Sommerferie i USA eller Europa? Nå blir det billigere

Penger Trondheim 20210205. Illustrasjonsbilde av norske kronesedler.Penger, sedler, mynter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Penger Trondheim 20210205. Illustrasjonsbilde av norske kronesedler.Penger, sedler, mynter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renteavgjørelse i USA og nyvalg i Frankrike har begge vært med på å gjøre sommerferien til mange nordmenn billigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som tenker å reise på ferie til USA eller euro-land i sommer, er gårsdagens nyheter godt nytt.

Onsdag kom nemlig nyheten om at prisveksten i USA demper seg, og at den amerikanske sentralbanken ikke kutter renta. Bankens pengepolitiske komité sa også at det trolig bare blir ett rentekutt i løpet av året.

Noen timer før rentebeslutningen ble kunngjort onsdag kom derimot ferske tall som viste en uventet nedgangen i inflasjonen til 3,3 prosent i mai. Det sendte dollaren noe ned og bidro til økte forventninger om at det kunne komme to rentekutt i løpet av året.

Det har fått kronekursen til å styrke seg både mot dollaren og euroen.

– I dag har vi sett euroen ligge litt under 11,4, men jeg vil si at den kan komme ned mot det lave 11-tallet i løpet av sommeren hvis vi fortsetter å få bekreftelser på den utviklingen vi ser nå, sa valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til TV 2 i går, etter å ha fulgt pressekonferansen til den amerikanske sentralbanksjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om økonomi her!

Vesentlig billigere enn i fjor

Til sammenligning lå euroen på rundt 12 kroner i fjor sommer, så det kan altså bety at utenlandsferien kan bli vesentlig billigere.

Det er det mange nordmenn som kan smile over. Ifølge sommergallupen fra NHO Reiseliv skal nemlig nesten halvparten av nordmenn feriere i et europeisk land i sommer.

Det meldte NTB i mai.

Men selv om kronen styrker seg noe, er den fortsatt så svak at administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, forventer storinnrykk av utenlandsk turister i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ligger med andre ord an til en god sommer for norsk reiseliv, sier hun.

Hva vil Norges Bank gjøre?

Det er derimot ikke bare avgjørelser i USA som har ført til at kronekursen har styrket seg mot euroen.

Euroen har i tillegg svekket seg noe den også. Det etter at Frankrikes president Emmanuel Macron varslet nyvalg senere denne måneden etter at ytre høyre-partiet Nasjonal Samling ble det klart største partiet i det franske EU-valget i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ventes det spent på hva Norges Bank gjør neste torsdag. Da skal nemlig den norske sentralbanken ha rentemøte og legge fram pengepolitisk rapport.

Hvis USA ikke kutter i renten mer enn maks én gang i år, øker risikoen for at Norges Bank venter med å kutte sin rente til 2025, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Men inflasjonsfallet styrket utsiktene til at banken begynner å kutte renten i september.

– Det vil gi større sjanse for at Norges Bank faktisk kan kutte i desember, sier Haugland.

Knudsen i Handelsbanken sier til TV 2 at det blir spennende hva slags signaler Norges Bank kommer med neste uke.

– Det som ellers blir viktig for krona framover, er sentralbankmøtene i juli både i USA og Europa. Det er særlig tall som går på inflasjon og utviklingen i arbeidsmarkedet som er viktig, sier valutastrategen.