Husleie: Slik løser du depositum-krangler
Advokat Botolf Botolfsen anbefaler blant annet en overtagelsesprotokoll ved leieforholdets oppstart og avslutning. Noen ganger kan en forliksklage være nødvendig.
– I tråd med Husleieloven paragraf 3-5 skal depositum eller bankgaranti ved boligutleie i Norge maksimalt tilsvare seks måneders husleie, men normalen er nok tre måneder, forteller partner Botolf Botolfsen i Langseth Advokatfirma.
– Beløpet skal settes på en sperret konto i leietakers navn, noe som innebærer at pengene ikke kan røres, med mindre partene er enige eller det foreligger en dom.
Har fem ukers frist
Ifølge den Oslo-baserte advokaten vil avtalen som inngås med banken regulere fristen for tilbakebetaling av depositum ved leiekontraktens utløp.
– Dette bygges på loven, som sier at utleier kan kreve dokumentert skyldig leie, dersom leietaker ikke har tatt ut søksmål, normalt ved en forliksklage, innen fem uker etter at leietaker er varslet om utbetaling, tilføyer han.
– Varselet om utbetaling skal sendes fra utleier og banken, men det er ingen frist for når det skal gjøres; det kan enten skje i leieperioden eller etter at leieforholdet er avsluttet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenOfte manglende leie
– Hvilke regler gjelder for fradrag fra depositum? Hva er de vanligste fradragene?
– Også dette reguleres av Husleieloven paragraf 3-5, opplyser Botolfsen.
– Det som vanligvis er krav fra utleier er manglende leie, manglende vedlikehold og betaling for skader.
– Er det noen «straff», dersom leietaker utelater å betale leie i for eksempel tre måneder, og dette leiebeløpet trekkes fra depositum ved leieforholdets slutt?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Nei, leietaker må bare betale leien med tillegg av renter, som kanskje kan oppfattes som en straff, svarer Botolfsen.
Kan heve kontrakten
– Hva om leietaker ønsker å avbryte leieforholdet før leiekontrakten er utløpt, for eksempel på grunn av uventet mye støy i nabolaget eller overraskende mangler ved selve boligen? Kan han kreve å få hele depositumet tilbakebetalt?
– Hvis det er vesentlige mangler ved boligen, kan leietaker heve avtalen eller si den opp, dersom det er avtalt, opplyser advokaten.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Utleier skal da frigi depositumet på vanlig måte.
– Hva om boligen er leid i mange år og det over tid har oppstått skader, hovedsakelig som følge av boligens og eventuelle møblers alder? Kan utleier trekke erstatning eller reparasjon fra depositumet?
– Det kan bare kreves erstatning for skade, men ikke for vanlig slitasje, svarer Botolfsen.
Forliksklage mulig
– Hva kan man gjøre, dersom man er uenig i beløpet utleier trekker fra depositum?
– For andre krav enn dokumentert manglende betaling av leie krever det enten at partene er enige eller en dom, opplyser advokaten.
– Leietaker kan kreve utbetaling av depositumsbeløpet ved å sende en melding til banken, og da skal banken varsle utleier med en frist på fem uker for å ta ut stevning eller forliksklage, og dersom dette ikke er innsendt, utbetales beløpet.
– Hvilke tvister ser dere oftest i forbindelse med depositum, og hvordan løses de vanligvis?
Artikkelen fortsetter under annonsen– De fleste gjelder vedlikehold, skader og eventuelt etterbetaling av strøm, svarer Langseth-partneren.
Lag en protokoll
– Hvilke råd har du til leietakere, når utleier krever depositum?
– Utleier bør alltid ta depositum, mens leietaker må sikre seg at beløpet blir stående på en depositumskonto i banken, sier Botolfsen.
– Kostnadene ved denne kontoen skal dekkes av utleier.
Advokaten anbefaler videre at leietaker snakker med utleier ved leieforholdets avslutning, og eventuelt tar ut en forliksklage, dersom det ikke oppnås enighet om tilbakebetalt beløp.
– Det beste er at man lager en overtagelsesprotokoll ved oppstart og avslutning av leieforholdet, hvor man beskriver eventuelle mangler eller skader, tilføyer han.
– Det kan da avtales hvor mye av depositum som skal betales utleier og at resten skal frigis til leietaker. Dersom denne protokollen sendes banken, vil de forholde seg til den.
Artikkelen fortsetter under annonsenBruk gjerne advokat
– Hvor nyttig vil det være å bruke advokat i forbindelse med krangler om depositum?
– Det vil alltid være et kostnadsspørsmål, basert på størrelsen av beløpet man er uenig om, konstaterer Botolfsen.
– Samtidig opplever vi at den annen part ofte gir seg, hvis de møter motstand.
– Hva slags advokatutgifter er det snakk om, og hvem betaler dem?
– Den tapende part i en tvist skal normalt betale kostnadene til advokat, men for krav mindre enn 200.000 kroner er det svært begrenset hva som må betales; dette slik at man risikerer å betale egne kostnader, opplyser Botolfsen.
– Ofte er det beste å inngå et forlik for å bli raskt ferdig. Problemet kan ofte være at den annen part prøver seg, selv om saken er dårlig, for å presse frem et forlik.
Denne artikkelen er tidligere publisert i Finansavisen.