme seg til Nordpolen, og dermed var ideen født.
- Jeg sa, her er det noe som ikke stemmer. Så dermed fant jeg ut at dette var noe jeg måtte gjøre, sier hun til AP.

Første fargede i 1909

Allerede i 1909 ble Matthew Henson den første fargede mannen som nådde polpunktet, selv om han ikke fikk anerkjennelse for bragden før flere år senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1986 ble Anne Brancroft den første kvinnen som besøkte polen. Diverse forskningsinstitusjoner sier at det ikke finnes noe skrevet materiale som sier at en farget kvinne har nådd polen, men ikke alle polekspedisjoner har ført fulle lister over dem som var med.
- Det finnes ingen gjestebok på polen akkurat, sier Robert Russel som driver Eagles Cry Adventures. Det var dette ekstremreiseselskapet som arrangerte turen som Hillary var en del av.

Turister

Selskapet arrangerer en rekke forskjellige typer turer til Nordpolen. Kundene, som betaler cirka 21.000 dollar, kan enten bli flydd inn, eller de kan gå på ski i 18 dager.
Hillary insisterte på å gå på ski, til tross for at hun aldri hadde gjort det før.
- Det var ikke en spesielt populær sport i Harlem, sier hun.
Hun hyrte en personlig trener, og etter flere år sa han til slutt at hun var i fysisk god nok form til å gjennomføre turen.
- Hun er en sta kvinne. Det nytter ikke å si nei til henne, sier Russel.
At hun heller ikke hadde penger til turen stoppet henne ikke. Venner og private sponsorer hjalp henne med å få tak i det nødvendige beløpet. 18 april landet hun i Longyearbyen på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk frostskader

Derfra ble hun og resten av gruppen fløyet til Base Camp. 23. april la Hillary og de to guidene hennes av gårde. Reiselskapet insisterte på at hun bare skulle ta den korteste biten av turen til polen, en dags skitur.
Da hun nådde målet ble Hillary så glad at hun glemte kulden og tok av seg hanskene, noe som førte til frostskader på fingrene.

Eksperter kritiske

Til tross for at turistekspedisjoner i seg selv kan være en bragd er det flere polarhistorikere som kritiserer jippoen med å være den «første» til å gjøre noe.
- De samme spørsmålene kan stilles med alle som klatrer opp Mount Everest. Du ser den første med diabetes og den første blinde til å nå Everest. Jeg synes ikke noe om kampen om å være den første fra en nasjon, av en rase, kjønn eller med en funksjonshemming som gjør noe, sier Michael Robinsen, professor ved Hartford University som har skrevet en bok om arktiske opplevelser og amerikansk kultur.
For Barbara Hillary har dette lite å si. Hun håper bare andre som kjemper mot kreft kan få litt håp av hennes egen historie. Nå planlegger hun en foredragstur for å bekjempe den globale oppvarmingen.

Se også : Første asiatiske kvinne på Nordpolen