Et lite stykke Trondheim i Chicago

Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten bit av Nidarosdomen er brukt i grunnmuren til en av Amerikas flotteste skyskrapere, «Tribune Tower» i Chicago. Les historien her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stedet er Chicago. Klokken er midt på dagen. Det er en lørdag. Kalenderen viser mars.
Undertegnede er på vandring nedover Chicagos paradestrøk «The Magnificent Mile».

Skyskraperne strekker seg opp på hver side av avenyen. Jeg nekter bevisst å gå med klassisk 45 graders knekk i nakken speidende opp mot himmelen. Jeg titter heller på folk. Jeg titter på trafikken. Jeg titter på butikkene på hver side. Og plutselig titter jeg på en liten bit av Nidarosdomen.

Jeg gjentar:

Det er mars. Jeg er i Chicago. Jeg titter på Nidarosdomen.

Her trengs det en forklaring.

Tribune Tower


I 1922 arrangerte avisen «Chicago Daily Tribune» en konkurranse om å lage den vakreste og mest iøynefallende bygningen i verden.

Prisen gikk til «Tribune Tower», en 141 meter høy gotisk-inspirert skyskaper tegnet av arkitektene Howell og Raymond Hood, som senere sto bak byggingen av Rockefeller Center i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Tribune Tower stakk av med prisen var kontroversielt. Skyskraperens design og utforming brøt nemlig med den modernistiske trenden som begynte å vinne fram i Chicago, og den var heller ikke i samsvar med de europeiske idéene om arkitektonisk funksjonalisme.

Skyskraperen var utformet etter inspirasjon fra et av tårnene til Rouen katedralen i Frankrike, med dekorative støttepillarer på toppen og gotisk-inspirert inngang.

Steinsamling mures inn


Like etter at skyskraperen stod ferdig i 1925 flyttet «Chicago Daily Tribune» inn, og avisens grunnlegger, Robert McCormick, tok et valg som senere skulle bringe enda mer berømmelse til «The Tribune Tower».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McCormicks omfattende steinsamling ble murt inn i ytterveggene. Og McCormick ga sine journalister streng beskjed om å bidra med steiner fra sine reportasjeturer.

Dermed består de to nederste etasjene av skyskraperen av mer enn 150 fragmenter av kjente byggverk og steder fra rundt om i hele verden. Den kinesiske mur, Det Hvite Hus, Berlinmuren, det svenske slottet, Notre Dame, Kheopspyramiden, Taj Mahal og World Trade Center er alle repesentert. Det er også den engelske parlamentsbygningen, Colosseum, klippebyen Petra, general Custers slagmark og Hans Christian Andersens hjem i Odense.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og som om ikke det var nok, er en liten stein fra Månen plassert i et av vinduene.

Og der er vi tilbake til begynnelsen igjen, med undertegnede journalist som stopper opp ved en stein fra «Trondhjem Cathedral Norway», lett synlig i et av hjørnene til «Tribune Tower».

Men om det var grunnleggeren selv, McCormick, som hadde fått steinen fra Trondheim, eller om det var noen av journalistene som bragte den med seg på uærlig vis, det vet kanskje noen av leserne?

Se hele listen over steiner bygget inn i Tribune Tower.

Den 141 meter høye skyskraperen Tribune Tower sto ferdig i 1925, og er i stor grad inspirert av katedralen i Rouen. I dag er skyskraperen kanskje mest kjent for de rundt 150 steinene som er bygget inn i ytterveggene i de to nederste etasjene. Chicago Tribune Tower kan du finne i 435 North Michigan Avenue, Chicago, i handlegaten som kalles for «The Magnificent Mile».

Har du tips om spennende steder eller historier vi kan skrive om, send et tips!