Amsterdam fra A til Å

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tulipaner, sex-show, Red Light District og coffee shops.... Ja, det er Amsterdam, men den nederlandske hovedstaden har så veldig mye mer å by på. Les og lær!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse snodige tingene kalles amsterdammere eller adammere og finnes over hele byen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Disse snodige tingene kalles amsterdammere eller adammere og finnes over hele byen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

A for Amsterdam:


Amsterdam er hovedstad (men Haag har regjering og parlament) og den største byen i Nederland.

B for Bloemenmarkt:


Verdens eneste flytende blomstermarked finnes i Amsterdam. Blomster og blomsterløker selges fra husbåter, som ligger på kanalen mellom Koningsplein og Muntplein i sentrum av byen. Har du en «Blomster-Finn» i magen er dette markedet et «must»!

C for Coffee shop:


Nederland er kjent for sine avslappede lover når det kommer til nytelse av cannabisplanten. Som en følge av dette er Amsterdam - med sine mange «coffee shops», der cannabis selges over skranken - blitt et mekka for tilhengere av planten.

Er du derimot ute etter en ganske alminnelig kopp kaffe skal du heller se etter et «coffee huis», som er en kafé.

D for Dam:


Plassen, som ligger i en rett linje ned fra sentralbanestasjonen De Waletjes, er et knutepunkt i Amsterdam sentrum og et godt utgangspunkt for den som ønsker å utforske byen til fots. Her vil du finne et yrende liv til alle døgnets tider, og kort vei til det meste av attraksjoner og shopping.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

E for Euro:


Tidligere het myntenheten i Nederland gylden, men den ble i januar 2002 erstattet av EUs myntenhet, euro. Som i de fleste land der euroen har fått sitt innpass, klager innbyggerne på prisøkningen som har fulgt i kjølevannet av skiftet.

F for Frank, Anne:


Den jødiske jenta Anne Frank , som under andre verdenskrig skrev sin etterhvert så famøse dagbok, bodde i Amsterdam. Huset med de hemmelige rommene, der hun og familien bodde i skjul, ble i 1960 gjort om til museum.

Ønsker du å unngå de verste køene lønner det seg å ta turen sent på dagen. Om sommeren er museet åpent fra 09.00 til 19.00.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

G for Gylden:


Før skiftet til euro het myntenheten gylden. Gylden (gulden) betyr mynt av gull og var myntenhet i Nederland fra 1679 til 2001.

H for Holland:


Amsterdam ligger i Nord-Holland. I dagligtale brukes Holland ofte for å omtale hele Nederland, mens det i virkeligheten kun er navnet på en del av landet.

Holland utgjør kjerneområdet i Nederland og deles i provinsene Noord-Holland og Zuid-Holland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I for Innbyggere:


Byen har 735 000 innbyggere, eller drøye to millioner om en regner med forstedene, og om det er lov til å generalisere, kan de sies å være et særdeles vennligsinnet folk!

J for Jordaan:


Denne bydelen ble til under en stor utvidelse av Amsterdam tidlig på 1600-tallet. Jordaan var i utgangspunktet befolket av arbeiderklassen og innvanderer, men etter hvert ble bydelen populær blant kunstnere, som nøt godt av de billige leieprisene. I dag finnes mange små gallerier, studioer og butikker i området.

Byen er full av broer og kanaler; koselig om dagen, romantisk om kvelden... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Byen er full av broer og kanaler; koselig om dagen, romantisk om kvelden... (Foto: Leni Aurora Brækhus)


K for Kanaler:


Amsterdam hadde ikke vært seg selv uten alle kanalene. De 165 kanalene og 1281 broene setter, ikke overraskende, sitt preg på byen. De om lag 2500 husbåtene er også med på å gi Amsterdam sin sjarm.

L for Leidseplein:


På denne plassen skjer det mye, særlig på sommerstid. Her kan du oppleve utstillinger, gateartister og mer. Rundt plassen finnes plenty av fortauskafeer og -barer, så det er bare å slå seg ned og observere livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

M for Madam Toussaud's:


Er du kjendisgal? Da er Madam Toussaud's museet for deg. Blant 130 voksmodeller av utenlandske og nederlandske berømtheter kan du drømme deg opp på stjernehimmelen, og til og med prøve deg på scenen som Idol-deltaker foran voksversjonen av en brutalt ærlig nederlandsk Idol-dommer.

N for Nederland:


Landet er, som Norge, et konstitusjonelt monarki og har Dronning Beatrix som regent. Nasjonaldagen, Koninginnedag (som betyr dronningedag), feires 30. april. Da kler folk seg i oransje og hele Amsterdam forvandles til et stort gatemarked. Anbefales!

Pannekake med ost, sjampinjong og løk...mmm! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Pannekake med ost, sjampinjong og løk...mmm! (Foto: Leni Aurora Brækhus)

O for Ost:


Nederlenderne har lange tradisjoner med å lage oster. Kjente og kjære spesialiteter som edamer, gouda og kernhemer kan kjøpes i store eller små stykker fra flotte ostebutikker, som finnes spredt rundt i og utenfor sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

P for Pannekake:


Forlat ikke denne byen før du har satt tennene i minst en av de verdensberømte hollandske pannekakene. Det finnes flust av restauranter som har nettopp pannekaker som sin spesialitet; og på menyen finnes alt fra heftige middagspannekaker med herlige kombinasjoner av ost, kjøtt og grønnsaker, til de mest utsøkte dessertpannekaker med frukt, bær, is og krem. Mmmm...!

Q for Queen (Dronning) Beatrix' palass:


Palasset, som ligger ved Dam og på nederlandsk heter Koninklijk Huis, var opprinnelig oppført som byens rådhus. Palasset er åpent for publikum når det ikke blir brukt i forbindelse med statsbesøk og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

R for Rijksmuseum:


Museet, som er Nederlands nasjonalgalleri, har både en faste og skiftende utstillinger, og med nærmere en million utstillingsobjekter bør enhver kunne finne noe som faller i smak. Rikjksmuseum er kanskje mest kjent for samlingen fra 1600-tallet med verker blant annet fra nederlandske malere som Vermeer og Rembrandt. Museet er åpent hver dag fra 9.00 til 18.00.

Artikkelen fortsetter under annonsen

S for Sykler:


Byen har 600 000 sykler og de er, mildt sagt, veldig synlige i bybildet. Med et godt utbygd nett av sykkelstier gjennom hele byen, og syklister som er særdeles freidige i trafikken, gjelder det å se seg godt for før man krysser veien.

Enorm sykkelparkering i nærheten av sentralstasjonen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Enorm sykkelparkering i nærheten av sentralstasjonen. (Foto: Leni Aurora Brækhus)


T for Tulipaner og Tresko:


For mange er Nederland synonymt med nettopp disse to tingene, men landet og dets hovedstad har selvsagt mye mer å by på. Mens vi likevel er inne på de to T'ene, kan det nevnes at tulipanløkene ankom Holland på slutten av 1500-tallet, og at tresko forstatt setter sitt preg på den nederlandske hovedstaden, dog mer i form av souvenirer og dekorasjon enn som skotøy på amsterdamernes føtter.

Amsterdammere er trivlige og sykkelglade folk. Her i den store, flotte Vondelparken. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Amsterdammere er trivlige og sykkelglade folk. Her i den store, flotte Vondelparken. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Artikkelen fortsetter under annonsen

U for Unna vei her kommer jeg:


Som må antas å være motto til Amsterdams mange syklister. Du er advart, nok en gang.

V for Van Gogh museum:


Den verdensberømte maleren Van Gogh har, som seg hør og bør, et eget museum i den nederlandske hovedstaden, som byr på verdens største samling av originale Vincent Van Gogh malerier.

Utstillingen er bygget opp kronologisk og delt inn i fem viktige perioder i malerens liv og virke. Åpent fra 10.00 til 18.00 hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

W for Waterlooplein markt:


Med sine drøye 200 virkeår er dette Amsterdams eldste marked. Opprinnelig var det et jødisk marked, men etter andre verdenskrig fikk Waterlooplein en ny profil.

På 60- og 70-tallet var det preget av «flower power» mens det i dag byr på alt fra lopper og second hand-klær, til CDer, DVDer, elektriske varer, smykker, vesker og heftige sykkellåser. Markedet holder åpent mellom 9.00 og 17.30 på hverdager, og 8.30 til 17.30 på lørdager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

X for X-rated:


Amsterdam er også kjent for sine sex-shows og Red Light District, der tilbydere av sex står til utstilling i vinduene. Et trist syn, vil noen mene, mens andre gleder seg over tilbudet.

Y for Yndlingsrestaurant:


På en vanskelig bokstav som Y må det være lov å komme med en personlig anbefaling; og en favoritt opp gjennom årene har vært The Pancake Bakery, med beliggenhet ikke langt fra Anne Franks hus, i Prinsengracht 191.

Her kan du velge fra en omfattende meny, pannekakene er store og fantastisk gode, servicen er bra og lokalene hyggelige. Ruinert blir du heller ikke, i hvert fall ikke om du velger øl istedenfor brus, øl er nemlig billigst.

Z for Zoo:


Sentralt i Amsterdam finnes den flotte Artis Zoo, som i tillegg til dyrehage med rundt 700 arter, kan by på en botanisk hage med blant annet 200 forskjellige typer trær. Artis Zoo er åpen året rundt, fra 9.00 til 17.00 (18.00 om sommeren).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Æ for forkjÆrlighet:


Som kjent har nederlendere en forkjÆrlighet for fargen oransje. Blant annet er fotballdraktene til det nederlandske landslaget oransje, selv om flagget deres har samme farger som det norske flagg. At det har noe med kongefamilien å gjøre er helt sikkert, som nevnt over er oransje den dominerende fargen på nasjonaldagen (dronningedagen). Visstnok er oransje fargen som symboliserer det nederlandske fyrstehuset Oranien-Nassau (som den nederlandske kongefamilien tilhører).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ø for Øl:


Nederlenderne kan brygge godt øl; Heineken, Grolsh og Amstel er gode eksempler på dette.

Å for Åpningstider:


Amsterdam har i overkant av 10 000 butikker, så her er nok å velge i for den shoppe-glade, men en bør være obs på åpningstidene. De fleste butikker holder åpent mellom 09.00 og 18.00 på hverdager og 09.00 til 17.00 i helgen.

Det er også verdt å merke seg at en del butikker holder stengt i morgentimene på mandager (åpner gjerne ikke før 11.00, 12.00 eller 13.00).

Hvordan kommer jeg til Amsterdam?

Fly direkte til Amsterdam Schiphol med SAS Braathens , Sterling eller KLM.

Fra Schiphol tar det snaue 20 minutter med buss eller tog til sentrum av Amsterdam.

Mer i Neste Klikk:

Reise & Opplevelse


Mer på Startsiden:

Reise