Det dansende hus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du til Praha i løpet av sommeren og ønsker å se en bygning utenom det vanlige, er «Det dansende hus» et must. Les mer om det spesielle byggverket her.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det kan nesten se ut som om solen har stått på for lenge, og at hele bygården er i ferd med å smelte. Men «Det dansende hus» i Praha står fjellstøtt, til glede for fastboende, turister og arkitekter.

Det dansende hus


Bygården «Det dansende hus» har allerede blitt et arkitektonisk landemerke i Praha. For det er skjevt og skakt i sin lekenhet, med linjer som bølger seg som en elv, og vinduer som ser ut som om de er limt på.

Man kunne nesten mistenke barn for å ha designet den syv etasjes høye bygningen ved Moldaus bredd. Men det er den tsjekkiske arkitekten Vlado Milunc og amerikanske Frank Gehry som har tegnet bygningen, som også har fått kallenavnet «Ginger and Fred», etter dansepartnerne Ginger Rogers og Fred Astaire.


Ikke uventet har bygningen fått mye oppmerksomhet og anerkjennelse i inn- og utland. Da «Det dansende hus» stod ferdig i 1996, vant bygningen pris som årets flotteste bygning fra anerkjente Time Magazine. Og bygningen er også nevnt i boken «Weird Europe», som er en reiseguide som handler om spesielle attraksjoner rundt omkring i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på tross av suksessen og oppmerksomheten «Det dansende hus» har fått, er det slettes ikke sikkert at et lignende bygg ville ha blitt oppført i dag, om noen plutselig slo idéen i bordet. For tsjekkernes entusiasme for nye og eksperimentelle idéer som fulgte i kjølvannet av Fløyelsesrevolusjonen i 1989, har gradvis blitt erstattet av mer konservative holdninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Praha - et arkitektonisk eldorado


Når det kommer til arkitektonisk historie og arv, er det få byer som kan konkurrere med Praha. Byen er et eldorado av arkitektoniske epoker og stilarter, med kapeller bygget i rundbuestil, kirker og palasser inspirert av barokken, gotiske katedraler, og bygårder hvor rokokko, renessansestil, kubisme og art noveau har satt sine tydelige spor.

De fleste bygningene gir imidlertid et bilde av hvordan ting har vært en gang i tiden. Et besøk i Praha kan derfor føles som en reise tilbake til middelalderen, eller som å vandre rundt i et museum med små plakater med «Please do not touch» gravert inn.

I slike omgivelser er det en befrielse å kunne se en bygning som skiller seg ut.


«Det dansende hus» ligger ved elven Moldau i gangavstand fra Prahas mest kjente turistseverdigheter.

Se kart.

Les også om Tribune Tower i Chicago.

Har du tips om spennende steder eller historier vi kan skrive om, send et tips!