Meny

Oslos skjulte perler

Alle har hørt om Vigelandsparken, Slottet, Kon Tiki-museet, Stortinget, Holmenkollen og Vikingeskipene på Bygdøy. Men rundt om i Oslo finnes det flere steder som er vel verdt et besøk.


Her har vi prøvd å samle noen av de mindre kjente juvelene og perlene som finnes i hovedstaden.


Østensjøvannet

Midt mellom husrekkene på Oslos østkant ligger en av Norges største naturperler. Østensjøvannet. Dette store og vakre friområdet er et yndet mål, spesielt for fugleinteresserte. Her kan du nemlig få oppleve et utrolig dyreliv, med mer enn 215 registrerte fuglearter, som for eksempel toppdykker, grågås, kanadagås, svane, stokkand, toppand, sivhøne, sothøne og hettemåke. Dermed er vannet et eldorado både for familier og ornitologer. En pose brødbiter til fuglene er obligatorisk.


Småhusbebyggelsen i Telthusbakken og Damstredet

På andre siden av Grünerløkka, over elva, ligger et av Oslos mest sjarmerende og idylliske boligstrøk. I disse trange, bratte gatene finner du små hus i forskjellige farger og fasonger klore seg fast i skråningen.

På 1500-tallet var Telthusbakken hovedvei fra Oslo og videre mot vestlandet, forbi gamle Aker kirke som ligger luftig til på toppen. Gamle Aker kirke fra 1100-tallet er forøvrig Oslos eldste gjenværende bygning. Et gammelt sagn forteller at det finnes dragehuler og en sølvskatt i bakken under kirken.

På vest- og øst-siden av Monolitten finnes to markerte ekkopunkter. Still deg opp i sirkelen og hør lyden komme i retur.På vest- og øst-siden av Monolitten finnes to markerte ekkopunkter. Still deg opp i sirkelen og hør lyden komme i retur.


Ekkopunktet i Vigelandsparken

Like ved Monolitten i Frognerparken finnes to punkter markert ved hjelp av linjer og sirkler på bakken. Dersom du stiller deg inni disse sirklene mens du snakker, synger eller tramper - vil du høre lyden komme i retur.

Du kan også finne et ekkopunkt i nye Nationaltheateret stasjon, inngang Slottsparken.


Kaninene på Gressholmen

På folkemunne blir ofte Gressholmen kalt Kaninøya. Og ikke uten grunn. Denne øya knappe femten minutter fra Aker Brygge er et eldorado for kaninglade mennesker. Trolig er det et sted mellom 150 og 200 kaniner på øya, men antallet øker stadig. For kaniner yngler, som kjent, som kaniner. Ta båt fra Vippetangen for å komme deg dit. Har du allerede dagskort fra Oslo Sporveier, koster turen ingenting. Husk gulrot.

På Gressholmen femten minutter fra Aker Brygge kan du mate kaninene. Bare husk gulrøtter!På Gressholmen femten minutter fra Aker Brygge kan du mate kaninene. Bare husk gulrøtter!


Klosterruinene på Hovedøya

Dette er et spennende og mystisk sted du bør besøke om sjansen byr seg. I gamle dager lå det et stort kloster her, som ble satt fyr på og revet ned i 1532. Ruinene som er igjen er godt bevart og er som en labyrint med mange innganger og åpninger. Området har gode info-skilt om klosterets historie

.

Et gammelt rykte vil forresten ha det til at det finnes en undersjøisk tunnel fra Hovedøya til ruinene i Gamlebyen.


Nydalen stasjon


Selv om flere av Oslos t-banestasjoner kan være en interessant arkitektonisk opplevelse å få med seg, er nok Nydalen stasjon i Nydalen mest kjent. Her er nemlig rulletrappen innrammet av en lyd- og lyskunstinstallasjon kalt «The tunnel of light», et kunstverk der lys, musikk, teknologi og arkitektur dynamisk reagerer i samspill med publikum som benytter rulletrappen.

Verket er tematisert rundt forskjellige opplevelser av reise, reise i tid og reise i rom. Hver årstid har sine lyder og sitt lys, hvert sted har sin egen lyd, og det finnes lyd- og lysstemninger for alle faser i livet.

Nydalen t-banestasjon har en fascinerende lys- og lydinstallasjon i rulletrappen.Nydalen t-banestasjon har en fascinerende lys- og lydinstallasjon i rulletrappen.Mer:

Den store, runde stenen bak Aker Brygge som du kan rulle på, Emanuel Vigelands museum på Slemdal, kanonkula som sitter fast i veggen på Posthuset i sentrum og spøkelsesvandring på Akershus Festning.


Har du tips om enda flere steder i Oslo som er verdt et besøk for opplevelsen sin del? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus