Hytteutleie kan gi inntekter på flere hundretusener

Mange er villige til å betale mye for å leie en hyttedrøm.
Mange er villige til å betale mye for å leie en hyttedrøm. Foto: Dreamstime

Noen kan være villige til å betale mye for å leie ferieboligen din når du selv ikke har tid til å bruke dem. I år er leieprisen for de flotteste ferieboligene ved sjøen over 100.000 kroner uken.

Mange av de nesten 450.000 hyttene som finnes i Norge vil stå tomme store deler av sommeren. Men de som velger å leie ut i noen av de mange sommerukene kan få store ekstrainntekter med forholdsvis lav skatt.

Fritidsboligens beliggenhet og standard påvirker naturlig nok prisen, men en gjennomgang av reserverte perioder på markedsplassen Finn tyder på at mange er villige til å betale mye for den norske sommerdrømmen.

125.000 i uken

I nærheten av Kristiansand leies en fritidsbolig med 8 soverom, 12 sengeplasser og basseng ut til en samlet pris med rengjøringsgebyr ut for over 125.000 kroner for en uke i august. Her er det utleid i hele juli.

På Tjøme leies en feriebolig på 390 kvadratmeter, med syv soverom, jacuzzi og basseng ut for rett under 85.000 kroner for en uke, der gir utleier nemlig rabatt for lengre opphold. Her er det utleid store deler av sommerperioden.

Mange soverom

Men også mer vanlige hytter, med tre-fire soverom og tett på sjøen er det mange som kan oppnå en leiepris på rundt 50.000 kroner for en uke, spesielt hvis det er en eiendom som kan huse mer enn én familie.

Som en ekstra bonus er også skatt av leieinntekter fra fritidsbolig forholdsvis lav, sammenlignet med annen inntekt. Det regnes ikke skatt av de første 10.000 man tjener på utleie, og over det skattlegges 85 prosent av leieinntektene som skattepliktig inntekt. Da er skatten på 22 prosent.

Får man leid ut ferieboligen til 25.000 kroner i uken, i til sammen seks sommeruker, gir det en leieinntekt på 150.000 kroner. Etter skatt blir inntekten på 123.820 kroner.

Kan du få en leieinntekt på 50.000 kroner i uken, og leier ut like lenge, blir skatteregningen på 54.230 kroner, og netto leieinntekter på 245.770 kroner, før kostnader til strøm og vedlikehold.

En leiepris på 100.000 kroner i uken vil gi en nettoinntekt på 489.670 kroner.

Foto: Illustrasjon: Finansavisen / Infogram
Foto: Illustrasjon: Finansavisen / Infogram

To kontrakter

10.000 kroners-grensen for skattefri utleie gjelder også gjenstander som båt eller campingvogn.

Skal du leie ut en hytte ved sjøen som også har en liten båt, kan det altså være lønnsomt å leie ut denne separat og på egen kontrakt. Da blir samlet skatt lavere enn om båten er inkludert i hytteutleien, selv om prisen til leietageren er den samme.

Eier du flere hytter, for eksempel en på fjellet og en ved sjøen, er de første 10.000 kroner i leieinntekter i året skattefrie for hver av dem.

Disse beregningen gjelder når du selv benytter hytta deler av året. Hvis det er en ren utleiehytte beregnes det skatt av alle leieinntekter, men da kan du kreve fradrag for løpende kostnader, som kommunale avgifter, eiendomsskatt, vedlikehold og forsikring.

Leie ut huset

Noen velger også å leie ut sin helårsbolig til feriegjester, slik enkelte arendalitter gjør under Arendalsuka, med solid fortjeneste. Her gleder de samme skattereglene som for utleie av fritidsbolig, så lenge leieforholdet er kortere enn 30 dager.

Og nettopp begivenheter som Arendalsuka og festivaler som Palmesus eller Stavern-festivalen gir stor etterspørsel etter overnattingssteder, og mulighet til ekstra høye priser.

Anders Leisner i Huseierne anbefaler utleiere å kreve betaling på forhånd. Foto: Huseierne
Anders Leisner i Huseierne anbefaler utleiere å kreve betaling på forhånd. Foto: Huseierne

Skriftlig avtale

Det er alltid en risiko ved å leie ut, og Anders Leisner, advokat i Huseierne anbefaler alle som leier ut å inngå en skriftlig avtale med leietager.

– Leier du ut en hytte for en kortere periode gjelder ikke husleieloven, så du står fritt til å avtale det du selv ønsker, sier Leisner.

– Avtalen bør gi en beskrivelse av hvilken eiendom det gjelder, hvilken tidsperiode det er snakk om og hva som er inkludert i leien. I tillegg er det lurt å velge forskuddsbetaling, enten ved kontaktsinngåelse eller før leietaker får nøkkelen, sier han.

– Med en slik avtale reduserer du risikoen for at gjestene fremdeles er der når du selv kommer for å ha ferie, eller at regningen ikke blir betalt slik at du må løpe etter leietager i etterkant. Er det spesielle ting ved eiendommen leietaker må kjenne til, som spesielle grep for å få på vannet eller tilsvarende, er det lurt også å få med det i beskrivelsen, sier han.

Leisner mener også at et slik leieavtale kan inneholde en utkastelsesklausul. Det gjør Huseiernes eget avtaleutkast.

Det er alltid en risiko for at noe kan gå galt eller gå i stykker.

– Leier man ut sin egen hytte fullt møblert er det lurt å dokumentere tilstanden til hytta og møblene med bilder før man overlater eiendommen til utleiere. Da slipper man å diskutere om sofaen hadde sigaretthull fra før eller om kjøkkenbenken hadde store hakk.

Forsikring

Utleieforsikring er ikke aktuelt før fritidsboligen leies ut for flere måneder av gangen til samme leietager.

Skader ved kortere utleie vil normalt være dekket av hytteforsikringen, men her er det lurt å sjekke forsikringsvilkårene for egen forsikring. Tyveri og hærverk fra leietager vil uansett ikke dekkes.

– Så man bør rydde bort Ming-vasene?

– Ja, har du verdifulle ting som kan gå i stykker er det lurt å rydde dem bort.

– Det er lett å la seg blende av de nye delingsmodellene, og inntektene de kan gi, og glemme at det alltid er en risiko.

– En måte å redusere risikoen er å vurdere hvem man leier ut til. Er leietagerne 15 ungdommer som planlegger fest, er spørsmålet om dette er en risiko man ønsker å ta.

– Ellers er det mulig å begrense i avtalen og i markedsføringen hvor mange personer eiendommen er ment for, sier han.

Betalingsproblemer

– Har deres medlemmer meldt om problemer ved hytteutleie?

– De sakene vi har hatt handler som oftest om leietagere som ikke betaler, og der utleier har måttet ta ut forliksklage for å få pengene til slutt. De som leier ut en hytte velger jo ofte å benytte inntekten til å gjøre noe annet som koster penger, og da blir det dobbel nedtur når man ikke får betalt. Nettopp derfor anbefaler vi å kreve forhåndsbetaling, sier han.

Denne artikkelen er tidligere publisert i Finansavisen.